Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001

dejmn 14 Gru 2015 21:14 2355 2
  • #1 14 Gru 2015 21:14
    dejmn
    Poziom 4  

    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

    Z góry nadmieniam, że przejrzałem wszystkie wątki na forum, dotyczące niedziałającego nawiewu i niestety nie potrafię znaleźć rozwiązanie mojego problemu. Dlatego też pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Mianowicie dmuchawa padła z dnia na dzień. Przyjechałem dziś do pracy po zaparkowaniu wyłączyłem dmuchawę i silnik, kiedy wracałem do domu po odpaleniu samochodu dmuchawa już nie ruszyła. Zaznaczam od razu, że nawiew nie działa na żadnym z biegów (1,2,3,4). Po przeczytaniu wątków z przedmiotowym problemem sprawdziłem:
    1. Bezpiecznik - jest w porządku
    2. wydłubałem kostkę z "rezystorem" opisywanym w innych wątkach, natomiast tutaj pojawia się moje pytanie. Poniżej załączam zdjęcia, wygląda to nieco inaczej niż na DIY z angielskich stron.
    Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001 Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001 Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001 Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001 Civic VII 2001 1.6 5D - Nie działa nawiew Civic VII 1.6 2001
    Czy ktoś wizualnie jest w stanie ocenić, czy to "coś" jest sprawne, ponieważ kompletnie się na tym nie znam?
    3. Wyjąłem również silnik dmuchawy - w jaki bezpieczny sposób można sprawdzić czy uszkodzeniu nie uległ sam wentylator, silniczek?
    Co jeszcze mogę sprawdzić, czy ewentualnie ktoś zna jakieś inne prawdopodobne przyczyny powstania usterki?

    Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    0 2
  • #2 14 Gru 2015 21:56
    woofer1994
    Poziom 12  

    rezystor dmuchawy odpada na 100% bo wtedy dmuchawa działała by na 4 biegu sprawdź czy do dmuchawy dochodzi napięcie, w kostce powinno być ok 12V

    0
  • #3 15 Gru 2015 18:30
    dejmn
    Poziom 4  

    Dzisiaj posprawdzałem co nieco. Rezystor jest sprawny na 100% podobnie jest z silnikiem wentylatora. Czego nie napisałem wcześniej a teraz wydaje mi się być istotnym. Kiedy wczoraj sprawdzałem bezpieczniki zauważyłem że 2 - 15A odpowiedzialne za prawy i lewy reflektor są dosłownie stopione - faktycznie efektem tego był niedziałający prawy reflektor (bezpiecznik lewego reflektora pomimo stopionego plastiku nie miał przerwanego obwodu więc reflektor świecił - przynajmniej tak myślałem). Dopiero dzisiaj mogłem kupić bezpieczniki i co się okazuje, po ich wymianie reflektor dalej nie świeci. Sprawdziłem żarówki obydwie w porządku. Po wsadzeniu żarówek tak jak były pierwotnie zamontowane świeci teraz prawy reflektor a lewy nie. Dodam, że światła postojowe oraz "długie" działają normalnie.

    Po małej dygresji przechodząc do nawiewu. Zamontowałem z powrotem rezystor oraz wentylator włączam samochód i nawiew "działa" - tzn. nie działa pierwszy bieg a na pozostałych 3 mam wrażenie, zresztą na pewno dmuchawa na biegach 2, 3, 4 ma zbyt niskie obroty - wcześniej dużo mocniej wiało.

    PS. Pisząc ten post przypomniałem sobie, że ostatnio tzn. 5 dni temu byłem na myjni. Od tego czasu upłynęły dwa dni i pojechałem na okresowy przegląd - pomimo tego, że wcześniej wszystko sprawdzałem diagnosta stwierdził, że nie działa oświetlenie tablicy rejestracyjnej jak również regulacja wysokości reflektorów. Czy może to mieć jakiś związek i zrobiłem na myjni jakieś zwarcie i teraz cała elektryka wariuje?

    Z góry dziękuje za odpowiedzi.

    0