logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 - ekran blednie po włączeniu, Invalid MSId for decoding

antares 12 Cze 2005 20:37 1465 8
REKLAMA
  • #1 1572419
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam

telefon po włączeniu uruchamia się, mrugnie wyświetlacz i blednie, nic nie widać, natomiast cały czas działa podświetlenie klawiatury i wyswietlacza i po ok minucie gasnie. Uruchomiłem DCT3 Reapair, by odczytać dane i wsyskoczył napis : "Invalid MSId for decoding".

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1572430
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    wgraj mu fulla 4Mb.powinno pomóc

Dodano po 1 [minuty]:

wgraj mu fulla 4Mb.powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #3 1572439
    antares
    Poziom 17  
    Knockiem, czy rollisem?

masz może link do full flash?
  • REKLAMA
  • #4 1572946
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    antares napisał:
    Knockiem, czy rollisem?

masz może link do full flash?

http://simplegsm.info/
    Tu leży FF. Generalnie próboj Rollisem. Jakby nie szło w Knoku skasuj Flash jaki jest w telefonie i wtedy sprobój flashować
  • #5 1573048
    Matec
    Poziom 12  
    flash + eeprom
    Załączniki:
    • 3410_542pl.zip (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1573458
    antares
    Poziom 17  
    Dzięki za flashe

Stuku, w modyfikowanych, to chyba Twój soft?, próbuje jako pierwszy, bo jest full, ma 4MB, inne 3,6MB, czyli bez eeprom.

Wczoraj załadowałem jakis full z zagranicznej strony no-pl :-(, telefon ruszył, ale restetował sie mimo policzenia sum kontrolnych, poza tym dziwnie sie ładuje, nawet na wyłaczonym potrafi sie zresetować, po kilku resetach tak jakby tracił pamięć i na nowo trzeba wgrywac soft by ruszył. dziwne to jest, jak załaduję te softy, to zdam relację

Dzieki, pozdrawiam
  • #7 1578149
    antares
    Poziom 17  
    Witam ponownie

Wgrywałem te flashe i modyfikowane i oryginalne i nic. Nie moge nigdzie znaleźć oryginalnego luul flasha 4MB, (nie dzielonego).
    Może cos źle robię? Robiłem rollisem 4.79, bo ten obsługiwał modele 3410, poprzednie nie, robiłem również knok_phoenix, bo zwykłym knokiem też nie chciało pójść. Flash sie wgrywał, ale po paru sekundach tel resetował sie i objawy te co na początku, tak jakby czyścił sobie pamięć, bo po ponownym wgraniu wstawał, ale nie na długo. Znalazłem instrukcje wgrywania flash-a do nokii 3410, robiłem według instukcji, może sie komus przyda http://www.infonokia.pl/?page=artykul&idd=13
    Macie jakieś pomysły?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Zrobiłem jeszcze raz na spokojnie według opisu ze stronki, której link podałem poprzednio, wszystko po kolei, na koniec nie fobiłem Faid,po wgraniu oprogramowania, tylko wczesniej po EEpromie, czy to konieczne?, bo tam nie do końca to jest jasnno opisane. Zasięg mam, jak na razie raz sie zresetował na samym początku, do tej pory chodzi, zobaczymy co dalej.
  • #8 1578557
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    jak na moje bo przygrzej flasha. skoro eeprom nic nie dał i full flash. ewentualnie zobacz czy imei nie wariuje- wtedy cobba.
  • #9 1979458
    antares
    Poziom 17  
    Wracając do tematu. Po wielu próbach udało sie prawidłowo zaprogramować telefon według tego oipsu jednak http://www.infonokia.pl/?page=artykul&idd=13. Po kilku dniach uzytkowania, nie zauwazyłem nieprawidłowości w działaniu. Wszystko, to kwestia prwidłowego zaprogramowania telefonu. Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 3410 po włączeniu wykazuje problem z wyświetlaczem, który blednie i gaśnie po około minucie, mimo że podświetlenie klawiatury i ekranu pozostaje aktywne. Przy próbie odczytu danych za pomocą DCT3 Repair pojawia się komunikat "Invalid MSId for decoding". Rozwiązaniem okazało się wgranie pełnego oprogramowania (full flash) o pojemności 4MB, najlepiej za pomocą narzędzia Rollis 4.79, które obsługuje model 3410. Próby z modyfikowanymi i oryginalnymi softami, a także różnymi programami do flashowania (Knok, Knok Phoenix) nie przynosiły trwałego efektu, telefon resetował się i tracił pamięć. Kluczowe było prawidłowe zaprogramowanie telefonu zgodnie z instrukcją dostępną na stronie infonokia.pl, w tym kolejność wgrywania EEPROM i full flash. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie stabilności pamięci flash i ewentualne podgrzanie układu flash. Po zastosowaniu się do instrukcji i wgraniu oryginalnego pełnego flasha problem został rozwiązany, a telefon działa stabilnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA