logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor 48-50 cali z HTML5 zamiast Samsunga 50H6400, budżet max 2700zł

Jakub365 09 Gru 2015 20:42 1785 8
REKLAMA
  • #1 15225968
    Jakub365
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam. Chciałem kupić dziś telewizor Samsunga 48 lub 50H6400, lecz trafiłem na bardzo kompetentnego doradcę, który owszem zachwalał ten model, ale powiedział że jest na flashu i za 2 lata pewnie przestanie działać w nim SMART TV i proponował wziąć coś nowszego.
    Chciałbym TV 48-50 cali. Sprzedawca strasznie zachwalał PANASONIC TX-50CS630E, ale cena trochę przekracza mój budżet chciałbym się zmieścić w max 2700zł ponieważ 300zł chcę jeszcze przeznaczyć na przedłużoną gwarancję. Co do tego modelu owszem obraz brzytwa, mega widoczne detale natomiast kolorystyka taka naturalna nawet w trybie dynamicznym ja ogólnie wolę barwy w LG czy Samsunga, więc średnio podszedł mi ten panasonic do tego brak w zestawie okularów i pilota magic.
    To czego oczekuje to min. 3xHDMI to jest konieczne:) Fajnie jakby miał 3D, ale jak nie będzie to trudno. Chciałbym wyświetlać zdjęcia, filmy z telefonu na TV.
    Jakie firmy brać w ogóle pod uwagę? Sprzedawca zdecydowanie odradzał LG, Philips, Sony, Thomson, Toshiba ponieważ większość ma fizyczne odświeżanie 50Hz.
    Czym wyróżnia się TV z androidem? Nie jestem na bieżąco w temacie telewizorów, więc nie mam pojęcia. Jedynie w sklepie mi powiedziano, że mogę grać na smartfonie i obraz będzie na TV, w sumie fajna opcja.

Więc podsumowując zależy mi na tym, aby SMART TV mi działał jak najdłużej:)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok.5m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? głównie 2, ale czasami mogą być 4 lub 6
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? obojętnie
    6. Jak słońce świeci w pokoju? z boku na telewizor, okna na północ
    7. Jaki masz obecnie telewizor? 10 letni LCD LG 32"
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 3HDMI, Smart tv,
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Cyfrowy Polsat
    10 .Jakie urządzenia? konsola, z5500, cyfrowy polsat, laptop
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok 7h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? raczej błyszcząca
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? czasami tak
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? zamierzam, ale rzadko
    16. Preferencje co do marki? Samsung, LG lub coś co jest dobre
    17. Preferencje co do wielkości? 48-50
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie wiadomo który wybrać:)
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? różnie, ale częściej wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2700zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - może mieć, obojętnie jakie
  • REKLAMA
  • #2 15226654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15226673
    Jakub365
    Poziom 20  
    Sprzedawca zapewniał mnie, że model Samsunga już jest stary jeśli chodzi o smart TV i za 2 lata już nie będzie obsługiwany i nici mi po Smarcie w Samsungu. Jeśli wybierać między tymi dwoma to który lepiej wybrać?
    SAMSUNG UE48J5600
    LG 50LF652V
  • #4 15226684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15226714
    Jakub365
    Poziom 20  
    a ten LG 50LF652V jest zły? z tego co czytałem ma matrycę 100hz i dodatkowo jak mnie najdzie ochota obraz 3D plus 2" większy:)
    Widzę, że jesteś ogarnięty w temacie, więc proszę oświeć mnie jak to wygląda w przypadku Samsunga 48H6400 jest teraz wspierany jaki posiada obecnie system, bo te nowe z tego roku to tizen, a rocznik 2014? powiedzmy za 5 lat jak już nie będzie w ogóle wspierany, nadal będę mógł używać YT oraz aplikacji które w nim się będą znajdować?
  • REKLAMA
  • #6 15226940
    Jakub365
    Poziom 20  
    Przepraszam, że pod swoim postem ale już trochę poczytałem i wiem co miał na myśli sprzedawca ;) w modelu samsunga h6400 przestanie działać yt ponieważ przechodzi na nhml5, a ten model go nie obsługuje. Prawda?
  • #7 15228072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15228098
    Jakub365
    Poziom 20  
    A jaki system oferuje najwięcej multimediów i zabaw? mam również na myśli wykorzystanie smartfona z TV pisanie jako klawiatura, stream YT, filmiki, zdjęcia, gry itd?
    Zastanawiam się nad jakimś philips z Android, może Sony, ewentualnie Lg z webos 2.0 i na samym końcu Samsung, ale model z 2014 czyli 48h6400
  • #9 15228603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 48-50 cali z obsługą HTML5, zastanawiając się nad modelem Samsung 50H6400, który według doradcy może stracić wsparcie dla funkcji Smart TV w przyszłości. Sprzedawca polecał Panasonic TX-50CS630E, ale jego cena przekracza budżet 2700 zł. Użytkownik preferuje telewizory z matrycą 100Hz, 3xHDMI oraz możliwością wyświetlania zdjęć i filmów z telefonu. W dyskusji pojawiają się wątpliwości dotyczące wsparcia dla aplikacji na starszych modelach Samsung, które mogą nie obsługiwać nowych standardów, takich jak HTML5. Użytkownik rozważa również modele LG 50LF652V oraz telewizory z systemem Android, jak Philips i Sony, które oferują więcej multimediów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA