logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD LG GSA-4081B nie czyta płyt po czyszczeniu i aktualizacji BIOS

DARREK 10 Cze 2005 00:16 1479 14
REKLAMA
  • #1 1565023
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam

Posiadam nagrywarke DVD LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4081B
    Wszystko śmigało jak należy, aż do następnego dnia gdy chciałem obejżeć film. Nagrywarka odmówiła posłuszeństwa nie odczytując ani nagrywając żadnych nośników. Nie czyta żadnych płyt. A dzień wcześniej jeszcze film z niej oglądałem.

Poprostu już załamuje ręce. Nagrywarke czyściłem, ale żadnego efektu nie widać, aktualizowałem także bios.. ale nic to nie dało.

Bardzo Proszę o info
    Pozdrawiam
    DARREK®
  • REKLAMA
  • #2 1565095
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Witam!! Dziwne ze przy LG sie takie cos przydarzylo. Polecam wizyte w serwisie. Pozdro
  • #3 1565173
    DARREK
    Poziom 18  
    gladzio75 napisał:
    Witam!! Dziwne ze przy LG się takie cos przydarzylo. Polecam wizyte w serwisie. Pozdro

Niestety ale jednak się przydarzyło...

A co do serwisu jakbym u mnie w mieście oddał, to lepiej kupić nową nagrywarke....

Pozdrawiam
    DARREK®
  • #4 1565190
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Czemu?? Co to za miasto hehe ?? Powinni ci DAĆ nowa nargywarke skora sie zjebala. Pozdro
  • Pomocny post
    #5 1565248
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie laser. Jezeli na gwarancji to oddaj do serwisu, jezeli nie to mozesz jeszcze sprobowac nieco podkrecic laser. Jezeli to nie pomoze to pozostaje ci raczej zakup nowej.
  • REKLAMA
  • #6 1569132
    DARREK
    Poziom 18  
    przemo666 napisał:
    Prawdopodobnie laser. Jezeli na gwarancji to oddaj do serwisu, jezeli nie to mozesz jeszcze sprobowac nieco podkrecic laser. Jezeli to nie pomoze to pozostaje ci raczej zakup nowej.

w nagrywarce lasera jeszcze nie podkręcałem. Tak samo siępodkręca jak w CD?
    Na co trzeba zwracać szczególną uwagę jeśli chodzi o podkręcenie lasera w nagrywarce DVD.

Pozdrawiam
    DARREK®
  • #7 1569788
    przemo666
    Poziom 22  
    Szczerze mowiac w nagrywarce DVD też jeszcze nie podkręcałem ale raczej nie rożni sie to od podkręcania w CD. Najlepiej robić to stopniowo i metodą prób i błędów. Ja to robie tak, że kopiuję jakąś porysowaną płytę na dysk i sprawdzam jak długo to zajmuje, czy nie wyskakuja błędy i słucham jak zachowuje sie napęd.
  • REKLAMA
  • #8 1682083
    DARREK
    Poziom 18  
    Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i nic.. 0 efektów... jak nie działała tak nadal nie działa. Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego przestałą działać... :/

Pozdrawiam
    DARREK®
  • REKLAMA
  • #9 1682104
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, może to głupie. ale czy sprawdzałeś na innym sprzęcie?? lub pod dosem?? czy aby napewno problem sprzętowy??
  • #10 1682119
    DARREK
    Poziom 18  
    Interesant napisał:
    Witam, może to głupie. ale czy sprawdzałeś na innym sprzęcie?? lub pod dosem?? czy aby napewno problem sprzętowy??

tak sprawdzałem na 3 komputerach i ani nie czyta, ani nie nagrywa nic.
    Więc problem z kompem odpada. Więc problem jest od strony nagrywarki.

Pozdrawiam
    DARREK®
  • Pomocny post
    #11 1682145
    przemo666
    Poziom 22  
    Jezeli nie czyta i nie nagrywa ZADNYCH plyt to problemu nalezy szukac gdzie indziej. Powinna miec jeden laser do DVD (650nm) i drugi do CD (780nm). Trudno zeby padly oba na raz. Sprawdz czy przesuwa sie glowica i czy swieci laser i czy wogole kreci plytą. Sprawdz czy nie jest uszkodzona tasma. Zobacz czy nie ma widocznych uszkodzen elektroniki.
  • #12 1683414
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

A jak sie zachowuje gdy wlozysz plyte do napedu? Czy probuje cos czytac czy wogole CD (DVD) sie okreca? Moze nie staruje wogole?
    Na moje to cos z elektronika. Lasery zostawilbym w spokoju narazie - ogladnij dobrze elektronike czy gdzies sie nie nadpalila. Ewetualnie jak masz zyczliwego kolege (koleżanke) to pozycz od niego elektronike i zobacz czy cos sie zmieni.Moze cos pomoze :) Jak wtedy nic no to wowczas cos z laserami moze byc nie tak,albo z samym napedem plyt-moze wogole nie staruja-silniczek albo cos w tym stylu :cry:

pozdrawiam ***marrog***
  • #13 1691501
    RZimek
    Poziom 11  
    Ja miałem podobny problem niedawno. Nagrywarka DVD BTC przestała nagrywać i odczytywać DVD-+R(W). Natomiast tłoczone płyty DVD odczytywała, a CD bez problemu wypalała. Na szczęscie miałem jeszcze gwarancję, otrzymałem w ten sposób nową nagrywarkę :)
  • #14 1694411
    dudiopa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Objaw napewno jest taki iz moze naped pracowac i chciec odczytac ale nie bedzie w stanie lub od razu nie rusza nawet sie do tej czynnosci.
    Ztego co ja sie orientuje napedy LG sa objete 2 latami gwarancji a jesli mnie pamiec nie myli to ta nagrywarka jeszcze powinna miec gwarancje aktualna. Z tymi modelami jaki i z x12 wystepowaly takie problemy .Śmiało mozna ten naped oddac wtedy do punktu przyjec najblizszego a bankowo nie bedzie naped naprawiany !!!
    Nowa polityka LG ktora wchodzi od 1 sierpnia br. to :
    1. 2 lata gwarancji na zasadzie od drzwi do drzwi
    2. wysylka na koszt serwisu z domu klienta (stolica z podanym nr umowy)
    3. nie naprawiaja tylko wymieniaja na nowe (co przy gwarancji daje nowy okres )

Warto wyslac lub oddac ten naped poniewaz zaczeto juz ta polityke z wymiana na nowe stosowac od jakis 2 miesiecy a gwarancja jest po to by korzystac z niej. Jezeli bedzies mial jakies pytania so pisz i pamietaj aby zrobic przed oddaniem do serwisu opisu usterki by sie chlopaki w serwisie nie meczyli.
  • #15 1976499
    DARREK
    Poziom 18  
    Okazało się że laser wysiadł.
    Niestety nagrywarka nie była na gwarancji.
    Więc jedyne co zostało to schowanie jej do szuflady, może jakieś części się jeszcze przydadzą.

Dziękuję za pomoc.
    Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam
    DARREK®
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka DVD LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4081B przestała odczytywać i nagrywać płyty po czyszczeniu i aktualizacji BIOS. Problem występował na trzech różnych komputerach, co wykluczało usterkę sprzętową komputera. Podejrzewano uszkodzenie lasera, który w tym modelu jest podwójny (laser DVD 650 nm i laser CD 780 nm), jednak mało prawdopodobne było jednoczesne uszkodzenie obu. Zalecano sprawdzenie mechanizmu przesuwu głowicy, działania lasera, stanu taśmy oraz elektroniki napędu pod kątem uszkodzeń lub przepaleń. Próby podkręcenia lasera metodą stopniową nie przyniosły efektu. Wskazywano również na możliwość skorzystania z gwarancji, gdyż modele LG objęte są dwuletnią gwarancją door-to-door z wymianą na nowy napęd zamiast naprawy. Ostatecznie okazało się, że laser uległ uszkodzeniu, a urządzenie nie było już na gwarancji, co skutkowało koniecznością wycofania napędu z użytku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA