logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisać film z kanałem alfa w Pinnacle Studio 16?

ko0oza 22 Lis 2015 21:45 4965 11
REKLAMA
  • #1 15175554
    ko0oza
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Jak zapisać film bez tła, chce zrobić taką wjeżdzającą belke jak w wiadomościach gdzie pisze kto się wypowiada oraz krącące się logo w górze. Znajomy coś wpominał o kanale alfa ale nic nie znalazłem jak to zastosować w Pinnacle Studio 16
  • REKLAMA
  • #2 15175932
    Recoil83
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Witam, jak to zrobić w Pinnacle nie wiem, ale wiem jak to zrobić w programie Aurora 3D Text & Logo Maker tylko że płatny, można zrobić samo logo lub połączyć z filmem lub obrazem, dokładnie ten efekt który chcesz uzyskać kręcące się logo w rogu, animować to można na różne sposoby. Pozdrawiam
  • #3 15175957
    Nicedog
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    ko0oza napisał:
    Znajomy coś wpominał o kanale alfa ale nic nie znalazłem jak to zastosować w Pinnacle Studio 16
    A dlaczego do obróbki filmów pod uwagę nie bierzesz Camtasia Studio ? Według mnie Camtasia jest o wiele łatwiejsza w obsłudze - jak Pinnacle.
    Pod tym linkiem > https://www.youtube.com/watch?v=sSi2Y8VpdDw , po prawej stronie - jest wiele porad wideo, które dotyczą Camtasi.:)
  • REKLAMA
  • #4 15177245
    Nicedog
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    ko0oza napisał:
    chce zrobić taką wjeżdzającą belke jak w wiadomościach gdzie pisze kto się wypowiada oraz krącące się logo w górze.
    W załączeniu przesyłam instrukcję obsługi do Pinnacle, gdzie np. na stronie 102 pisze o możliwości wstawiania z rozdzieleniem, a od strony 214 zaczyna się rozdział "Montaż", gdzie podane są również szablony montażu obejmujące wiele typów danych użytkownika, w tym wideo, podpisy tekstowe, zdjęcia (kręcące się logo może być zaprojektowane np. w formacie GIF) i wiele innych elementów.
    Załączniki:
    • Podrecznik-Pinnacle-Studio-17-PL.pdf (6.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15178709
    ko0oza
    Poziom 9  
    w tej instrukcji pisze o kanałach alfa jak te pliki importować ale jak zapisać nie znalazłem :(
  • #6 15223442
    ko0oza
    Poziom 9  
    ktoś już może robił coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #7 15223798
    Recoil83
    Poziom 19  
    Chodzi ci o coś takiego, do zrobienia zajęło 5 minut.
    Jeśli chcesz uzyskać podobny efekt powinieneś zainteresować się Chroma Key. Pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=IEF3BQRAKfg
    Załączniki:
    • Test.mp4 (5.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15227067
    SirNobody
    Poziom 2  
    Jeśli ktoś jest zainteresowany jak to zrobić w adobe after effects, służę pomocą. Innych programów niestety nie znam ;)
  • #9 15264168
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    ko0oza Pinnacle daje możliwość nałożenia napisu bez zbędnej zabawy,natomiast co do stworzenia osobno i nałożenia musisz zapisać to w odpowiednim formacie,najprościej w PNG ,TIFF (daje mozliwość zapisu z kanałem alpha)
  • REKLAMA
  • #10 15264711
    ko0oza
    Poziom 9  
    Okej przyjaciele, wytłumaczę jeszcze raz bo chodzi mi o konkretny format pliku wideo bez tła a nie o wideo z jednokolorowym tłem i efektem chroma key...
    Wiem że da rady takie coś zrobić na tym programie widziałem to na własne oczy, znajomy ( z którym nie mam już kontaktu) przeciągał plik wideo który podpisywał alpha1, alpha 2 itp, po otworzeniu w programie i naniesieniu tego pliku na inny plik wideo - nie miał on tła ( w miniaturce standardowy czarny kolor) beż żadnych efektów chroma key itp. po prostu w pierwszym projekcie eksportował plik na takiej samej zasadzie jak importuję się w photoshopie obraz bez tła czyt png, czyli: 1 wycianie tła z obrazka a potem zapis w odpowiednim rozszerzeniu dla obrazów png.
    Chce to samo zrobić z filmem wideo. Chce mieć w pliku "ruszającego się png" wiem że coś ma z tym wspólnego "kanał alfa" ale co do czego to nie mam pojęcia :(
  • #11 15264878
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    ko0oza powoli ...,jeśli chcesz film film a nie jakąś formę grafiki,to np;filmujesz taka scenę na np;zielonym/niebieskim tle,importujesz to jako druga ścieżkę,ale musisz wówczas ustawić chroma key ,wówczas wywala ci to wszystko co zielone/niebieskie czyli tło i masz ten filmik na głównym twoim filmie.
    Natomiast jak chcesz zrobić ten swój napis czy jakieś logo,to robisz to oddzielnie bez żadnego tła i zapisujesz jako sekwencje PNG lub TIFF bo one dają możliwość zapisu z kanałem alpha(czyli bez tła) i taką też z powrotem importujesz(nie wiem jak jest w Pinnacle )ale będzie podobnie , na przykład w Adobe import/otwierasz taki plik może to być np :twoje logo) zaznaczasz pierwsza klatkę PNG i odhaczasz na dole okienko jako sekwencje czyli wszystkie klatki,bo ta animacja jest zapisana w postaci bardzo wielu pojedynczych obrazów /zdjęć w PNG,po za importowaniu ustawiasz/kładziesz to na drugą (górną ścieżkę) i powinno być wszystko OK tak jak chciałeś. :D
  • #12 15267027
    Recoil83
    Poziom 19  
    Seraffino napisał:
    powoli ...,jeśli chcesz film film a nie jakąś formę grafiki,to np;filmujesz taka scenę na np;zielonym/niebieskim tle,importujesz to jako druga ścieżkę,ale musisz wówczas ustawić chroma key ,wówczas wywala ci to wszystko co zielone/niebieskie czyli tło i masz ten filmik na głównym twoim filmie.

No jak tak właśnie zrobiłem z poście #7 jest przykład działania zielonego tła, logo zrobiłem w innym programie też na zielonym tle, tak że mogę go umieścić gdziekolwiek i skalować dowolnie, w ogóle mogę nałożyć więcej filmów, animacji, zdjęć w jednym ekranie pod warunkiem że użyję zielonego\niebieskiego tła. Nie wiem czy Pinnacle Studio jest 64bit, ja używam Magix Video Prox 6 i bardzo łatwo jest osiągnąć takie efekty, ogólnie w Pinnacle można sobie nawet wybrać kolor tła. Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zapisać film z kanałem alfa w Pinnacle Studio 16, aby uzyskać efekt wjeżdżającej belki i kręcącego się logo bez tła. Odpowiedzi sugerują użycie formatu PNG lub TIFF do zapisu z kanałem alfa oraz techniki Chroma Key do usunięcia tła z nagrania. Wskazówki obejmują również korzystanie z innych programów, takich jak Aurora 3D Text & Logo Maker oraz Adobe After Effects, które mogą oferować podobne efekty. Użytkownicy podkreślają, że Pinnacle Studio umożliwia nałożenie napisów i animacji, ale kluczowe jest odpowiednie przygotowanie plików wideo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA