logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stwierdzić który bank pamięci RAM sie uszkodził?

oplen1 07 Cze 2005 18:04 2509 15
REKLAMA
  • #1 1557751
    oplen1
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam 128mB na SDR (jednostronne) Hynix. Zbadałem tę kość programem Memtest i kość okazała się ,mieć błędy, jednak test nie ukończył się. (komp sie zawiesił). Czy jest możliwa wymiana uszkodzonego banku pamięci?(nie chodzi mi o wymiane fizyczną mam sprzęt) Jak tak to czy wymieniany bank musi być tej samej firmy?. Jak go zlokalizować?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1557860
    air_szyna
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja bym prosił trochę jaśniej bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.
  • #3 1557995
    oplen1
    Poziom 11  
    ??
    Na mojej płytce SDRAM-u są 4 kości pamięci (nazwałem to bankami pamięci), kazda po 32Mb czy łacznie 128mB i wszystkie 4 kości znajdują sie po jednej stronie (jednostronna pamięc SDRAM) płytki. Którać z tych kości jest walnięta i chcem ją wylutować zastępując sprawną, i TYLE.
    .....
  • REKLAMA
  • #4 1558506
    air_szyna
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Teraz rozumiem. Ambitny jesteś :-)
    Sprawdz w memteście na których megabajtach są błędy, przy każdym błędzie memtest pokazuje który to MB, moze to cie trochę naprowadzi.
  • #5 1558706
    oplen1
    Poziom 11  
    No niezbyt mi to pomogło :(
    bo skąd mam wiedzieć że np: 42Mbajt to jest kość druga od lewej a nie od prawej :) . To muszą być konkrety, bo w ciemno to moge wszystkie wymieniać po kolei i na sam koniec moze sie okazać ze uszkodzone są 2 kości :) a nie 1
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1559164
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    postaram się pomóc ale więcej danych prosze

m.in dokładna nazwa pamięci
  • #7 1559191
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Spisz sobie nazwę pamięci. Poszukaj specyfikacji PDF swojej kości w internecie. Tam znajdziesz jak zorganizowana pamięć, co określono bankiem i który bank ma jakie zakresy adresów pamięci.

Później zdobądź najnowszą edycję MemTest-a lub inny program, który się nie zawiesza. Obejrzyj logi i porównaj z opisem w specyfikacji. Będziesz wiedział, który chip siada.
  • #8 1560623
    oplen1
    Poziom 11  
    model kośći to -- hynix 238a hy57v561620bt-h-- . Nietety nie znalazłem jej specyfikacji na stronie producęta :(.Prosze o pomoc
  • #9 1560942
    longines
    Poziom 26  
    Jesteś w 100% pewien, że to 128mb ???
    Bo mi wychodzi, ze 256mb, a nie jak wyzej podales.
  • #10 1560984
    oplen1
    Poziom 11  
    mam płyte asus A7A266+1700XP athlon i wykrywa mi go jako 128 oraz na ramie jest naklejka 128mB pc133 więc co do tego to nie mam wątpliwości.

Dodano po 1 [minuty]:

sam osobiście kupowałem ten ram w sklepie nowy jako 128mB :)
  • #11 1561027
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    longines napisał:

jak by nie liczyć 4 kości po 32M = 128M :)
    z tego prostego rachunku wychodzi że aby mieć 256M przy tych kościach trzeba ich 8 sztuk
    tak jak tu:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1561140
    longines
    Poziom 26  
    artur00 napisał:
    longines napisał:

jak by nie liczyć 4 kości po 32M = 128M :)
    z tego prostego rachunku wychodzi że aby mieć 256M przy tych kościach trzeba ich 8 sztuk
    tak jak tu:

Z Twojego rachunku niestety nic nie wychodzi, bo nie wliczyłeś jeszcze mnożnika szerokości magistrali danych w pamięciach poszczególnych pamięci. Gdybyś je wliczył, zakładając, ze jest ona 16-bitowa synchroniczna to wyszłaby Ci (licząc po Twojemu):

4 kosci (banki) x 32M x 16 = 512 Mb

a nie jak sobie wyliczyles 128 :-)

Do autora tematu:
    ============

Mi mozesz nie wierzyć, ale moim zdaniem Twoja pamięć, naklejki, opisy itp. są coś jest "nieteges". Nie chcę domniewywać co.

Obejrzyj specyfikację na obrazku, może to Cię przekona.
    Załączniki:
    • Jak stwierdzić który bank pamięci RAM sie uszkodził? hynix.jpg (79.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1561150
    oplen1
    Poziom 11  
    hehe kolego artur00 to nie jest błąd matematyczny :), nie chodziło o to. Wydaje mi sie ze kolega longines na podstawie podanego przezemnie nr kości stwierdził iz jest to 256 a nie 128. Nie rozpatrujmy tej sprawy, to napewno 128mB, a liczyś umiemy. Prosze o trzymanie sie tematu postu .
    pozdrawiam

COFAM TĄ wypowiedź SORKI :)

Fotki
    Załączniki:
    • Jak stwierdzić który bank pamięci RAM sie uszkodził? KIF_1874.JPG (745.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak stwierdzić który bank pamięci RAM sie uszkodził? KIF_1868.JPG (636.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak stwierdzić który bank pamięci RAM sie uszkodził? KIF_1867.JPG (553.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1561236
    oplen1
    Poziom 11  
    ech źle wypełniłem pole i te punkty.. , potem podeśle jeszcze raz bez prowizji :(
  • #15 1562208
    Paweł Garbarczyk
    Poziom 12  
    Stary poczciwy PCDR pokaże co jest nie tak....w załączniu.
    Może widzieć mniej tego RAMu,ale zadziała, jak dzieją się cuda, Memetest go nie zastąpi.
    Odpalić w trybu Dos..... bez strów
    Pozdrawiam.
    Paweł
    Załączniki:
    • PCDR.rar (295.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1566838
    mariolife
    Poziom 12  
    z tego co wiem program mem 86 jest wstanie zdiagnozować który ram jest uszkodzony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji uszkodzonego banku pamięci RAM na module SDRAM o pojemności 128 MB, złożonym z czterech kości po 32 MB każda, jednostronnych, marki Hynix, model hy57v561620bt-h. Użytkownik chce wymienić uszkodzoną kość bez wymiany całego modułu i pyta, jak zlokalizować wadliwy bank pamięci oraz czy wymieniany bank musi pochodzić od tego samego producenta. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych takich jak Memtest lub Memtest86, które wskazują adresy pamięci z błędami, co pozwala na identyfikację uszkodzonego banku na podstawie specyfikacji technicznej kości. Specyfikacja powinna zawierać mapowanie banków pamięci do zakresów adresów, co umożliwia powiązanie błędów z konkretną kością. Wskazano, że testy powinny być wykonywane na stabilnym oprogramowaniu, które nie zawiesza się podczas testu. Dyskusja porusza także kwestie prawidłowego rozumienia pojemności pamięci i organizacji banków na module. Dodatkowo zasugerowano użycie narzędzia PCDR w trybie DOS do diagnozy problemów z pamięcią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA