logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP USB DVB-T TV Tuner -sposób by działał jak należy

szoster 15 Gru 2015 22:49 3843 0
REKLAMA
  • Dla Win XP
    Sprawdzonym rozwiązaniem na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV jest pobranie pliku ze sterownikami ze strony:
    https://pl.drvhub.net/devices/sound-cards/hp/usb-dvb-t-tv-tuner-3
    (przy pobieraniu pliku: zaznaczyć "Nie jestem robotem" i kliknąć "Pobierz")
    Sterowniki są w pliku .zip podane poniżej, które są niezbędne do działania tunera i pilota:
    (Kontrolery dźwięku i wideo)
    - HP USB DVB-T TV Tuner
    - HP TV Tuner Infrared Receiver
    (Urządzenie interfejsu HID)
    Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome
    Klawiatura Microsoft eHome
    Urządzenia elektroniczne na podczerwień

Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB
    (Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku")

Następnie instalujemy program do oglądania TV - polecam
    Splash Lite
    Każdy sobie znajdzie instalke w necie - do oglądania TV ten Splash z pewnością wystarczy.
    W programie przesuwając kursor ku górze ekranu głównego wysuwa się menu, w którym wybieramy "ustawienia" -> "tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście"Rozpocznij wyszukiwanie".
    Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało 24 kanały.

PS: Powyższy sposób zastosowałem we wszystkich swoich kompach i laptopach i działa bez względu na system operacyjny (XP, Vista, Win7-32)

Dla Windows 8 (x64)

Uaktualniam sprawdzone rozwiązanie na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV.

Pobieranie sterownika:
    1. Pobierz plik ze sterownikiem dla Tunera DVB-T ze strony:
    https://pl.drvhub.net/devices/sound-cards/hp/usb-dvb-t-tv-tuner-3
    2. Koniecznie kliknij na napis"Pobieranie sterowników" bo to link bezpośredni, a nie przez przycisk "Zainstaluj..." bo przez asystenta pobierze.
    3. W nowym oknie pobierania zaznacz "Nie jestem robotem" i kliknij"Pobierz"
    4. Wypakuj pobrany plik *.zip - zapamiętaj gdzie to wypakowałeś(aś).

Instalacja sterownika dla WIN 8.1 (x64):
    5. Otwórz: "Start" -> "Ustawienia" -> lewy dolny róg "Panel sterowania" -> w dziale "Sprzęt i dzwięk" kliknij "Wyświetl urządzenia i
    drukarki" wyszukaj tam niezidentyfikowane (nieokreślone) urządzenie - u mnie jest to "A867".
    6. Kliknij podwójnie na to urządzenie (u mnie A867") -> "Funkcje urządzenia" -> klikaj podwójnie na linijkę gdzie jest żółty wykrzyknik
    ->"Zmień ustawienia" -> poszukaj przycisku "Aktualizuj sterownik" - powinno automatycznie wyszukać tez sterownik który wcześniej
    został rozpakowany (ten z punktu nr 4.) gdyby nie znalazł spróbuj wskazać folder z rozpakowanym sterownikiem ręcznie.

Teraz powinny już być zainstalowane w "Menadżerze urządzeń" takie urządzenia:
    w dziale: Kontrolery dźwięku, wideo i gier
    - HP USB DVB-T TV Tuner
    w dziale: Urządzenia interfejsu HID
    - Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome

Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB (najlepiej pierwszy raz podłączyć dużą antenę od naszego standardowego telewizora.
    (Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku" - u mnie jest jako pendrive USB i jako bezpieczne usuwanie sprzętu)

Instalacja programu do oglądania TV:
    7. Polecam program Splash link do programu (na tej stronie www po prawo link bezpośredni):
    https://www.dobreprogramy.pl/Splash,Program,Windows,18439.html
    8. Po jego instalacji w programie na ekranie głównym przesuwając kursor myszy ku górze, wysuwa się menu, w którym
    wybieramy > Tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście "Rozpocznij wyszukiwanie".
    Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało ponad 20 kanałów. W tym programie działa także oryginalny pilot od tunera HP - nie wszystkie przyciski działają lecz te najważniejsze od głośności i przełączania kanałów mi wystarczają.

Pozdrawiam
    O autorze
    szoster
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: ogólna elektronika
    szoster napisał 18 postów o ocenie 11. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA