logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y510p - diody mogą świecić stale, rzadko się uruchamia w pełni bl screen

Kazimierz Kuratowski 23 Gru 2015 19:57 1071 10
REKLAMA
  • #1 15265273
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Klawiatura (jeszcze pokryta folią) zalana herbatą z cukrem.
    Diody się świecą (power i pozostałe)
    Działa również podświetlenie klawiatury.

Z tego stanu komputer potrafił po kliku dniach bycia włączonym do zasilania (świecące diody) powrócić do pełnej funkcjonalność i działać bez zarzutów (co najmniej kilka tygodni).
    Ponieważ chciałem zainstalować DVD, wyłączyłem go.
    Od tego momentu wrócił do stanu poprzedniego.
    W serwisie stwierdzili, że uszkodzona jest płyta (wykonano jej czyszczenie, sprawdzono pamięć).
    Gwarancja już go nie obejmuje.
    Czy pozostało mi czekać aż znów sam wystartuje albo sobie odpuścić? ;-)
  • REKLAMA
  • #2 15265297
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    Kazimierz Kuratowski napisał:

Czy pozostało mi czekać aż znów sam wystartuje albo sobie odpuścić? ;-)

Usterkę trzeba naprawić.
    Na początek wyczyścić płytę jeśli została zalana( już widzę jak to zrobił serwis), prawdopodobnie wymienić klawiaturę i cieszyć się działającym sprzętem.
  • #3 15265362
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Uszkodzona klawiatura powoduje, że zwykle na ekranie nawet nie pojawia się napis LENOVO?
    Byłoby świetnie gdy była to kwestia klawiatury.

Nie będę udawał, że się znam, ale wydaje mi się sprzęt nie zadziałałby w pełni z uszkodzoną płytą. No chyba że chodzi o element, który z rzadka zadziała tak jak powinien, a jest odpowiedzialny za start.
  • REKLAMA
  • #4 15265542
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Nie będę udawał, że się znam, ale wydaje mi się sprzęt nie zadziałałby w pełni z uszkodzoną płytą.

Ona nie jest w pełni uszkodzona, to są skutki zalania.
  • #5 15265749
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi

Jak sprawdzić czy to klawiatura?

Dodam, że po włączeniu jak zawsze włącza się na moment podświetlenie. dodam to na wstępie.

Pamięci też ponoć zostały. Ja natomiast wkładałem po jednej z dwóch (8gb i 4gb )
  • #6 15265836
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    ak sprawdzić czy to klawiatura?

|Odpiąć taśmę klawiatury z płyty i uruchomić :) Czasami podstawowe czynności lepiej wykonać samemu bo niestety wiele serwisów ma kompetencję o której lepiej nie pisać
  • REKLAMA
  • #7 15268692
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Czy da się odłączyć klawiaturę bez jej wypychania, wyłącznie po odkręceniu dolnej osłony? Oglądałem filmy i obawiam się dam radę ją odłączy ale już nie podłączyć ;-)
  • REKLAMA
  • #8 15269053
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Oglądałem filmy i obawiam się dam radę ją odłączy ale już nie podłączyć

No cóż sam sobie odpowiedziałeś może bezpieczniej iść do serwisu
  • #9 15269600
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Czy da się odłączyć klawiaturę bez jej wypychania, wyłącznie po odkręceniu dolnej osłony? Oglądałem filmy i obawiam się dam radę ją odłączy ale już nie podłączyć ;-)

Daj spokój z samodzielną naprawą, szkoda sprzętu.
  • #10 15283584
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Tym razem oddałem go sprawdzonego serwisu oddalonego o 160 km. W najbliższym oferowano mi aż 250 zł ;-), bo ponoć plyta padła i nie da sie jej zdobyć, chociaz na pokładzie jest 12 Gb.

Dam znać jesli stwierdzą konkretniejsza przyczynę
  • #11 15400304
    Kazimierz Kuratowski
    Poziom 8  
    Sprzęt działa. Koszt naprawy - 350 zł. Uważajcie na "serwisy", które próbują wmówić, że nic nie da się zrobić i proponują odkupić od was sprzęt za grosze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo y510p, który został zalany herbatą z cukrem. Po incydencie diody zasilania świecą, a podświetlenie klawiatury działa, jednak laptop nie uruchamia się w pełni. Serwis stwierdził uszkodzenie płyty głównej, a gwarancja nie obejmuje naprawy. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić klawiaturę, odłączając ją od płyty głównej, co może pomóc w diagnozie. W końcu użytkownik oddał laptopa do sprawdzonego serwisu, gdzie naprawa kosztowała 350 zł, a sprzęt został przywrócony do działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA