logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solac CA 4815 - Nie uruchamia się pompa, spalony rezystor na płytce.

kolbi 26 Lis 2015 09:46 2019 5
REKLAMA
  • #1 15186089
    kolbi
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Witam, w expresie przestała uruchamiać się pompa, po obejrzeniu wnętrza czuć było zapach spalenizny i całkowicie czarny rezystor, nie widzę w internecie schamatu tego układu i nie wiem jaką wartość posiadał ten właśnie rezystor widoczny na zdjęciu, czy jest jakaś możliwość dobrać jakoś ta wartość bez schematu, i czy jest mozliwe że uszkodzeniu uległ sam rezystor, czy raczej jest to w wyniku uszkodzenia jakiegoś innego elementu. Solac CA 4815 - Nie uruchamia się pompa, spalony rezystor na płytce.
  • REKLAMA
  • #2 15309933
    kolbi
    Poziom 16  
    Wykręciłem pompę by spisać dane, z ciekawości podłączyłem pompę na zewnątrz i okazuje się ze działa zupełnie normlanie, sądziłem ze pompa zatarła się w skutek czego element spalił się lecz problem leży w czymś innym, próbowałem zastąpić ten rezystor potencjometrem i sprawdzać, lecz efektu brak, może ma ktoś jakiś pomysł co tam mogło by spalić ten rezystor ?.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15310046
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Sprawdź element Q2 czy nie ma zwarcia. Mogło też upalić optotriaka MOC.
  • REKLAMA
  • #4 15310222
    kolbi
    Poziom 16  
    Nie widzę typowego zwarcia, jeszcze dzisiaj wymienię na nowe oba elementy, tylko jeszcze kwestia tego rezystora żebym w razie czego nie uszkodził nowych elementów na dzień dobry, nie jestem zbyt biegły w tym ale widzę że ten optotriak z tym bt139 często razem występują i nie wiem czy na tej podstawie mozna zakładać że rezystor powinien być podobny ?, ta pompa ma moc 70wat i jest na 230V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15310263
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Występują w tej konfiguracji i mają przeważnie od 200 - 300 Ω.
  • #6 15311338
    kolbi
    Poziom 16  
    Wymieniłem element Q2 i pompa ruszyła, niestety pojawił się kolejny problem, podczas próby okazało się ze jest 2 awaria, express grzeje wodę i nie zgłasza gotowości, wstępnie zmierzyłem czujnik na grzałce i wskazywał 40K (grzałka nie była całkiem zimna), po załączeniu grzałki opór zmalał do 20K po około 10 sekundach, dalej nie trzymałem by nie uszkodzić grzałki, czy zamiast czujnika temperatury mogę zrobić próbę z potencjometrem zmniejszając opór ?,czy jednak szukać czegoś na płytce?.
REKLAMA