logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY ERICSSON T68i dziwnie sie odpala problem z lcd

OMMMM 08 Cze 2005 14:04 1332 6
REKLAMA
  • #1 1559991
    OMMMM
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    WITAM dostalem od kolegi komurke jak w temacie komura sie wlancza ale lcd nic niepokazuje rozebralem go lcd niejest pekniety ani w zaden widoczny sposob uszkodzony gdy w slepo wybiore numer alarmowy 112 komurka sie laczy dzwoni i wszystko slychac jak nalezy tak samo gdy wloze karte a teraz moje pytanko czego to wina komurka podobno nigdy nie upadla niebyla zalana czy to wina elektroniki czy sam lcd strzelil czy da sie to jakos tanio naprawic czy lcd do wymiany dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1560624
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Najpierw przeflashuj. Potem dla pewności podmień od innego pewne szkiełko.
  • REKLAMA
  • #3 1562472
    OMMMM
    Poziom 19  
    WIRAM niemam mozliwosci zmiany softa ale podmienilem lcd z innego i dzialalo no powiedzmy dzien do mometu podpiecia ladowarki i znowu tosamo jestem juz pewny ze lcd jest sprawny przelutowalem zlaczke na elektronice i dalej nic niejestem pewien czy to sie stalo dokladnie w momecie podpiecia ladowarki ale tak to wygladalo wiec jezeli nikt mi nic niepodpowie zanim wyjde z pracy to zanisze go dzisiaj do setwisu natym moja na temat komurek sie konczy
  • #4 1573710
    OMMMM
    Poziom 19  
    no bra poszedlem do serwisu i jak mi gosciu zmienil sifta to niech go zczysci zadna karta teraz niepasuje komurka odpala sie jagby sie resetowala ( po wlaczeniu gasnie i odpala sie podswietlenie na przemian losowo lcd czasem sie odpali czasem nie ) pomijam fakt ze przed zmiana softa dzialal ale w slepo czasami nawed odpalal sie lcd teraz to kompletny zlom zawiesza sie prawie zaraz po wlaczeniu i mruga ...... kupilem kabel do tej komurki pod kom bo podobno jest leprzy gdyby ktos mial soft do tej komurki i podpowiedzial mi jak go poprawnie wgrac to stawiam browara dzieki za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #5 1576587
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Skopał Ci klient GDFS-a. Zanieś mu go spowrotem, przy okazji możesz mu do d*upy nakopać :D
  • #6 1577319
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    pisalem Ci tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic313011.html , co tym kablekiem po koma mozesz zrobic :) No, ale jesli nie czytasz to pytaj dalej... O tym kablu ze jest lepszy to chyba slyszales od podobnego fachowca, jak ten ktory wgrywal Ci soft :)
  • REKLAMA
  • #7 1586311
    zavadz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Widze, ze wszyscy Ci fachowcy to się nadają:P Mi jak zdjął simlocka, to qrde telefon sie nadawał do huty i w końcu powiedziałem dosć, kupiłem terminatora, zrobiłem sam i teraz jest zajebisty telefonik, wgrałem nowy soft, wszystki gdfs'y naprawcze i extra, mucha nie siada:) POLECEM zrobić to samemu, a co do zwykłych kabli to mam i USB i COMa, i powiem tyle, że kabel usb program wykrywa jako COM więc nie ma różnicy, a można go w każdej chwili wpiać i wypiąć bez strachu spalenia gniazda i innych zabiegów wogól COMa :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson T68i, który włącza się, ale wyświetlacz LCD pozostaje czarny mimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych. Telefon łączy się z numerem alarmowym i działa dźwiękowo, co wskazuje na sprawność elektroniki. Próby wymiany LCD z innego egzemplarza potwierdziły, że sam wyświetlacz jest sprawny, jednak problem powraca po podłączeniu ładowarki. Przelutowanie złącza LCD nie przyniosło efektu. W serwisie wymieniono oprogramowanie (soft), co spowodowało pogorszenie działania – telefon resetuje się, podświetlenie LCD miga losowo, a urządzenie zawiesza się. Użytkownik poszukuje porady dotyczącej poprawnego wgrania oprogramowania i ewentualnej taniej naprawy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące przeflashowania telefonu, użycia kabla do połączenia z komputerem (COM lub USB), a także krytyka jakości usług serwisowych i softu. Zalecane jest samodzielne wgranie oprogramowania i użycie narzędzi GDFS do naprawy softu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA