logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub 361 - Problemy z kryciem po wymianie listwy, bębna i developera

gapcio66 24 Lis 2015 14:36 1092 6
REKLAMA
  • #1 15180735
    gapcio66
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Maszyna po wymianie listwy, bębna i developera ( oryginał - toner również ) po 3 tys. zaczęła mieć problemy z kryciem. Wymiana całego developingu z nowym developerem nie daje poprawy. ( stary developer zepsułem dosypując ręcznie toner myśląc, że coś z dozowaniem tonera szwankuje. Niestety teraz wali C2803 stąd podmiana całego developingu ).
    Wydruk apli jak na zdjęciu.
    Nie mam pojęcia w czym rzecz.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
    G.
    Załączniki:
    • Bizhub 361 - Problemy z kryciem po wymianie listwy, bębna i developera 20151124_140525_HDR_resized.jpg (501.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15180803
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    Nie znam tego modelu ale wygląda to jak problemy z napięciem Bias. Zabrudzenia, brak styku etc.
  • REKLAMA
  • #3 15181077
    gapcio66
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką reakcję natomiast nie bardzo wiem co to napięcie Bias prócz tego co wygooglowałem. Czy w praktyce chodzi o problemy z ładowaniem wałka magnetycznego ? A może jeszcze coś innego ?
    Będę wdzięczny za podpowiedź w stylu " jak chłop krowie na rowie "
    Pozdrawiam
    G.
  • #4 15181547
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Beben też orginał? To jest a4 czy a3 scan? Jak kartka idzie? Bo wygląda jakby miało iśc powtórzenie, co by wskazywało na wadliwy bęben, choć z takim uszkodzeniem się nigdy nnie spotkałem. Może przy składaniu coś nie dokońca wyczyściłeś, albo podpioąeś, bo wygląda jakby problem z ładowaniem. W tej maszynie jest elektroda ładująca.
  • REKLAMA
  • #5 15182056
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    gapcio66 napisał:
    Dziękuję za szybką reakcję natomiast nie bardzo wiem co to napięcie Bias prócz tego co wygooglowałem. Czy w praktyce chodzi o problemy z ładowaniem wałka magnetycznego ? A może jeszcze coś innego ?
    Będę wdzięczny za podpowiedź w stylu " jak chłop krowie na rowie "
    Pozdrawiam
    G.

Tak, tam jest taka elektroda zasilana napięciem (u mnie) ok -950V. Ponieważ całość cartridge jest wymieniana/wysuwana, to kabel do elektrody nie może być podłączony na stałe. Zamiast tego jest styk/gniazdo/blaszka na obudowie cartr. i drukarki. Ponieważ gdzieś po drodze od gniazda do elektrody było zabrudzenie/zwarcie, napięcie u mnie nie było stałe a "jeździło" co powodowało jaśniejsze i ciemniejsze smugi. Niestety twój wydruk jest nieco inny, u mnie były równoległe jaśniejsze i ciemniejsze paski. Tych elektrod jest chyba nawet więcej bo jest jeszcze jakaś rozładowująca bęben/toner, żeby go łatwiej czyścić po wydruku całej strony. Sorki ale moja wiedza jest raczej ogólna i niestety chyba niewystarczająca.
  • #6 15182433
    gapcio66
    Poziom 10  
    suri1986 napisał:
    Beben też orginał? To jest a4 czy a3 scan? Jak kartka idzie? Bo wygląda jakby miało iśc powturzenie, co by wskazywało na wadliwy bęben, choć z takim uszkodzeniem się nigdy nnie spotkałem. Może przy składaniu coś nie dokońca wyczyściłeś, albo podpiołeś, bo wygląda jakby problem z ładowaniem. W tej maszynie jest elektroda ładująca.

To zdjęcie formatu A4. Czyli raczej nie ma tutaj powtórzeń.
    G.
  • REKLAMA
  • #7 15186565
    gapcio66
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    Problem rozwiązany, elektroda dolna na drzwiach miał przebicia.
    Po dokładnym rozebraniu i wyczyszczeniu obraz wrócił do normy.
    Pozdrawiam
    G.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Maszyna Bizhub 361 po wymianie listwy, bębna i developera zaczęła mieć problemy z kryciem po 3000 wydrukach. Użytkownik podejrzewał problemy z napięciem Bias oraz z ładowaniem wałka magnetycznego. Po wymianie całego developingu i dalszych próbach, okazało się, że problemem były przebicia na dolnej elektrodzie, co zostało rozwiązane przez dokładne czyszczenie. Po naprawie jakość wydruku wróciła do normy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA