logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz/Chieftec 560W - /trzaski jużpodczas załączania (filmik)

add_ryan 01 Lis 2015 12:15 561 5
REKLAMA
  • #1 15113094
    add_ryan
    Poziom 2  
    Witajcie Panowie!

Jak już napisałem w tytule, zasilacz wydaje z siebie trzaskania już podczas włączania (jakby się coś zaczynało palić). Nie chcę podłączać na razie całego kompa, więc odpaliłem go na sucho (wentylator pracuje). Długi czas go nie używałem , bo potrzebowałem lapka, więc leżał zakurzony (pełno w nim było też pyłu z remontu mieszkania). Czyściłem go przed uruchomieniem pędzelkiem, powietrzem. Muszę przyznać, że trochę stukałem w obudowę, żeby trochę tego dziadostwa wypadło już przed dokładniejszym czyszczeniem.

http://www.dailymotion.com/video/x3bwari

To nie jest świst cewek na 100%. Raczej gdzieś w okolicach włącznika (widać toto na filmiku).

Jakieś uwagi?
    Z góry dzięki wielkie! Pozdrawiam, Adek.
  • REKLAMA
  • #2 15113117
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Gdzieś jest zimny lut, takie słuchanie gdy PCB jest wkręcone w obudowę robi wodę z mózgu bo dźwięk się odbija nie dość że od dolnej blachy to jeszcze od bocznych i dopiero trafia do słuchacza. Szukaj na stronie pierwotnej. (filtr/prostownik/pfc).

Cytat:
    Muszę przyznać, że trochę stukałem w obudowę

No właśnie ;) PbFree nie lubi stukania w obudowę a zasilacz ma pełno 'ciężkich' elementów które mogły nadwyrężyć luty.
  • REKLAMA
  • #3 15113124
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zasilacz jest uszkodzony.
    Jeśli nie masz doświadczenia w materii - oddaj do naprawy.
  • REKLAMA
  • #4 15113128
    bestboy21
    Poziom 40  
    safbot1st napisał:

Jeśli nie masz doświadczenia w materii - oddaj do naprawy.

To swoją drogą, ponad 300V napięcia stałego zabija bardzo szybko a jakie ładne dziurki w palcach wypala ;) - tylko trochę śmierdzi...
  • REKLAMA
  • #5 15113232
    add_ryan
    Poziom 2  
    Panowie - jesteście błyskawiczni! :D
    Spodziewałem się odpowiedzi coś koło poniedzałku-wtorku.
    Pamiętam, że kiedyś pomogło mojej karcie graficznej, jak ją wsadziłem do piekarnika (zimne luty). Tu trochę bym się obawiał o izolacje kabli i termokuczki na cewkach. :D
    Oddać do naprawy? Tak zrobię. Może orientujecie się, ile może taka naprawa kosztować? Jest może ktoś z Gliwic, kto by chciał się tym zająć?

Dzięki i pozdrawiam!
  • #6 15113234
    bestboy21
    Poziom 40  
    Do 50zł , przy odrobinie szczęścia 30.
REKLAMA