logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się, sekundowe pikanie co 6 sekund, procesor czy płyta główna?

Shazyl 22 Gru 2015 13:44 1092 12
REKLAMA
  • #1 15261481
    Shazyl
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z uruchomieniem komputera, podczas włączenia komputera ekran się nie odpala i z głośniczka wydobywa się nieustanne sekundowe pikanie w odstępach 6 sekundowych, sprawdziłem wszystko i po odłączeniu procesora pikanie ustaje, jednak nie mam możliwości sprawdzenia czy to na pewno procesor czy może płyta główna, dlatego przed kupnem nowego procesora chciałbym się upewnić czy to na pewno tylko procesor?
  • REKLAMA
  • #2 15261508
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Shazyl napisał:
    odłączeniu procesora pikanie ustaje

Normalne.
    Shazyl napisał:
    mam problem z uruchomieniem komputera

A możesz zdradzić tajemnicę co to za komputer ?
    Podaj pełną konfigurację sprzętu, łącznie z zasilaczem.
    cyt. "dźwięk powtarzający się - błąd sygnalizujący problem z pamięcią ram "
    Warto to sprawdzić.
    Czy podczas tych dźwięków, wentylatory pracują normalnie ?
  • REKLAMA
  • #3 15261548
    Shazyl
    Poziom 9  
    Jest to stary komputer

Płyta główna Gigabyte GA-K8NF-9-RH
    zasilacz: Delta Electronics dps 400wb a
    Procek: amd athlon 64 3000 1800MHz
    Grafika: GeForce GT 630 GPU
    Ramy: DDR1 1GB, DDR1 512MB 400MHz

Wszystkie wentylatory normalnie pracują.
  • REKLAMA
  • #4 15261564
    kokapetyl
    Poziom 43  
    kokapetyl napisał:
    cyt. "dźwięk powtarzający się - błąd sygnalizujący problem z pamięcią ram "
    Warto to sprawdzić.

Spróbuj tylko z jednym modułem pamięci (na przemian) w różnych gniazdach.
    Pytałem też o pracę wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #5 15261587
    Shazyl
    Poziom 9  
    Sprawdziłem po kolei każdą kość i w każdym gnieździe, niestety problem dalej występuję, znalazłem jeszcze inną kość 512 mb i nią też próbowałem, ale niestety bez skutku, wentylatory jak już napisałem wszystkie sprawnie pracują.
  • #6 15261618
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Jaki jest stan kondensatorów na płycie ?
  • #7 15261651
    Shazyl
    Poziom 9  
    Większość wygląda w porządku jedynie te dwa zaznaczone na zdjęciu zdają się być delikatnie spuchnięte i lekko wybrzuszone Komputer nie uruchamia się, sekundowe pikanie co 6 sekund, procesor czy płyta główna?
  • #8 15261657
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Uszkodzone kondensatory elektrolityczne.
  • #9 15261665
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Shazyl napisał:
    zdają się być delikatnie spuchnięt

Nie delikatnie, ale są wywalone.
    Trzeba je koniecznie wymienić, biorąc pod uwagę, że wymienia się wszystkie w tej linii zasilającej, nawet jak te drugie wyglądają normalnie.
    Po ich wymianie daj znać o efektach.
  • #10 15275313
    Shazyl
    Poziom 9  
    Przez święta nie miałem za bardzo czasu się tym zająć, teraz do tego wracam i chciałbym wiedzieć czy te wszystkie zaznaczone trzeba wymienić?

Komputer nie uruchamia się, sekundowe pikanie co 6 sekund, procesor czy płyta główna?
  • #11 15275369
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Shazyl napisał:
    czy te wszystkie zaznaczone trzeba wymienić?

Na pewno nie zaszkodzi, pod warunkiem że zastosujesz dobrej jakości kondensatory.
    Jak już pisałem należy wymienić wszystkie w tej linii zasilającej, gdzie jest uszkodzony kondensator. Ze zdjęcia nie bardzo można to określić, są trzy dławiki (te cewki) to znaczy że są trzy linie zasilające, a które z tych kondensatorów należą do której linii, tego nie powiem ze zdjęcia.
  • #12 15275554
    Shazyl
    Poziom 9  
    Dzisiaj będę wymieniał te kondensatory i dam znać czy wszystko działa, ale jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy ten ostatni zaznaczony kondensator po lewo również trzeba wymienić? ponieważ te wszystkie w linii mają napięcie 6,3v a ten jeden 12v, więc jak rozpoznać który należy do której linii zasilającej?
  • #13 15275569
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sądzę że możesz go zostawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem starego komputera, który nie włącza się, a z głośnika wydobywa się dźwięk pikania co 6 sekund. Po odłączeniu procesora dźwięk ustaje, co sugeruje problem z procesorem lub płytą główną. Użytkownik podał specyfikację sprzętu: płyta główna Gigabyte GA-K8NF-9-RH, procesor AMD Athlon 64 3000, zasilacz Delta Electronics DPS 400WB A, oraz pamięć RAM DDR1. Po sprawdzeniu pamięci RAM problem nadal występuje. Użytkownik zauważył spuchnięte kondensatory na płycie głównej, co może wskazywać na ich uszkodzenie. Rekomendowano wymianę uszkodzonych kondensatorów, co może rozwiązać problem z uruchamianiem komputera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA