logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-NR608 - wzmacniacz nie włącza się po sprawdzeniu kondensatorów HDMI

flo333 24 Lis 2015 19:06 1314 8
REKLAMA
  • #1 15181552
    flo333
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem a mianowicie, chciałem sprawdzić kondensatory na płytce z gniazdami hdmi bo nie mam menu ekranowego a do niedawna jeszcze było, zdjąłem pokrywę wyjąłem płytkę by sprawdzić symbole kondensatorów potem wszystko połączyłem i złożyłem i... wzmacniacz nie chce się włączyć.
    Po podłączeniu do prądu świeci się czerwona dioda standby a gdy chce wlączyć słychać tylko pykanie jakby coś rozłączało w okolicach płytki koło transformatora i tak w kółko dioda gaśnie ale nic więcej tylko pykanie które też słychać w subwooferze gdy jest podłączony, tak jakby coś rozłączało, czy jest tam jakieś zabezpieczenie czy coś? proszę o pomoc bo zostałem bez kina chociaż nic nie wymieniałem.
  • REKLAMA
  • #2 15181711
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    flo333 napisał:
    zdjąłem pokrywę wyjąłem płytkę by sprawdzić symbole kondensatorów potem wszystko połączyłem i złożyłem i... wzmacniacz nie chce się włączyć.
    - cudów nie ma. Albo coś źle podłączyłeś, albo nie podłączyłeś właściwie (zamienione wtyczki, niedociśnięte)
  • #3 15181885
    flo333
    Poziom 10  
    drugi raz wyjąłem tą płytkę i pomału podłączyłem każdy wtyk 9 w sumie tylko trzy plus stałe złącze )i nadal to samo dzięk włączenia "pyk" i rozłącza i znów tak z częstotliwościa sekundy. Nawyłącznik reaguje normalnie tzn po naciśnięci głównego przechodzi w standby i cisza, totalnie nie mam pojęcia co się mogło stać wszystkie kable na swoim miejscu, subwoofer reaguje tzn wraz z załączaniem ampli on dostaje sygnał ale głośników nie słyszę
  • REKLAMA
  • #4 15183786
    flo333
    Poziom 10  
    Czyli pozostaje mi jakiś profesjonalny zakład? bezpieczniki dwa porcelanowe duże dobre i szklany jeden też, przewody nie da się pomylić bo są każdy inny a w dodatku tylko 3.
  • REKLAMA
  • #5 15188168
    flo333
    Poziom 10  
    To może zróbmy tak: wstawiłem fotki co gdzie i jak, w miarę możliwości
    I - ten kondensator nie ma napięcia jak sprawdziłem miernikiem, oba pozostałe jakieś wskazania mają ( a ogólnie to są te które chciałem wymienić na nowe i do tego który nie ma napięcia już się dobierałem ale lutownica niestety za duża i muszę załatwić mini groty lub inną lutownicę )
    II - tu idzie przewód od płytki na której jest rozłączający przekaźnik z następnego zdjęcia III, napięcia na przewodach jakieś są
    Onkyo TX-NR608 - wzmacniacz nie włącza się po sprawdzeniu kondensatorów HDMI Onkyo TX-NR608 - wzmacniacz nie włącza się po sprawdzeniu kondensatorów HDMI Onkyo TX-NR608 - wzmacniacz nie włącza się po sprawdzeniu kondensatorów HDMI
    III - no i to co "pyka" i nie chce załączyć amplitunera i płytka od spodu z tym przekaźnikiem.
    Mam nadzieje że teraz ktoś coś więcej będzie mógł mi podpowiedzieć lub pokierować co ewentualnie dalej mozna zrobić lub sprawdzić.
  • #6 15193987
    dzimi
    Załączam wycinek schematu podłączenia pomiędzy płytkami, powinno pomóc.
    Załączniki:
    • wycinek.pdf (60.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 15197048
    flo333
    Poziom 10  
    Dzięki dzimi ale nie jestem elektronikiem i nie wiem w czym może mi to pomóc, zdjęcia dałem dlatego by ktoś bliżej mnie pokierował co można zrobić lub gdzie szukać przyczyny, zastanawiam się jakby rozebrał ten przekaźnik i zwarł go czy wtedy nie ruszy ale boje się że to może spowodować większe uszkodzenia
    Jest jeszcze kwestia o której nie wspomniałem, mianowicie ta płytka którą wyjmowałem upadła mi na panele ale z wysokości ok 40cm i po przyjrzeniu się nic nie zauważyłem by się uszkodziło chyba że któryś układ na tym ucierpiał, nie wiem bo nie znam się aż tak dobrze na tym, a próbuję sam coś bo jestem za granicą.
  • Pomocny post
    #8 15202052
    dzimi
    flo333 napisał:
    zastanawiam się jakby rozebrał ten przekaźnik i zwarł go czy wtedy nie ruszy
    - przekaźnik załącza się jeśli całość wzmacniacza będzie sprawna.
    flo333 napisał:
    ale boje się że to może spowodować większe uszkodzenia
    - i bardzo dobrze myślałeś.
    Jeśli spadłą na podłogę mogły uszkodzić się ścieżki, punkty lutownicze. Oczywiście nie musiały ale mogły. Niestety bez dalszych jakichkolwiek pomiarów nic nie można dalej wyrokować.
    Może zastanów i przekaż komuś bardziej obeznanemu w elektronice - szkoda bardziej uszkodzić przy nieumiejętnej próbie naprawy.
  • #9 15258066
    flo333
    Poziom 10  
    Widzę że temat martwy, niestety zainwestowałem już w nowszy model Onkyo bo sama diagnoza usterki to był koszt 1/15 nowego ampli a gdzie jeszcze koszta naprawy, stary trafi przy okazji pobytu w kraju do jakiegoś lokalnego znachora który może chociaż zdiagnozuje za parę groszy a jak bedzie warto to naprawi, a potem albo aukcja albo zapas :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Onkyo TX-NR608, który nie włącza się po sprawdzeniu kondensatorów na płytce HDMI. Po demontażu i ponownym złożeniu urządzenia, amplituner świeci czerwoną diodą standby, a przy próbie włączenia słychać tylko pykanie, co sugeruje problem z zasilaniem lub uszkodzeniem wewnętrznych komponentów. Użytkownik sprawdził połączenia, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogło dojść do uszkodzenia ścieżek lub punktów lutowniczych na skutek upadku płytki. Użytkownik rozważa oddanie urządzenia do profesjonalnego serwisu, ale ostatecznie decyduje się na zakup nowego modelu Onkyo, planując naprawę starego amplitunera w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA