logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie uruchomić zasilacz ATX bez płyty głównej?

crash 09 Cze 2005 13:29 18309 17
REKLAMA
  • #1 1562957
    crash
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z góry przepraszam Zarząd za kolejny taki post, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemiku, a mój poprzedni temat dotyczący włączania zasilacza został usunięty.

Pytanie: jak wygląda procedura włączenia zasilacza ATX? Otóż zwarcie pinu PS_ON do masy powoduje włączenie zasilacza tylko na chwilę, natomiast przy podłączeniu zasilacza do płyty głównej startuje normalnie. Czy podczas rozruchu musi zostać podane jakieś napięcie na PRW_OK (pin 8) czy coś jeszcze innego?
    Czy za każdy rozwiązany problem tego typu mam Ci dać jedno ostrzeżenie za lenistwo? (TJT)
    Edit: Proszę najpierw zapoznać się z moim "problemem" a nie rzucać odrazu ostrzeżeniami na prawo i lewo. Szukałem na forum tego dość długo i jak widać po dalszych postach w tym wątku taki temat nie był poruszany wcześniej...
  • REKLAMA
  • #2 1563031
    Krzycho2612
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    zewrzyj zielony z czarnym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1563054
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    :arrow: crash
    Musisz obciazyc czyms zasilacz, podlacz np. dwa cdromy albo jakies inne urzadzenia (dysk itp) i dopiero zewrzyj PS_ON do masy.
    PWR_OK zostaw w spokoju.
  • #4 1563103
    crash
    Poziom 11  
    Obciążałem i to nic nie dało. Musi być jakiś inny sposób skoro podłączony do płyty bez żadnego obciążenia startuje...
  • #5 1563123
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Co to za zasilacz i jaka to plyta glowna?
  • #6 1563177
    crash
    Poziom 11  
    Zasilacz Astec SA145-3481 nie wiem czy płyta istotna pod pod dwie różne podpinałem.
  • REKLAMA
  • #7 1563422
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Ludzie!
    Przeciez to jest jak przelacznik monostabilny,
    czyli musisz miec caly czas zwarty zielony z czarnym.
    Chyba o to mu chodzilo.
    Plyta po podaniu sygnalu wlacznikiem na obudowie pewnie powoduje zwarcie na w/w przewodach.
    U mnie zawsze chodzi jak sprawdzam, bez zadnego obciazenia.
    Chyba ,ze masz zwarcie na wyjsciu co
    powoduje wylaczenie(zabezpieczenie przeciwzwarciowe)
  • #8 1563464
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: doubleube
    Czy ktos napisal, ze nie musi byc caly czas zwarty?
    Jezeli faktycznie autor watku laczy tylko na chwile to nic dziwnego, ze dziala chwile ;-)
  • #9 1564306
    crash
    Poziom 11  
    Eh, a mi się wydawało całkiem zrozumiałe to co napisałem. Po zwarciu PS_ON do masy zasilacz włącza się na 2 sekundy i automatycznie wyłącza...
  • #10 1564317
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    podepnij jakiegoś halogena 12V/36W pod linię 12V i sprawdź...
  • REKLAMA
  • #11 1564320
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    crash napisał:
    Eh, a mi się wydawało całkiem zrozumiałe to co napisałem. Po zwarciu PS_ON do masy zasilacz włącza się na 2 sekundy i automatycznie wyłącza...

... po zadziałaniu zabezpieczenia masz zapewnie zwartą linię +5V .
  • #12 1564366
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    tez tak twierdze, ze dziala zabezpieczenie.
    Masz zwarcie na wyjsciu.
    Nie trzeba zadnego obciazenia aby dzialal nieustannie.

a tak poza tym zwarcie moze byc chwilowe, wiec nalezy napisac ze zwierasz na stale
  • #13 1564372
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    właśnie mój powerman nie startuje bez obciążenia...
  • #14 1564582
    TONI_2003
    Moderator
    Jeszcze raz napiszę że są zasilacze które po zwarciu PWR-ON do GND (zielony- czarny) na stałe !
    Jeśli odpalamy zasilacz nie podłączony do płyty głównej i bez odpowiedniego obciążenia nie wystartują bez obciążenia .

Choć 90% zasilaczy ATX nie potrzebuje obciążenia by działać!

Więc kolego crash napisz jak go zwierasz bo nie dojdziemy do ładu!
  • #15 1564725
    crash
    Poziom 11  
    :) No to tak: włączam zasilacz do sieci, wkładam kabelek w pin 14 na wtyczce i mase (np. pin 15). To wszystko co robię. Po tym zasilacz włącza się (rusza wiatrak) i po 2 sek. wyłącza. Gdy usunę połączenie między pinami 14 i 15 i zewre je ponownie całość się powtarza. Zrozumiałe to już? :)

TONI_2003 napisał:
    Jeśli odpalamy zasilacz nie podłączony do płyty głównej i bez odpowiedniego obciążenia nie wystartują bez obciążenia .

No przecież pytam tu głównie o to jak wygląda taka procedura włączania zasilacza po to aby zasymulować na upartego podłączenie zasilacza do płyty i odpalić go...
  • Pomocny post
    #16 1564914
    TONI_2003
    Moderator
    ... podepnij jakiś napęd np. CD lub HDD zaznaczam nie spalony ale nie nowy (licho nie śpi) ewentualnie żarówkę samochodową i tak odpal jeśli zachowa się tak samo masz zasilacz zepsuty i to tak jak już pisałem poprzednio .
    Myślę że teraz już Wiesz jak i co z tym fantem działać!
  • #17 1566189
    crash
    Poziom 11  
    No obciążenie CDROM'em zadziałało, wcześniej próbowałem z 3 wiatrakami bo nie miałem za bardzo dostępu do CD'ka. Teraz musze wykombinować czym to obciążyć zeby działało, a nie wymagało CD.
  • #18 1566209
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: crash
    Pisalem Ci zebys obciazyl cdromem juz w 3 poscie w tym watku.I po co byla ta cala dyskusja?

Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy procedury uruchamiania zasilacza ATX bez podłączonej płyty głównej. Standardowo zasilacz uruchamia się poprzez zwarte na stałe złącze PS_ON (zielony przewód) do masy (czarny przewód). W przypadku omawianego zasilacza Astec SA145-3481 zwarcie PS_ON do masy powoduje jedynie chwilowe włączenie (około 2 sekund), po czym zasilacz się wyłącza. Przyczyną jest najprawdopodobniej brak odpowiedniego obciążenia na wyjściu, co aktywuje zabezpieczenie przeciwzwarciowe i powoduje wyłączenie zasilacza. Zaleca się podłączenie obciążenia, np. napędu CD-ROM, dysku twardego lub żarówki 12V/36W, aby zasilacz mógł pracować stabilnie bez płyty głównej. W większości zasilaczy ATX obciążenie nie jest konieczne, ale niektóre modele wymagają go do prawidłowego działania. Pin PWR_OK (pin 8) nie wymaga dodatkowego zasilania podczas uruchamiania zasilacza bez płyty. Procedura polega na stałym zwartej linii PS_ON do masy oraz zapewnieniu minimalnego obciążenia na wyjściu 12V lub 5V, aby uniknąć wyłączenia przez zabezpieczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA