logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG PS50A450P1DXXY - jak naprawić pionowy pas na ekranie?

mp3pl 27 Gru 2015 10:48 2355 6
REKLAMA
  • #1 15272472
    mp3pl
    Poziom 8  
    Witajcie,

Plazma Samsung 50" i pojawił się pas pionowy, który na czarnym tle wygląda tak (urywek całości)

Zamówiłem i wymieniłem tą płytkę ale nic to nie dało, bez zmian:

Podgrzałem też to łącze taśmy na którego szerokości jest pas, w sumie podgrzałem dwa razy, przed i po wymienieniu płytki i nic:
    - ta taśma jest zgrzana z jedną z dwóch płytek które idą wzdłuż panelu na dole z tyłu.

Jestem bliski poddania... Wydaje mi się że taśmy które wychodzą z samego panelu nie da się rozłączyć od panelu w ten plazmie tak? One są tam jakoś zgrzane i musiałbym pewnie cały panel rozbierać? Czy gdybym rozebrał to mam szansę na naprawę tego pasa? Z lutowaniem u mnie średnio, poziom podstawowy (kable, kondensatory etc zrobię). Ale mam dobrą lutownicę z ustawieniem temperatury i mam też hotair bez możliwości ustawienia temperatury. Mam szansę coś jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 15273122
    piotreksamba
    Poziom 24  
    Ocena: 155
    mp3pl napisał:
    One są tam jakoś zgrzane i musiałbym pewnie cały panel rozbierać? Czy gdybym rozebrał to mam szansę na naprawę tego pasa?
    Nie naprawisz tego.
  • REKLAMA
  • #3 15273406
    mp3pl
    Poziom 8  
    piotreksamba napisał:
    mp3pl napisał:
    One są tam jakoś zgrzane i musiałbym pewnie cały panel rozbierać? Czy gdybym rozebrał to mam szansę na naprawę tego pasa?
    Nie naprawisz tego.

A czy możliwe, że to ta płytka na dole do której są te pionowe pasy lutowane? Ją łatwo wykręcić, na eBayu są takie do zamówienia. Czy wymienienie jej mogłoby to naprawić? Czy to na 100% nie ta płytka tylko taśma w matrycy? Czy jeszcze coś innego? Gdzie leży przyczyna?
  • #4 15273428
    piotreksamba
    Poziom 24  
    One nie są lutowane, plytki nie polaczysz od nowa, przypatrz się taśmie to będziesz miał pewność.
  • REKLAMA
  • #5 15273468
    mp3pl
    Poziom 8  
    piotreksamba napisał:
    One nie są lutowane, plytki nie polaczysz od nowa, przypatrz się taśmie to będziesz miał pewność.

Chyba że miałbym taki sprzęcik i umiejętności... jak tu:

Ale wciąż ciekawy jestem co jest wadliwe i wymagałoby wymiany - taśma czy płytka? Czy może rozgrzewanie styków ma jakiś sens? Niby potraktowałem je końcówką lutownicy, ale za słabo się znam na tych flex taśmach żeby wiedzieć czy to w sumie coś daje, ? Czy musiałbym tak jak ten gość zupełnie upłynnić, odczepić, przesmarować, nałożyć nową cynę i jeszcze raz całą taśmę przylutować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15273528
    piotreksamba
    Poziom 24  
    Najprawdopodobniej łączenie taśmy z płytka jak wspomnialem nie jest ono lutowanane tylko zgrzewane, nie wykluczone jest uszkodzenie samej taśmy. Na tym łączeniu nie ma cyny to jest innego rodzaju łączenie.
  • #7 15274455
    mp3pl
    Poziom 8  
    piotreksamba napisał:
    Najprawdopodobniej łączenie taśmy z płytka jak wspomnialem nie jest ono lutowanane tylko zgrzewane, nie wykluczone jest uszkodzenie samej taśmy. Na tym łączeniu nie ma cyny to jest innego rodzaju łączenie.

Rozebrałem trochę żeby sprawdzić i było to połączenie taśmy flex (ribbon) po stronie matrycy, nie po stronie płytki jak myślałem. Nie udało mi się naprawić, nawet się pogorszyło po moim miętoleniu. Widziałem że jak uciskam to częściowo znika ale nie do końca, nie mogłem znaleźć pozycji w której byłoby ok, żaden nacisk nie redukował tego zupełnie, tylko w małej części, ale przynajmniej widziałem że się coś zmienia. Prześledziłem też jakieś angielskie fora i miałeś rację piotreksamba, tego się raczej nie da naprawić. Gdyby ktoś się podjął musiałby to być elektronik-akrobata. Zbyt czasochłonne i kosztowne jak dla mnie. Tak czy siak dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pionowym pasem na ekranie plazmy Samsung PS50A450P1DXXY. Po wymianie płytki oraz podgrzaniu taśmy, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zastanawiał się, czy uszkodzenie może leżeć w taśmie flex, która łączy się z matrycą, a nie w płytce. Ostatecznie, po rozebraniu urządzenia, stwierdził, że połączenie taśmy flex z matrycą jest zgrzewane, co utrudnia naprawę. Użytkownicy forum sugerowali, że naprawa może być zbyt skomplikowana i czasochłonna, a skuteczna naprawa wymagałaby zaawansowanych umiejętności lutowniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA