logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć rezystancję cewki multimetrem - gdzie przyłożyć nóżki?

prizon 28 Lis 2015 21:04 17685 4
REKLAMA
  • #1 15193206
    prizon
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Bardzo proszę o pomoc odnośnie sposobu pomiaru rezystancji cewki jaką mam teraz pod ręką. Zdjęcie w załączniku. Gdzie dokładnie muszę przyłożyć nóżki multimetru?
    Mam ustawiony zakres na multimetrze 200 Ohm. Sprawdziłem rezystancję własną multimetru (przyłożyłem do siebie nóżki) i wynosi 0,09 Ohm.
    Nie mam pojęcia gdzie przyłożyć teraz nóżki multimetru na tej cewce, proszę o wskazówki :)
    Załączniki:
    • Jak zmierzyć rezystancję cewki multimetrem - gdzie przyłożyć nóżki? DSC_0011.JPG (371.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15193223
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2484
    Zdjęcie tak wyraźne że wróżki trza :-) na dole masz jedną żyłę - gdzie jest następna ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15193238
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Cewka to nic innego jak spory odcinek izolowanego drutu nawinięty na jakiś rdzeń lub tylko zwinięty w zwoje(gdy mowa o cewce powietrznej).
    Daw końca tego drutu zazwyczaj są gdzieś wyprowadzone-albo jako odizolowane końcówki albo są przylutowane do jakiś styków, kontaktów.
    Wydaje mi się, że na zdjęciu widać jeden koniec drutu -teraz trzeba dojść gdzie podłączony jest drugi koniec. Między tymi wyprowadzeniami trzeba zmierzyć rezystancję czyli do nich przytknąć sondy miernika.
    Może się też zdarzyć, że jeden koniec drutu się urwał i trzeba zdjęć spróbować odwinąć izolację i spróbować odnaleźć koniec uzwojenia a później spróbować się do niego przylutować.
    Nie widzę wyraźnie co jest na fotce więc tylko takimi radami mogę służyć.
  • REKLAMA
  • #4 15193265
    prizon
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi!
    Przepraszam za jakość zdjęć, dorzucę kilka z różnych rzutów.
    Na górze mam wyprowadzony na zewnątrz drut. Na drugim końcu cewki nie widać drutu. Hmm może być tak, że cewka ma tak małą rezystancję, że nie będę widział na zakresie 200Ohm?
    Załączniki:
    • Jak zmierzyć rezystancję cewki multimetrem - gdzie przyłożyć nóżki? DSC_0024.JPG (405.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmierzyć rezystancję cewki multimetrem - gdzie przyłożyć nóżki? DSC_0023.JPG (375.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmierzyć rezystancję cewki multimetrem - gdzie przyłożyć nóżki? DSC_0020.JPG (335.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15193274
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Prawdopodobnie drugi koniec masz urwany, więc nic nie pomierzysz. :cry:
REKLAMA