Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta sieciowa płyty ASUS P6X58D-E

18 Gru 2015 10:20 1017 13
  • Poziom 10  
    Witam.

    Otóż przechodzę na potężne łącze jakim jest 1000mbit firmy Protonet w mojej okolicy. Jako że chyba zmieniono już mi łącze, to pojawił się problem.

    Na testach przepustowości stron takich jak ookla, dostaję odczyty że mam jakoś 100/20 megabitów (pobieranie/wysyłanie). Lecz Problemem chyba jest moja sieciówka.

    Karta sieciowa płyty ASUS P6X58D-E

    Gdy wejdę do jej ustawień, i zmienię speed and duplex z auto negotiation na 1000mbps full duplex, internet szaleje i nie działa (w ogóle).

    Czy powinienem coś zrobić ? Czy po prostu pozostaje zakup nowej karty sieciowej.

    Płyta jest nowa, jej karta sieciowa obsługuje gigabitowe łącza, więc chyba powinna dać sobie radę.

    A i jeszczę dodam coś małego. Może po prostu operator jeszcze nie zmienił łącza, ale wątpie w to. Chyba sieć 1000mbps powinna być dostępna od ręki.

    Proszę o pomoc. :)
    Pozdrawiam.

    PS: Przepraszam za złą pozycję tematu, nie wiedziałem gdzie go wrzucić. Może jakiś moderator mi pomożę.
  • Poziom 15  
    Jaki router ?
    Sterowniki do karty najnowsze ?
    We właściwościach połączenia widnieje jaka szybkość połączenia ?
  • Poziom 10  
    Router od firmy z internetem.
    Huawei HG8245A
    Sterowniki najnowsze do płyty głównej od Marvella ściągnięte ze strony ASUS'a

    Jak sprawdzić właściwości połączenia ?
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Centrum sieci i udostępniania > ustawienia karty sieciowej.
    Karta sieciowa płyty ASUS P6X58D-E
    Klikasz w połączenie lokalne i powinno być coś takiego.
    Karta sieciowa płyty ASUS P6X58D-E
  • Poziom 10  
    U, jest 100mb/s. Temat do zamknięcia ? :)
  • Poziom 15  
    Powinno być 1Gbps.
    Ustaw auto negocjację i podmień kabel łączący z routerem na inny.
  • Poziom 10  
    Zmieniłem kabel, ustawiłem auto, nie pomogło.
  • Poziom 15  
    Sprawdź na innym komputerze, powinno pokazywać 1Gbps.
    Chyba że coś jest zablokowane w routerze, spytaj operatora.
  • Poziom 10  
    Jutro z rana zadzwonię. Ale są jeszcze jakieś inne możliwości ? (Nie mam innego komputera z kartą sieciową 1gbit)
  • Poziom 15  
    Stealch napisał:
    Jutro z rana zadzwonię. Ale są jeszcze jakieś inne możliwości ? (Nie mam innego komputera z kartą sieciową 1gbit)


    Co się obecnie dzieje jak wymusisz połączenie 1Gbps ?
    Jest brak połączenia ?
  • Poziom 10  
    Po prostu komputer traci połączenie z internetem i go nie uruchamia. Tak jakby nie było internetu w kablu.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Wygląda na to że w routerze jest ustawione 100Mbit na sztywno, a te routery posiadają ukryte ustawienia do których dostęp ma tylko administrator, więc pozostaje jedno.
    1.Sprawdzić inny komputer
    2.Spytać admina.
  • Poziom 10  
    StartPage napisał:
    Wygląda na to że w routerze jest ustawione 100Mbit na sztywno, a te routery posiadają ukryte ustawienia do których dostęp ma tylko administrator, więc pozostaje jedno.
    1.Sprawdzić inny komputer
    2.Spytać admina.


    Dobra. Na sieci jest 1000. Mam dostęp do routera. Soft jest po koreańsku. Da się zmienić z pozycji routera (panelu) te sztywne połączenie ?

    Router Huawei HG8245A.

    Dodano po 21 [minuty]:

    A, znalazłem manuala. Ktoś mi pomoże ? Może blokada do 100'wki na wyjścia ethernet, albo ogólny blok na routerze jest. Nie mam pojęcia co zrobić. Ja dojdę gdzie to jest, tylko powiedzcie co może ograniczać. :/
  • Poziom 10  
    #UPDATE
    Koreański router był uszkodzony, nie przepuszczał większego pakietu niż 100. Czyli Płyta w porządku, nie z mojej winy. Już mam nowy za darmo, więc 1000 mbit śmiga.

    Dzięki serdecznie za pomoc. Zamykam. :)