logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz sluchawkowy tda / Prośba o sprawdzenie schematu

Orzechccc 24 Lis 2015 19:14 1245 5
REKLAMA
  • #1 15181591
    Orzechccc
    Poziom 8  
    Witam stworzyłem na podstawie pewnego schematu projekt wzmacniacza sluchawkowego w programie eagle, jednakże jest to mój pierwszy projekt i prosiłbym gorąco czy aby ktoś nie zechciał rzucić na niego okiem czy wszystko jest ok.
    Narazie nie poprowadzilem ścieżek ponieważ nie wiem czy wogóle dobrze to poskładałem do kupy.

W załączniku schemat gif z internetu, jpg z moim schematem eagle a w spakowanym pliku projekt eagle.
    (nie udalo mi sie wstawic rozpakowanego ze względu na format sch/brd).
    Załączniki:
    • Wzmacniacz sluchawkowy tda / Prośba o sprawdzenie schematu zmach.jpg (136.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zmachol.rar (59.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz sluchawkowy tda / Prośba o sprawdzenie schematu zmachol.gif (36.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15182699
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1847
    Potencjometry na wyjściu?

Na wyjściu powinien być umieszczony rezystor szeregowy, dobrany do przewidywanych słuchawek.

TDA jak każdy może być wzmacniaczem słuchawkowym ale po co; TDA2822M, TDA7050.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15183492
    Orzechccc
    Poziom 8  
    niestety nie mam pojecia jak dobrac ten rezystor na wyjciu ani nawet za bardzo gdzie. Potencjometr jesli nie na wyjciu to gdzie? na wejsciu jak testowalem to przy ściaszaniu słychac buczenie - im ciszej tym głośniejsze (mam tylko stare radzieckie potencjometry ale to chyba nie ich wina?)
  • REKLAMA
  • #5 15183758
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2980
    To wszystko wróżba na osadzie kawowym. Wyłoż zdjęcia, żeby można było wydać opinię jakości montażu, zazwyczaj tu chowa się przyczyna wszystkich nieprzyjemnych zjawisk. Kable od źródła sygnału do potencjometrów regulatora głośności i od regulatora głośności do wejścia wzmacniacza powinny być w ekranie.Na zdjęciu włączenie potencjometra regulatora głośności . Nominał potencjometra 10-50К . Potencjometr lepiej wykorzystać z logarytmiczną zależnością od kąta skręta. Wzmacniacz sluchawkowy tda / Prośba o sprawdzenie schematu
  • #6 15183811
    Orzechccc
    Poziom 8  
    narazie wszystko jest na płytce prototypowej tzn jeden kanał bez układu zasilania więc nie ma co fotografować.
REKLAMA