logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS K53SC - HDD uszkodzony /Grzeje się w miejscu procesora / laptop zamula

MMaNNeKK 13 Lis 2015 13:18 1287 6
REKLAMA
  • #1 15147401
    MMaNNeKK
    Poziom 10  
    Witam

Chciałbym się zapytać czy jest to możliwe aby poprzez uszkodzenie dysku twardego ( ponoć padło zasilanie w HDD lecz laptop nadal się uruchamia) laptop podczas normalnego użytkowania jest strasznie mułowaty i grzeje się dość mocno ( a niekiedy przy graniu bardzo mocno) w miejscu procesora?. Nawet gdy chce otworzyć przeglądarkę i włączyć jakiś film to zajmuje mi to ok 5-7 min, ponieważ sama przeglądarka bardzo długo się ładuję. Dodam, iż formatowałem i instalowałem system od nowa i dalej to samo. A wszystko to zaczęło się praktycznie po odbiorze notebook'a z gwarancji ( brat uszkodził port ładowania przez co laptopa nie dało się naładować). Początkowy objaw to taki, iż lekko system spowalniał. Z początku pomyślałem, że mi się tak tylko pewnie wydaje. Minęły dwa miesiące po odebraniu laptopa z gwarancji ( akurat gwarancja na laptop skończyła się po 1,5 miesiącu) i wtedy nagle z dnia na dzień zaczęło się wszystko pogarszać : system działał coraz to wolniej, przy grach po dłuższym graniu niekiedy zaczęły wyskakiwać tkzw. "Artefakty",komunikat o awarii HDD,kolejnie przy włączaniu laptopa po pojawieniu się loga "ASUS" notebook dalej nie startuje i dopiero po wciśnięciu F1 zaczyna dopiero startować dalej.

Poniżej umieszczam zdjęcia z odczytu danych z programu HWiNFO64 :

1.Parametry zarejestrowane w bezruchu:

2.Parametry zarejestrowane podczas grania w GTA 4 ( na ustawionych minimalnych parametrach gra chodzi wolniutko) :

Parametry laptopa ASUS K53SC:
    -procesor intel core i3 2330M
    -karta graficzna nvidia GeForce GT 520 MX 1GB
    -HDD HITACHI 500GB
    -4GB RAM
    -system operacyjny : Windows 7 Home Premium

Proszę o odpowiedz i porady.

Dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15147406
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2773
    Temperatury w normie. SMART dysku podaj.
  • REKLAMA
  • #3 15147427
    MMaNNeKK
    Poziom 10  
    Odczyt wykonałem z programu "CrystalDiskInfo 6,5,2" oto ona:

zapomniałem dopisać, iż czyściłem wnętrze laptopa z kurzu lecz nic to niestety nie dało ....
  • #4 15147432
    miecho18
    Spec od komputerów
    Dysk to trup. Szukaj nowego dysku.
  • REKLAMA
  • #5 15147439
    MMaNNeKK
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedz!

A czy możliwe, że kiedy kupie nowy dysk to praca notebooka poprawi się ?
  • Pomocny post
    #6 15147486
    miecho18
    Spec od komputerów
    Na pewno się poprawi. Dysk w takim stanie znacząco spowalnia pracę systemu.
  • REKLAMA
  • #7 15147505
    MMaNNeKK
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    Na pewno się poprawi. Dysk w takim stanie znacząco spowalnia pracę systemu.

Dzięki jeszcze raz za pomoc!

Jak tylko zakupie nowy HDD to dam znać co i jak :)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z laptopem ASUS K53SC, który po uszkodzeniu dysku twardego (HDD) wykazuje spowolnienie działania oraz przegrzewanie się w okolicy procesora. Pomimo formatowania i reinstalacji systemu, laptop nadal działa wolno, co objawia się długim czasem ładowania przeglądarki i filmów. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące sprawdzenia stanu dysku za pomocą programu CrystalDiskInfo, co potwierdziło jego uszkodzenie. Użytkownicy forum sugerują wymianę dysku twardego, co powinno poprawić wydajność notebooka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA