logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Jak usunąć stare ikony drukarek i automatycznie ustawiać domyślną?

gardlia 07 Lis 2015 13:21 1716 3
REKLAMA
  • #1 15129564
    gardlia
    Poziom 9  
    Hej
    Mam taki problem (Windows 7)
    Używam wielu drukarek- do wszystkich mam sterowniki ainstalowane na kompie. Podłączam do komputera codziennie co najmniej kilka drukarek.
    W folderze "Urządzenia i drukarki tworzy mi się masa ikon dla drukarek które kiedyś mialem podlaczone a teraz ich nie używam.

Czy wie ktoś jak usunąć te wszystkie ikony na raz automatycznie i wyczyscic spooler ? -> Jakis patch ? jak go napisać ?

I Drugie pytanie :
    Potrzebuje jakis sposob/ patch/ jak to napisać ? -> na to by windows automatycznie widział drukarkę która aktualnie jest podłączona do komputera przez USB jako Domyślną.

Bez tego (PRZYKŁAD):
    Mam aktualnie podłączoną DRUKARKA1 jako domyślna i uruchomiony plik PDF. Chciałbym wydrukować ten plik PDF z DRUKARKA2 która akurat nie jest podłączona. Muszę wówczas wypiać kabel USB z DRUKARKA1, wyłączyć PDFA, podpiąć kablem USB DRUKARKA2, wejść do folderu "urządzenia i drukarki" przełączyć drukarkę domyslną z DRUKARKA1 na DRUKARKA2, otworzyć PDFa i dopiero mogę drukować.
    A chciałbym to zrobić nie wyłączając PDFa- tylko wypiac DRUKARKA1, podłączyć DRUKARKA2 - tak aby komputer odrazu zorientował się że DRUKARKA DOMYSLNA TO TA PODLACZONA, w PDFie ewentualnie wybrać z listy drukarkę aktualnie podłączona i drukować
    Da radę zrobić jakiś skrypt ? jak to napisac ?

W windows XP nie bylo tego problemu- przepinalem inną drukarkę, w PDFie wybieralem z listy drukarkę która ma drukować i drukowało. W windows 7 nawet jak w PDFie wybiore drukarkę z której chce drukować to Windows i tak próbuje drukowaćz domyślnej :/
    Baaardzo proszę o pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15129738
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Co do bufora wydruku poczytaj - http://techformator.pl/naprawa-bufora-wydruku-czyszczenie-kolejki-drukowania/

A jak bez wyłączania PDF'a przełączysz drukarki i wybierzesz z menu Plik -> drukuj (ctrl+p) to widzi już tą "nową" podłączoną drukarkę i możesz na niej drukować?
    Chyba innego sposobu nie ma...
  • REKLAMA
  • #3 15131897
    gardlia
    Poziom 9  
    Bez wyłączenia PDFa widzi nową drukarkę. Niestety nie widzi jej jako domyślnej. Także wybierając ctrl+p w PDFie wybierając z listy podłączoną drukarkę i dając drukuj komputer probuje zrobic wydruk ciągle na domyślnej :). NAdal musze recznie zmieniać drukarkę domyślna i wylaczac wszystkie pdfy i uruchamiac od nowa :).

No nic trudno - DZIEKI WIELKIE za SPOOLER - zrobilem wg opisu ten plik BAT i fajnie dziala :)
  • #4 15132796
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Sprawdzałeś programy typu Print Conductor?
REKLAMA