logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z710 - Złącze HDMI przestało działać, brak dźwięku po podłączeniu

karol339 28 Lis 2015 20:36 1797 12
REKLAMA
  • #1 15193121
    karol339
    Poziom 9  
    Witam.
    Przestał mi działać port HDMI.
    Miałem podłączonego laptopa pod tv długi czas za pomocą kabla HDMI i od tak nagle przestał działać.
    Sprawdzałem kabel na drugim laptopie i tam działa bez problemu.
    Używałem też innego kabla i taki sam efekt... a raczej brak efektu.
    Po podłączeniu na nowo kabla nie ma charakterystycznego dźwięku (jak, np. podczas podłączania USB)

Ktoś się spotkał z takim czymś?
    Żeby od tak bez niczego port nagle przestał działać?
    Instalowałem na nowo sterowniki grafiki tej zintegrowaniej jak i dedykowanej, ale dalej bez efektu...
    Jest jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić, czy zostaje mi oddanie do serwisu i liczenie na wymianę portu HDMI? Da się gdzieś sprawdzić, czy system wykrywa HDMI?

System operacyjny WIN 10 64b

Pozdrawiam i czekam na info :)
  • REKLAMA
  • #2 15193168
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    karol339 napisał:

Jest jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić, czy zostaje mi oddanie do serwisu i liczenie na wymianę portu HDMI?

Jeśli masz odpowiedni sprzęt, wiedzę to możesz sam naprawić.
  • #3 15193200
    karol339
    Poziom 9  
    boro1234567 napisał:
    karol339 napisał:

Jest jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić, czy zostaje mi oddanie do serwisu i liczenie na wymianę portu HDMI?

Jeśli masz odpowiedni sprzęt, wiedzę to możesz sam naprawić.

no niestety ani wiedzy ani sprzętu..
  • REKLAMA
  • #4 15193208
    boro1234567
    Spec od komputerów
    karol339 napisał:

Serwis.
  • REKLAMA
  • #5 15194062
    karol339
    Poziom 9  
    boro1234567 napisał:
    karol339 napisał:

Serwis.

A da się jakoś w ogóle sprawdzić czy system wykrywa port?
  • #6 15194132
    boro1234567
    Spec od komputerów
    karol339 napisał:

A da się jakoś w ogóle sprawdzić czy system wykrywa port?

W warunkach serwisowych.
  • #7 15194221
    Okrutny-Grubas
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    W Windows 7 trzeba było ręcznie włączyć ekran zewnętrzny w: Panel sterowania/Sprzęt i dźwięk/Podłącz ekran zewnętrzny.
  • #8 15287437
    flo333
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, mam podobny problem, laptop spadł aż wtyczka się wygieła przy kablu ( na lapku nic nie widać by się uszkodziło ), efekt taki że jak podłączę do ampli to brak wszystkich kanałów podczas odtwarzania, tzn ampli dekoduje formaty dts truehd itp ale brak w nich ścieżki centralnej bo wszystko dookoła słychać poza dialogami, czy dobrze celuję że gniazdo się uszkodziło? ( kabel inny podłączony i dalej to samo ) czy coś gorszego mogło się stać? gorzej bo gniazdo jest na płycie głównej więc nie da się dokupić samej płytki z gniazdem jak to w innych modelach występuje. Da radę coś takiego naprawić? i jakie to koszta w przybliżeniu? Dzięki za odp
  • #9 15287707
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Uszkodzone gniazdo i/lub laminat/ścieżki. Koszt wymiany myślę, że koło 100-150zł.
  • #10 15287798
    flo333
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem że każdy kanał ma swoją ścieżkę w hdmi? kiedyś miałem podobne objawy ale wypiął się kabel od głośnika centralnego :) tym razem jest wina po stronie gniazda. A jest to możliwe do zrobienia w domowym zaciszu? lutownicę mam:) ale nie wiem czy to nie wymaga odpowiedniejszego sprzętu tzn do mikro lutowania-napraw? problem jest bo nie ma mnie w kraju a lapka używam w kinie domowym i teraz nie ma jak oglądać :)
    Na tym filmiku

widać że gniazdo ma połączenia dotykowe czyli wystarczy nóżki wlutować ale nie wiem czy w lapku będzie tak samo no i jeszcze kwestia tego laminatu czy coś tam nie pękło. Ehhh tyle razy spadł i było ok a tym razem niefortunny upadek.
  • REKLAMA
  • #11 15318638
    flo333
    Poziom 10  
    Cisza w temacie?
    w trakcie użytkowania po próbach podlutowania gniazda dźwięk w kanale centralnym ( ale nie jestem pewien czy to zasługa podlutowania czy próba pogłoszenia kanału centralnego na ampli ) wrócił tylko problem jest taki że zanika po jakimś czasie ( kwestia kilkudziesięciu minut ) ale jeżeli na ampli pogłoszę kanał centralny to wszystko wraca do normy, bardzo mnie to dziwi i teraz nie wiem czy to wina laptopa czy amplitunera :)
  • #12 15322831
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    flo333 napisał:
    Cisza w temacie?

Odpowiedź już padła.
  • #13 15329693
    flo333
    Poziom 10  
    Witam, po częsci tak ale mam dziwne problemy bo raz działa a raz nie wczoraj zniknęły mi kodery truehd ( jak widać na obrazku są tylko dts ) a jeszcze dwa dni wcześniej były
    sprawdzałem ten sam film na drugim lapku i tam pokazuje wszystkie i truehd się załącza na ampli po wybraniu ścieżki, więc czego to wina? złącza czy może oprogramowania typu sterowniki lub kodeki?
    Po kilku godzinach spędzonych przed kompem w końcu upragniony widok
    przez IntelDriverUpdate pobrało stery do karty video wraz z audio i działa, ale wcześniej usunąłem wszystkie stery od audio.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z portem HDMI w laptopie Lenovo Z710, który przestał działać po długim użytkowaniu. Sprawdzono kabel HDMI na innym laptopie, gdzie działał poprawnie, a także użyto innego kabla bez skutku. Użytkownik nie słyszy charakterystycznego dźwięku przy podłączeniu, co sugeruje, że port HDMI nie jest wykrywany przez system. Zainstalowano ponownie sterowniki graficzne, ale problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują oddanie laptopa do serwisu, ponieważ uszkodzenie portu HDMI może wymagać naprawy na poziomie sprzętowym. Wspomniano również o możliwościach sprawdzenia wykrywania portu HDMI w systemie Windows oraz o problemach z dźwiękiem w przypadku uszkodzenia gniazda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA