logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór ładowarki: everActive NC-3000 czy Powerex MH-C9000?

kun0 27 Gru 2015 12:02 13383 6
  • #1 15272658
    kun0
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam

stoję przed pytaniem który sprzed zakupić,
    everActive NC-3000
    czy
    Powerex MH-C9000

CO prawda C9000 jest sprawdzonym modelem, a NC-3000 stosunkowo nowy produkt, ale ma parę plusów. Miał ktoś doświadczenie z NC 3000?
    Będe ładował akumulatorki głównie Eneloop też się przymierzam do zakupu paru paczek tych akumulatorków, bo przybędzie parę sprzętów na baterie, a i zabawki będzie trzeba ładować.

Znalazłem porównanie
    http://ladowarki.com/porownanie-ladowarek-pro...ni-mh-nc-1000-bc-1000-bc-700-mh-c9000-nc-3000

Czy potrzebny jest pomiar rezystancji wewnętrznej ?
    Wydaje mi się że bardziej przydatne będę formowanie baterii
    A na c9000 trochę narzekają że niedoładowuje, znowu NC3000 to nowy produkt i mało jest informacji o nim od osub bardziej doświadczonych w tej tematyce

Co proponujecie?
  • #2 15280016
    major256
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Sam miałem niedawno ten dylemat - kupiłem NC-3000 - dzisiaj doszedł.

Nie jestem żadnym ekspertem ani nie mam porównania z MH-C9000, także trudno mi powiedzieć, który jest lepszy. Warto jednak wiedzieć, że NC-3000 to najprawdopodobniej Opus BT-C2000 z firmwarem w wersji v2.1.

Więcej o v.2.1. możesz poczytać np. tutaj:

http://www.amazon.com/BT-C2000-charger-set-10...alyzer-Portable/dp/B00JL3XL2G#customerReviews

http://www.candlepowerforums.com/vb/showthrea...p?374976-Test-Review-of-Charger-Opus-BT-C2000

I ogólnie na forach dyskusyjnych (google Twoim przyjacielem).
  • #3 15281543
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    MH-C9000 często odrzuca akumulatory, które są już trochę słabsze. Dodatkowo zmiana parametrów wymaga wyjęcia akumulatora z celi, co jest uciążliwe.

Z BC700/1000, trzeba uważać aby przypadkowo nie podłączyć innego zasilacza - bo jest po ładowarce; brak jakichkolwiek zabezpieczeń

Jeżeli NC-3000 radzi sobie ze słabszymi akumulatorami i nie odrzuca to teraz jest to najlepszy wybór.
  • #4 15346730
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Posiadam NC-3000 od jakiegoś czasu, podobnie jak BC-700 od Techno-line, NC-1000 Everactive + wiele innych, mniej skomplikowanych konstrukcji.

Przez moje ręce również przewinęło się znacznie więcej ładowarek, w tym MH-C9000.

NC-3000 jest moim faworytem wśród tych ładowarek. Oczywiście to moje prywatne zdanie, ale doświadczenie pewne w tych sprzętach mam.

1. Powerex MH-C9000
    Jeżeli chodzi o samo ładowanie to absurdalnie, w mojej ocenie jest najgorsza, wyżej oceniam nawet starą, poczciwą BC-700. C9000 nie stosuje nawet typowej metody 0dV/-dV do wykrycia pełnego naładowania - w skrócie, ładuje progowo do konkretnego napięcia, następnie doładowuje akumulatory zmniejszonym prądem przez ok. 2h (chociaż na wyświetlaczu pisze FULL). Większość nowych akumulatorów LSD (o niskim samo-rozładowaniu) pozostawi nie w pełni naładowaną. Swoją oddałem po kilku dniach.

2. Everactive NC-3000
    Z ładowarek profesjonalnych jakie używam ta ma najmniejsze tendencje do przegrzewania akumulatorków - oceniam, że ładuje niemal książkowo instalowane w niej akumulatory. Ujemny przyrost -dV łapany jest bardzo szybko (wg mnie ładowarka stosuje coś bliskiego 0 dV) i precyzyjnie. Na plus jest też wysoka efektywność ładowania - nie zaobserwowałem zjawisk znacznego przeładowywania akumulatorów co zdarza się innym podobnym ładowarkom.
    Dodatkowo najlepiej radzi sobie z ogniwami starymi, ładuje już od napięcia 0,01V oraz nie wstrzymuje ładowania akumulatorów o bardzo wysokiej rezystancji (a nawet ogranicza dla nich automatycznie prąd ładowania!).
    Pomiar rezystancji działa naprawdę dobrze jak na sprzęt tej klasy - uwielbiam tą funkcję - dużo można się nauczyć o swoich akumulatorach.

Jak macie dodatkowe pytania na temat tych sprzętów to służę pomocą.
  • #5 16049830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16076301
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Aktualnie mam wersję 2.2 - ładuje w mojej ocenie bezbłędnie. Nawet z najmniejszymi prądami ładowania zaskakująco trafnie wykrywa pełne naładowanie (w takich warunkach wypada znacznie lepiej jak NC-1000, czy BC-700)...chociaż trzeba pamiętać, że świadomy wybór zbyt małego prądu ładowania zawsze zwiększa prawdopodobieństwo niedoładowania/przeładowania akumulatora - dotyczy to każdej ładowarki mikroprocesorowej , która bazuje na detekcji delty napięcia (wynika to z braku zjawiska "ujemnego przyrostu" napięcia na samym akumulatorze, w sytuacji kiedy prąd ładowania jest zbyt niski w stosunku do pojemności jak również możliwości prądowych akumulatora). W instrukcji NC-3000 jest nawet zapis o wyborze prądu w wys. min. 0.25C, w ładowarce MH-C9000 była nawet mowa o 0.33C. Te wartości są wg mnie w pełni uzasadnione.
  • #7 16076444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównywano ładowarki everActive NC-3000 i Powerex MH-C9000. Użytkownicy zauważyli, że NC-3000, będąca nowym produktem, może lepiej radzić sobie z akumulatorami o niższej wydajności, podczas gdy MH-C9000 często odrzuca słabsze ogniwa. NC-3000 jest opisana jako bardziej efektywna w ładowaniu, z mniejszym ryzykiem przegrzewania akumulatorów. Użytkownicy podkreślili, że MH-C9000 nie stosuje standardowej metody detekcji pełnego naładowania, co prowadzi do niedoładowania akumulatorów. Wersja NC-3000 2.2 została oceniona pozytywnie, chociaż niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z niedoładowywaniem. W kontekście ładowania akumulatorów Eneloop, NC-3000 wydaje się być lepszym wyborem, zwłaszcza dla osób planujących intensywne użytkowanie akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA