Dla Win XP
Sprawdzonym rozwiązaniem na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV jest pobranie pliku ze sterownikami ze strony:
https://pl.drvhub.net/devices/sound-cards/hp/usb-dvb-t-tv-tuner-3
(przy pobieraniu pliku: zaznaczyć "Nie jestem robotem" i kliknąć "Pobierz")
Sterowniki są w pliku .zip podane poniżej, które są niezbędne do działania tunera i pilota:
(Kontrolery dźwięku i wideo)
- HP USB DVB-T TV Tuner
- HP TV Tuner Infrared Receiver
(Urządzenie interfejsu HID)
Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome
Klawiatura Microsoft eHome
Urządzenia elektroniczne na podczerwień
Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB
(Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku")
Następnie instalujemy program do oglądania TV - polecam
Splash Lite
Każdy sobie znajdzie instalke w necie - do oglądania TV ten Splash z pewnością wystarczy.
W programie przesuwając kursor ku górze ekranu głównego wysuwa się menu, w którym wybieramy "ustawienia" -> "tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście"Rozpocznij wyszukiwanie".
Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało 24 kanały.
PS: Powyższy sposób zastosowałem we wszystkich swoich kompach i laptopach i działa bez względu na system operacyjny (XP, Vista, Win7-32)
Dla Windows 8 (x64)
Uaktualniam sprawdzone rozwiązanie na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV.
Pobieranie sterownika:
1. Pobierz plik ze sterownikiem dla Tunera DVB-T ze strony:
2. Koniecznie kliknij na napis"Pobieranie sterowników" bo to link bezpośredni, a nie przez przycisk "Zainstaluj..." bo przez asystenta pobierze.
3. W nowym oknie pobierania zaznacz "Nie jestem robotem" i kliknij"Pobierz"
4. Wypakuj pobrany plik *.zip - zapamiętaj gdzie to wypakowałeś(aś).
Instalacja sterownika dla WIN 8.1 (x64):
5. Otwórz: "Start" -> "Ustawienia" -> lewy dolny róg "Panel sterowania" -> w dziale "Sprzęt i dzwięk" kliknij "Wyświetl urządzenia i
drukarki" wyszukaj tam niezidentyfikowane (nieokreślone) urządzenie - u mnie jest to "A867".
6. Kliknij podwójnie na to urządzenie (u mnie A867") -> "Funkcje urządzenia" -> klikaj podwójnie na linijkę gdzie jest żółty wykrzyknik
->"Zmień ustawienia" -> poszukaj przycisku "Aktualizuj sterownik" - powinno automatycznie wyszukać tez sterownik który wcześniej
został rozpakowany (ten z punktu nr 4.) gdyby nie znalazł spróbuj wskazać folder z rozpakowanym sterownikiem ręcznie.
Teraz powinny już być zainstalowane w "Menadżerze urządzeń" takie urządzenia:
w dziale: Kontrolery dźwięku, wideo i gier
- HP USB DVB-T TV Tuner
w dziale: Urządzenia interfejsu HID
- Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome
Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB (najlepiej pierwszy raz podłączyć dużą antenę od naszego standardowego telewizora.
(Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku" - u mnie jest jako pendrive USB i jako bezpieczne usuwanie sprzętu)
Instalacja programu do oglądania TV:
7. Polecam program Splash link do programu (na tej stronie www po prawo link bezpośredni):
https://www.dobreprogramy.pl/Splash,Program,Windows,18439.html
8. Po jego instalacji w programie na ekranie głównym przesuwając kursor myszy ku górze, wysuwa się menu, w którym
wybieramy > Tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście "Rozpocznij wyszukiwanie".
Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało ponad 20 kanałów. W tym programie działa także oryginalny pilot od tunera HP - nie wszystkie przyciski działają lecz te najważniejsze od głośności i przełączania kanałów mi wystarczają.
Pozdrawiam
Sprawdzonym rozwiązaniem na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV jest pobranie pliku ze sterownikami ze strony:
(przy pobieraniu pliku: zaznaczyć "Nie jestem robotem" i kliknąć "Pobierz")
Sterowniki są w pliku .zip podane poniżej, które są niezbędne do działania tunera i pilota:
(Kontrolery dźwięku i wideo)
- HP USB DVB-T TV Tuner
- HP TV Tuner Infrared Receiver
(Urządzenie interfejsu HID)
Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome
Klawiatura Microsoft eHome
Urządzenia elektroniczne na podczerwień
Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB
(Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku")
Następnie instalujemy program do oglądania TV - polecam
Splash Lite
Każdy sobie znajdzie instalke w necie - do oglądania TV ten Splash z pewnością wystarczy.
W programie przesuwając kursor ku górze ekranu głównego wysuwa się menu, w którym wybieramy "ustawienia" -> "tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście"Rozpocznij wyszukiwanie".
Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało 24 kanały.
PS: Powyższy sposób zastosowałem we wszystkich swoich kompach i laptopach i działa bez względu na system operacyjny (XP, Vista, Win7-32)
Dla Windows 8 (x64)
Uaktualniam sprawdzone rozwiązanie na kłopoty z tunerem HP USB DVB-T TV.
Pobieranie sterownika:
1. Pobierz plik ze sterownikiem dla Tunera DVB-T ze strony:
2. Koniecznie kliknij na napis"Pobieranie sterowników" bo to link bezpośredni, a nie przez przycisk "Zainstaluj..." bo przez asystenta pobierze.
3. W nowym oknie pobierania zaznacz "Nie jestem robotem" i kliknij"Pobierz"
4. Wypakuj pobrany plik *.zip - zapamiętaj gdzie to wypakowałeś(aś).
Instalacja sterownika dla WIN 8.1 (x64):
5. Otwórz: "Start" -> "Ustawienia" -> lewy dolny róg "Panel sterowania" -> w dziale "Sprzęt i dzwięk" kliknij "Wyświetl urządzenia i
drukarki" wyszukaj tam niezidentyfikowane (nieokreślone) urządzenie - u mnie jest to "A867".
6. Kliknij podwójnie na to urządzenie (u mnie A867") -> "Funkcje urządzenia" -> klikaj podwójnie na linijkę gdzie jest żółty wykrzyknik
->"Zmień ustawienia" -> poszukaj przycisku "Aktualizuj sterownik" - powinno automatycznie wyszukać tez sterownik który wcześniej
został rozpakowany (ten z punktu nr 4.) gdyby nie znalazł spróbuj wskazać folder z rozpakowanym sterownikiem ręcznie.
Teraz powinny już być zainstalowane w "Menadżerze urządzeń" takie urządzenia:
w dziale: Kontrolery dźwięku, wideo i gier
- HP USB DVB-T TV Tuner
w dziale: Urządzenia interfejsu HID
- Urządzenie nadawczo-odbiorcze podczerwieni Microsoft eHome
Teraz podłączamy zestaw Tunera z anteną do portu USB (najlepiej pierwszy raz podłączyć dużą antenę od naszego standardowego telewizora.
(Komp powinien widzieć tuner "przy zegarku" - u mnie jest jako pendrive USB i jako bezpieczne usuwanie sprzętu)
Instalacja programu do oglądania TV:
7. Polecam program Splash link do programu (na tej stronie www po prawo link bezpośredni):
https://www.dobreprogramy.pl/Splash,Program,Windows,18439.html
8. Po jego instalacji w programie na ekranie głównym przesuwając kursor myszy ku górze, wysuwa się menu, w którym
wybieramy > Tuner TV" -> "Wyszukiwanie kanałów", zaznaczamy region "Europe" i oczywiście "Rozpocznij wyszukiwanie".
Po skanowaniu (około 4-5 minut) u mnie wyszukało ponad 20 kanałów. W tym programie działa także oryginalny pilot od tunera HP - nie wszystkie przyciski działają lecz te najważniejsze od głośności i przełączania kanałów mi wystarczają.
Pozdrawiam