logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo warstwy fizycznej - źródła i słowa kluczowe do projektu studenckiego

cracko 27 Lis 2015 19:14 894 3
REKLAMA
  • #1 15190033
    cracko
    Poziom 10  
    Mam na studiach projekt dot. bezpieczeństwa warstwy fizycznej i łącza danych. Z warstwą drugą nie ma problemu - są odpowiednie protokoły. Problem w tym, że nie mogę znaleźć żadnych informacji dot. bezpieczeństwa w warstwie fizycznej. Przykładowo, mam książkę Andrew Tanenbauma "Sieci komputerowe" gdzie autor w rozdziale o bezpieczeństwie napisał, że rozważania zacznie od warstwy łącza danych :/ Wspomniał tylko jednym zdaniem, że wojsko zamyka linie transmisyjne w rurociągach pod ciśnieniem, którego obniżka alaramuje ochronę - i na tym rozważania zakończył. Temat mam rozpatrzyć z punktu widzenia wybranych trzech technologii. Nie proszę o wykład, ale raczej o wykaz źródeł lub najlepiej haseł, słów kluczy na podstawie których powinienem szukać informacji.
  • REKLAMA
  • #2 15190959
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Dzisiejsze Protokoły wyższe zapewniają bezpieczenstwo danych bez wymagania bezpiecznych warstw niższych.

Z jakiego roku ta książka ?

google computer network how to secure physical layer
    google computer network security entangled photons
  • REKLAMA
  • #3 15191051
    cracko
    Poziom 10  
    Moja z 2003 ale to jest czwarte wydanie. Pierwsze wydanie jest z 1981 roku.

No ale jak rozumiem bezpieczeństwo warstwy fizycznej to zapobieganie bezpośredniemu przechwyceniu transmisji ze światłowodu czy transmisji bezprzewodowej? Naprawdę nie ma żadnych konkretnych lektur, skryptów czy publikacji na ten temat? Nic nie mogę znaleźć :(
  • #4 15191054
    maksymilian_2005
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    zerknąłbym do:
    - Inżynieria Zabezpieczeń - Ross Anderson - WNT
    - Bezpieczeństwo Sieci - E. Cole, R. L. Krutz, J. Conley - Helion
    - Rozbudowa i naprawa sieci - Scott Mueller - Helion
    - Hack proofing your network - praca zbiorowa - Helion
    niestety nie znam jednego spójnego opracowania - powyższe mogą pomóc
REKLAMA