logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcie do ładowania wiertarko-wkrętarki BLACK&DECKER EPC18CABK?

Denko od słoika 23 Gru 2015 00:57 5856 13
  • #1 15263449
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam ! nabyłem drogą kupna nową wiertarkę BLACK&DECKER EPC18CABK , nabyłem ją od kolegi który zgubił zasilacz, niemniej jednak kupowałem ją razem z nim stąd wiem iż jest nowa. Ale do rzeczy kupiłem zasilacz 18v (gdyż ładowarka jest wbudowana w wiertarkę i potrzebny był tylko sam zasilacz) niestety po 4 godzinach ładowania dało się przykręcić 3 śrubki i aku padł ... czyżby zasilacz był za mały ?Dodam tylko że gdy podłączę sam zasilacz bez baterii to wiertarka chodzi bardzo powoli i pulsacyjnie.
  • #2 15263485
    jareek_71
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam
    Cos takiego
    Napięcie: 18 V
    Pojemność: 2000 mAh
    Moc Wyjściowa: 36 Wh
    W tym przypadku bateria w kosz :|
  • #3 15263493
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    czekaj , powoli ... co ?
  • #4 15263498
    jareek_71
    Poziom 14  
    Zasilacz czy ladowarka? Domyslam sie ze chodzi o ladowarke do w/w sprzetu wiec wazne sa tu miliampery no i oczywiscie te 18V. Moja wkretarkowiertarka padla po pol roku ciaglego uzytkowania. Aku jezeli jest nie jest uzywany tez sie psuje. Mozesz probowac reanimowac, bo wychodzi ze aku nie trzyma napiecia, byc moze koledze upadla i cos w srodku jest uszkodzone, rozbierz i sprawdz. Swoja droga jak moze zginac ladowarka ( a nie zasilacz jak napisales) , przeciez kupujac sprzet prawie nowy jak napisales razem z kolega to i opakowanie do tego sprzetu powinno byc, tzw futeral czy pudlo jak kto woli. Podalem Ci to co chciales :) a reszte znajdziesz w necie. Czasem dobrze jest wrzucic fotke. Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow.
  • #5 15263500
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    chyba namieszałem :) "ładowarkę" owa wiertarko wkrętarka ma wbudowaną - zgubił zasilacz hmm kolega lubi hmmm popić tak więc wcale się nie dziwie bo różne "akcje" miały już miejsce , może trzeba było kupić zasilacz o większej mocy ? ps nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale bateria ma pojemność 1.2Ah :)
  • #6 15263506
    jareek_71
    Poziom 14  
    Spoko , po nazwie jaka mi podales wychodzi mi to Jakie napięcie do ładowania wiertarko-wkrętarki BLACK&DECKER EPC18CABK? ewentualnie (https://www.google.fr/search?q=BLACK%26DECKER+EPC18CABK&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=1fx5VqPtHIHMaKjMpPgO) obadaj . 1.2Ah czyli powinna wytrzymac pracujac ciagle okolo jednej godziny
  • #7 15263509
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    no ok ale koniec końcu do baterii 18v powinien być zasilacz 18v czy większy ?
  • #8 15263518
    jareek_71
    Poziom 14  
    Koniec koncem ha ha powinien miec 18 Volt a ilosc amper jak wyzej napisalem sluzy do tego jak dlugo bedzie sie ladowac bateria-akumulator. Im wiecej amper tym krocej ladujesz ale na krotka mete, czesto jest t o stosowane w samochodach do szybkiego odpalu silnika. Mniej amper ale wartosc prawidlowa dluzej laduje ale skuteczniej, czyli bateria wytrzymuje tyle co powinna w Twoim przypadku okolo 1h. Wrzuc to na cala noc i sprawdz. Przy dobrej ladowarce po 4h powinna byc naladowana. Jesli bateria sie grzeje przy ladowaniu to swiadczy o duzym amperazu lub uszkodzonej baterii
  • #9 15263520
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    Tak więc przyjacielu elektryku zostanie to przetestowane rano zostaniesz poinformowany czy nie podpaliłem sąsiada. A Póki co dziękuję za pomoc i zdrowych , radosnych i stosunkowo udanych świąt :D
  • Pomocny post
    #10 15263526
    jareek_71
    Poziom 14  
    Dziekuje i wzajemnie. Akumulatory i ladowarki sa 18V, 14,4V i 12V w zaleznosci od gabarytow sprzetu. Problem tkwi standardowo w akumulatorach to one wysiadaja. Najdluzej wytrzymuje firma Bosh okolo 2 lat potem ciagle siedzi na ladowarce. Makita tez jest dobrej jakosci
    Pozdrawiam
  • #11 15263928
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 539
    Denko od słoika napisał:
    "ładowarkę" owa wiertarko wkrętarka ma wbudowaną

Bzdura! Niema nic wbudowanego. Pseudo ładowarka to element zapinany na akumulator i do tego podłącza się zasilacz.
    jareek_71 napisał:
    Koniec koncem ha ha powinien miec 18 Volt

Kolejna bzdura! Nominalne napięcie akumulatora. to 1.2V, jest ich 15 szt. wychodzi 18V , natomiast ładuje się je do co najmniej 1,4V więc zasilacz musi mieć 21V. Prąd ładowania bez żadnej kontroli to 1/10C czyli 100mA.

Reasumując, zasilacz 21V 100mA i czas ładowania około 14 godzin.
  • #12 15264022
    jareek_71
    Poziom 14  
    Hey
    Pletwa napisal "Kolejna bzdura! Nominalne napięcie akumulatora. to 1.2V, jest ich 15 szt. wychodzi 18V , natomiast ładuje się je do co najmniej 1,4V więc zasilacz musi mieć 21V. Prąd ładowania bez żadnej kontroli to 1/10C czyli 100mA.

Reasumując, zasilacz 21V 100mA i czas ładowania około 14 godzin."
    Kolego napisalem ze 18volt, szkoda ze nie dopisalem minimum 18 volt i w tym dla Ciebie jest bzdura :D Okey, powiem Ci ze nigdy nie czekalem na czas ladowania okolo 14h i tu chodzi o miliampery czyli w tym przypadku 500mA . Natomiast problem polega na dobraniu odpowiedniej ladowarki z ktorych ja wymienilem tylko 18V, 14,4V, 12v z ktorych korzystam na warsztacie samochodowym i sa to wkretarkowiertarki. 12V to maly Bosch, ktorego uzywam w ciasnych zakamarkach przy autach. Notabene ta ma wbudowany na stale akumulator, inne maja po dwie baterie i siedza na ladowarkach ale czas ich ladowania to okolo 4h. Dziekuje
    Dodam jeszcze iz napiecie alternatora tez jest wyzsze okolo14,4V a akumulator ma 12V jest to normalne choc nie wszyscy o tym wiedza wiec pytaja i szukaja porad w koncu nie kazdy musi byc elektrykiem czy elektronikiem. Pozdrawiam. Mam nadzieje ze wkretarka ozyla :D Przepraszam za brak polskich znakow i zycze zdrowych i wesolych
  • #13 15264250
    Denko od słoika
    Poziom 8  
    płetwa napisał:
    Bzdura! Niema nic wbudowanego. Pseudo ładowarka to element zapinany na akumulator i do tego podłącza się zasilacz.

jeszcze większa bzdura ! w tym przypadku nie ma mowy o żadnej "ładowarce" nakładanej na akumulator, gniazdo na zasilacz znajduje się w rękojeści samej wiertarki. Więc owa "nakładana ładowarka" jest już w niej.
  • #14 15264288
    jareek_71
    Poziom 14  
    Zgadza sie takiej wlasnie uzywam w pracy firmy bosch i to jest na 12v. Dziekuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił wiertarko-wkrętarkę BLACK&DECKER EPC18CABK, ale nie ma zasilacza, co prowadzi do problemów z ładowaniem akumulatora. Zainwestował w zasilacz 18V, jednak po 4 godzinach ładowania bateria wytrzymała tylko kilka śrub. Uczestnicy dyskusji wskazują, że zasilacz powinien mieć odpowiednią moc, a także zwracają uwagę na pojemność akumulatora (1.2Ah) oraz na to, że akumulatory mogą się psuć, jeśli nie są używane. Wskazano, że nominalne napięcie akumulatora wynosi 18V, ale do ładowania może być potrzebne wyższe napięcie (np. 21V) oraz odpowiedni prąd ładowania. Użytkownik powinien przetestować różne zasilacze, aby znaleźć odpowiedni do swojego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA