logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T520 - Zasilanie dysku zewnętrznego przez port USB

Pamir_kr 17 Gru 2015 15:52 1113 5
REKLAMA
  • #1 15248587
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Witam,

Posiadam laptopa jak w temacie, ostatnio próbowałem podpiąć do niego zewnętrzny dysk 2.5" przez port USB. Generalnie dysk jest wykrywany i działa poprawnie zarówno kiedy używam portów laptopa jak i portów stacji dokującej. Problem pojawia się w momencie włączania/restartu laptopa z podpiętym już dyskiem. W trakcie tej procedury, napięcie na portach USB zanika kilkukrotnie na ułamki sekundy. Podejrzewam, że nie można nic z tym zrobić, gdyż jest to zależne od biosu i konstrukcji samego laptopa. Ale powoduje to, że przy każdym zaniku napięcia dysk "zgrzyta" oraz zwiększa wartość parametru "Unsafe Shutdown Count" w SMART. Wiem że mogę podpiąć zewnętrzne zasilanie do dysku i wtedy problem zniknie. Ale bardziej interesuje mnie czy istnieje może jakiś "buffor napięcia" taki pod 5VDC który mógłbym podpiąć pomiędzy dysk a port USB laptopa, aby potrzymać napięcie przez 1-2 sekundy. Może być też schemat takiego układu, wtedy zbuduję go sobie sam.
  • REKLAMA
  • #2 15248657
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Czemu dysk jest non stop podpięty? Można kupić kieszeń"obudowe" na dysk z gniazdem na zasilacz wtedy napięcie było by cały czas dostaraczane.
  • REKLAMA
  • #3 15248666
    Cedar
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Sprawdz, czy masz w BIOS opcję ładowania urządzeń USB przy wyłączonym laptopie.
    Teoretycznie nie ma nic do rzeczy, ale może pomoże?
  • REKLAMA
  • #4 15248670
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Ta opcja z tego co wiem działa tylko na USB 3.0, a w tym laptopie nie ma tego portu.
  • REKLAMA
  • #5 15248686
    Cedar
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    2.0 też, a masz w BIOS ?
  • #6 15248790
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Dysk znajduję się obecnie w kieszeni Welland ME-949EE i docelowo ma być "na stałe" podpięty do stacji dokującej. Problem w tym, że do zasilania nie chciałem korzystać z zewnętrznego zasilacza (i pamiętać o jego wyłączaniu kiedy nie mam zamiaru korzystać z dysku) skoro można wykorzystać port USB.

Bios laptopa posiada opcję "ładowania zewnętrznych urządzeń przez USB", ale zmiana tych ustawień nic nie zmienia. Dodam, że nawet jeden port USB oznaczony kolorem żółtym, ma włączone zasilanie niezależnie od ustawień BIOSU i tego w jakim stanie jest komputer (włączony/wyłączony/uśpiony). Niestety podczas restartu, na tym porcie zasilanie też jest wyłączane.
REKLAMA