Czy 80C51 to to samo co 89C2051 lub czy sa kompatybilne - wiem ,ze roznia sie pewnie iloscia pamieci itp.
ale czy moge kupic np. ksiazke o programowaniu w C do 80C51 i korzystac z niej na 2051 ??
Czy sa kompatybilne ??
Mikrkontrolery są zbudowane w oparciu o ten sam rdzeń
jest to rodzina mikrokontrolerów '51, czyli są kompatybilne.
Główna różnica między tymi dwoma mikrokontrolerami to ich budowa.
Parametry mikrokontrolerów możesz znaleść na stronie np. http://www.atmel.com/products/8051/
Książki znajdziesz np. w księgarni technicznej
www.techniczna.com.pl
Czyli jezeli np. przepisze sobie z ksiazki jakis prog pod 80c51 to edzie mi chodzil na 2051 ? Bo nie chce miec problemow- dopiero zaczynam i jak mi sie cos nie zgadza ze sciaga <tu prog w C> to rezygnuje bardzo szybko ;P
Może być problem - inna ilość wyprowadzeń, pamięci... Tylko proste programiki pójdą bez zgrzytów, ale trzeba będzie uwaznie sprawdzać co niektóre sprawy np. oznakowania wyprowadzeń, czy wystepuję w tym modelu i podmieniać na istniejace... Wiele mogacych wystapic problemów jest juz omówionych, wystarzy odpalic wyszukiwanie... Na www.google.pl jak wpiszesz hasło "AT89C2051", znajdziesz wiele ciekawych projektów do zabawy i nauki...
Nie ma sie co zalamywac. Obecnie ceny sa tak niskie, ze kupisz nastepnego i dalej mozna sie bawic. Proponuje zaczac od asemblera. Bedziesz wiedzial co i jak. Nastepnie przesiasc sie na wyzszy jezyk. W druga strone to raczej nie dziala. Do dzis nie nauczylem sie asemblera na PC-ta. Czasami mi to bardzo dokucza, jak mam zrobic cos bardziej skomplikowanego. Niestety nie zawsze mozna znalezc takie biblioteki jak by sobie tego zyczyc.
Chyba zauważyłeś tą 'drobną' różnicę tych procesorów, że mają one inną liczbą wyprowadzeń? A w związku z tym, jeśli masz programator na procki 20-pinowe (89Cx051), to aby przejść na 40-pinowe musisz też zmienić programator..? Jest to sprawa oczywista, ale skupiając się na czym innym, można o tym zapomnieć..
Mikrokontrolery 80C51 i 89C2051 należą do rodziny 8051 i są oparte na tym samym rdzeniu, co zapewnia ich podstawową kompatybilność programową. Jednak różnią się budową, liczbą wyprowadzeń, wielkością pamięci Flash oraz pamięci RAM. Model 80C51 posiada 4 KB pamięci Flash i 128 bajtów RAM, natomiast 89C2051 ma 2 KB Flash i również 128 bajtów RAM. Różnice w liczbie pinów (80C51 to 40-pinowy, a 89C2051 to 20-pinowy mikrokontroler) wpływają na kompatybilność sprzętową, co wymaga dostosowania programatora i uwzględnienia odmiennego rozmieszczenia wyprowadzeń. Programy napisane dla 80C51 mogą działać na 89C2051, ale należy zwracać uwagę na ograniczenia pamięci i różnice w peryferiach. Zaleca się rozpoczęcie nauki od asemblera, a następnie przejście do języka C. Dostępne są książki i dokumentacje, które opisują szczegółowo architekturę i instrukcje obu mikrokontrolerów, co ułatwia naukę i adaptację programów między tymi modelami. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.