logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino UNO - Zagwozdka z wyświetlaniem cyfr na wyświetlaczu LCD

Prezeslukasz 16 Gru 2015 00:51 3072 7
REKLAMA
  • #1 15244739
    Prezeslukasz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Dlaczego wyświetlacz LCD 16x2 nie wyświetla mi pełnych znaków (cyfr). Jeśli chcę wyświetlić temp. 25.68 to pokazuje mi się tylko 2.68.
    Krótko mówiąc LCD wyświetla pierwszą cyfrę (drugą ,trzecia itd obcina), a po przecinku wyświetla wszystkie.
    Tak samo jak chcę użyć polecenia lcd.print("TEST") to na lcd jest tylko literka T.

Wyświetlacz mam podpięty poprzez I2C.
    W podglądzie serial.print jest wszystko pokazane ok.
  • REKLAMA
  • #2 15244877
    igor1516
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Podłączałeś przez PCF8574?
    Spróbuj podmienić expandery bo może masz uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #4 15245753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 15267185
    Szpytek787
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    podłączę się pod temat bo mam dość podobny problem, tez zakupiłem przejściówkę i2c na PCF8574 ze wyświetla mi tylko literkę np. "H" (hello world) a w przykładzie poniżej wyświetlacz zachowuje się dopiero dziwnie bo wyświetla H, potem jakieś serduszko, czeka około 5 sekund i wyświetla ciągi wszystkich znaków, tutaj daje kod:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #7 15271814
    Szpytek787
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jeśli kogoś będzie to interesowało to zmiana programu na starszy załatwiło całkowicie sprawę.
  • REKLAMA
  • #8 15281560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyświetlaczem LCD 16x2, który nie wyświetla pełnych cyfr, pokazując jedynie pierwszą cyfrę przed przecinkiem. Wyświetlacz jest podłączony przez I2C z użyciem modułu PCF8574. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, czy nie występują opóźnienia w transmisji danych oraz proponują wymianę modułu, jeśli podejrzewają uszkodzenie. W jednym z postów użytkownik zauważa, że zmiana programu na starszą wersję rozwiązała problem. Wskazano również na trudności w zrozumieniu działania bibliotek I2C i LCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA