logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Definicje i związki impedancji, admitancji oraz mocy w teorii obwodów

sliveczka 07 Cze 2005 21:14 5745 3
REKLAMA
  • #1 1558331
    sliveczka
    Poziom 11  
    Poshukuje jakiejś fachowej wiedzy o impedancji i admitancji. Szukałam w Internecie, ale raz, że jest mało materiału, a dwa, że dosyć nieprecuzyjnie podawane są informacje. Mam nadzieje, ze znajdzie się tu ktoś z wedza na ten temat. Intereseuje mnie dokładniej sama definicja admitancji i impedancji, moduł, argument, składowe i wzajemne związki. A drugie zagadnienie to moc (czynna, bierna, pozorna). Wiem, że jakos to sie rozgranicza na rozne podtematy jak akustyka czy jeshcze inne. Mnie to interesuje w zwiazku z samą teoria obwodów. Jezeli ktos cos wie, to bede bardzo wdzieczna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1558390
    lemos
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam impedancja jest to wypadkowy opor danego obwodu oznaczana jako Z=a+jb gdzie "a" to czesc rzeczywista reprezentujaca rezystancje a "b" to czesc urojona reprezentujaca opor indukcyjnosci i pojemnosci.
    Impedancje mozemy takrze przedstawic w postaci wykladniczej Aexpjε
    gdzie A to modol impedancji a kat ε jest argumentem (czyli ε oznacza przesuniecie fazowe jakie wprowadza dana impedancja). Natomiast admitancja jest to odwrotnosc impedancji. A co do drugiej czesci pytania to jest tak:
    w obwodach elektrycznych wystepuje takie elementy jak pojemnosci, impedancje oraz rezystancje. I wlasnie na tych elementach odkladaja sie rozne moce na rezystancji odklada sie moc czynna, na pojemnosci i indukyjnosci odklada sie moc bierna. natomiast moc pozorna jest suma geometryczna tych mocy czyli P-czynnej i Q-biernej.
    Te trzy moce tworza tzw trojkat mocy gdzie jedna przyprostokatna to P droga to Q a przeciw prostokatna to S czyli moc pozorna. Moc S oblicza sie z tw pitagorasa czyli pierwiastek z sumy kwadratow
    P=U*I*cos(ε)
    Q=U*I*sin(ε)
    S=U*I
    To by bylo tak w wielkim skrocie na poczatku jest to trudne ale z czasem jak to wszystko pojmiesz to stanie sie błachostką.
    Pozdrawiam i zycze owocnej nauki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1558468
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    tu jest ladnie opisane:
    http://www.am.gdynia.pl/~testep/w_przem_06-podstawy.pdf

powyzszy link wziety z tej strony (warto zajrzec):
    http://www.am.gdynia.pl/~testep/elektrotechnika.html

gdzie dalej sa opisane elementy idealne, rzeczywiste itd.
    (chyba nie jest tego malo i podane precyzyjnie - na stronie jednej z uczelni)
  • #4 1558597
    sliveczka
    Poziom 11  
    dzieki wielkie, mysle ze obie odpowiedzi mi wyczerpuja temat :)
REKLAMA