logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić?

Memy 26 Lis 2015 22:00 2976 7
REKLAMA
  • #1 15187880
    Memy
    Poziom 9  
    Witam, problem jest taki że chce zmienić system w Laptopie ale w BIOSie nie opcji żeby podczas uruchamiania systemu czytało płytę. I jak zrobić żeby uruchomić tą płytę. Na zdjęciach jest ten BIOS(jakość zdjęć nie powala).

Już szukałem pomocy u wujka google ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
    HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić? HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić? HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić? HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić? [/img]
  • REKLAMA
  • #2 15187890
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    A zakładka "Boot Options"?
    Podaj model laptopa w tytule tematu.
  • REKLAMA
  • #3 15187902
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Faktycznie na 3 zdjęciu jest jak byk boot options. Warto też sprawdzić czy podczas uruchomiania komputera jakiś klawisz nie prowadzi do QUICK BOOT. Często jest to klawisz F12.
  • REKLAMA
  • #4 15187963
    Memy
    Poziom 9  
    HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić? HP - Brak opcji bootowania z płyty w BIOSie, jak to ustawić?

Podczas włączania komputera nie ma żadnej opcji. Tylko zaraz na początku wejście w BIOSa poprzez klawisz F10. Zdaje sobie sprawę że to jest łatwe jak budowa cepa ale pierwszy raz się z tym spotkałem. Zawsze była opcja First Boot Device i bajka a tu niespodzianka.
  • #5 15187975
    miecho18
    Spec od komputerów
    CD-ROM boot ustaw na enable, w boot order zmień kolejność tak, żeby Internal CD/DVD ROM drive był na pierwszym miejscu.
  • REKLAMA
  • #6 15187995
    Memy
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak napisałeś ale nadal nie chce uruchomić płyty, wgl nie startuje płyta(brak tej opcji żeby nacisnąć dowolny klawisz aby uruchomić płyte). Na starym lapku wszystko dobrze się włącza a drugim nie chce.
  • #7 15187998
    miecho18
    Spec od komputerów
    Może sam napęd jest uszkodzony?
  • #8 15188023
    Memy
    Poziom 9  
    Jutro spróbuje z pena zainstalować system i napiszę jak się uda.
    Dzięki za poświęcony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem opcji bootowania z płyty w BIOSie laptopa, co uniemożliwia mu zmianę systemu operacyjnego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zakładki "Boot Options" oraz ustawienie napędu CD-ROM jako pierwszego urządzenia w kolejności bootowania. Użytkownik potwierdził, że nie widzi opcji bootowania, a po próbie ustawienia napędu jako pierwszego, płyta nadal się nie uruchamia. Pojawiła się sugestia, że problem może leżeć w uszkodzeniu napędu. Użytkownik planuje spróbować zainstalować system z pendrive'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA