logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wysłać fax przez internet? Opcje płatne i darmowe rozwiązania

damianlg 11 Cze 2005 18:58 26617 8
REKLAMA
  • #1 1569547
    damianlg
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    witam, czy idzie jakos wyslac fax przez internet, moze byc platnie,
  • REKLAMA
  • #2 1569782
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Przez modem telefoniczny bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 1570601
    osiemk
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    http://www.twins.net.pl/fax/

Mozna faksowac przez emaila , ale specjalnie tanio to nie jest ...
    Taniej wychodzi zamontowac modem do komputera i wysylac normalnie.
    K.
  • #5 1570747
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    A jakim programem wysyłacie faksy przez modem?
  • REKLAMA
  • #7 1570934
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Marcin Sz. napisał:
    A jakim programem wysyłacie faksy przez modem?

Kiedyś do modemów dołączali pakiecik który się zwał "Cheyene - BitWare". Mieścił się na dwóch dyskietkach, zawierał całą masę opcji: telefon, terminal, faxowanie, wysyłanie, odbieranie, sekretarka, całość można całkowicie zautomatyzować. Swego czasu działał u mnie jako zastępca zwykłęgo telefonu z bardzo pozytywną opinią. Modemu już co prawda nie mam, ale soft gdzieś się wala.
  • #8 1571485
    damianlg
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    tylko pytanie czy mozna wysylac fotki i ramki, rubryki wszystko czy tylko sam tekst wpisywany z klawiatury
  • REKLAMA
  • #9 1571702
    TTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jak chcesz wyslać fax korzystajac z modemu - najprosciej zrobic tak : wchodzisz w worda - piszesz sobie dokument, wklejsz zdjecia - po prostu co chcesz - potem jak chcesz wyslać klikasz drukuj w zakladce plik - tylko w okienku wyboru drukarki /na samej górze/ wybierasz FAX a nie drukarke która tam sie domyślnie pokazuje . Jesli nie masz wyboru drukarka - fax i masz win xp to musisz z płytki instalacyjej doinstalowac sobie opcję 'uslugi faxowania" - tak jest w laptopach z xpekiem ze zwykle nie jest to od razu zainstalowane w punkcie sprzedazy /zwykle/ - potem jak juz klikniesz fax - otwieraja sie nastepne gdzie juz jest bardzo prosto - podajesz nazwe klienta do którego wysyłasz fax /wpisujesz sobie co chcesz co powmoze ci potem sie połapac w archiwum wysłanych faxów co jest czym/ - takze numer tel klienta itd i na koncu wciskasz ok i fax idzie. Mam niezlke doswiadczenia z korzystania z takiej formy faxiwania /3 lata biura w domu z takim faxem - minusem jest ewidentna większa wrażliwosc takiego "faxu' na problemy na liniach - teraz mam tradycyjny fax i jest to duzo lepsze urządzenie/

Bardzo dobrym pomysłem na uzywanie modemu jako faxu jest podpiecie do lini telef jednoczesnie z kompem /przez rozgałęxnik/ telefonu - jak zaczynasz wysyłać fax włączasz telefon /lub jak masz nieprzenośny telefon - podnoszisz słuchawkę/ i slyszysz wtedy czy już fax idzie czy ktoś z drudiej strony lini wydziera sie 'halo, halo !!!" - jak tego nie zrobisz a coś sie pierniczy na lini lub fax klienta ma jakies problemy to w pewnym monmencie cie cholera trafi bo nie bedziesz wiedział dlaczego wyskakują ci powiadomienia o problemi z polaczeniem - naprawde jest to sprawdzony i 200 % dobry pomysł. Ja w ten sposób licze ze przez 3 lata wylsłałem chyba z kilka tysiecy faxów /jako handlowiec/

pozdrówka

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono możliwości wysyłania faksów przez internet oraz tradycyjnie za pomocą modemu telefonicznego. Najprostsze i najtańsze rozwiązanie to użycie modemu podłączonego do komputera, który umożliwia wysyłanie faksów bezpośrednio z programów takich jak Microsoft Word poprzez wybór opcji drukowania na faks. W systemach Windows (od wersji 98 wzwyż) dostępna jest wbudowana usługa faksowania, którą w nowszych wersjach, np. Windows XP, może być konieczne doinstalować. Alternatywnie istnieją płatne usługi internetowe umożliwiające wysyłanie faksów przez e-mail, jednak są one droższe niż tradycyjne rozwiązania z modemem. Wspomniano także o starszym oprogramowaniu "Cheyene - BitWare" do obsługi modemu, oferującym zaawansowane funkcje faksowania i automatyzacji. Dyskusja poruszyła również kwestie przesyłania nie tylko tekstu, ale także obrazów i formatowania w faksach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA