logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny schemat przetwornicy 12v -> 230v z czystym sinusem moc około 50W

jacki123456789 27 Gru 2015 21:32 4449 3
REKLAMA
  • #1 15274444
    jacki123456789
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jak w temacie potrzebny schemat przetwornicy 12v -> 230v z czystym sinusem moc około 50W. Ma być użyty do zasilania pompki CO w razie zaniku napięcia. Można kupić nie drogo takie przetwornice o małych mocach ale nie mają one czystego sinusa, a z racji ze jest to pompka czyli silnik to nie można zastosować aproksymowanej sinusoidy. UPS jak i same przetwornice z czystą sinusoidą kosztują krocie i moc przekracza 1KW, a po co mi taki zapas. Napięcie zasilania nie koniecznie 12V, może to być dowolne napięcie z zakresu 1v do 32V.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15274623
    zielonykosmita
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Według mnie taka pompka nie potrzebuje idealnego sinusa, sterowniki pieców CO regulują obroty wentylatorów (też silnik indukcyjny z kondensatorem) przy pomocy sterowania fazowego na triaku i przy tak małych mocach jakoś to działa. Kolega oczekuje że dla niego ktoś zaprojektuje przetwornicę i da schemat. Nawet gdyby tak było to od schematu bardzo daleka droga do uruchomienia urządzenia. Trzeba zaprojektować płytkę, wytrawić kupić elementy i polutować - to ta łatwiejsza część. Potem trzeba to uruchomić - bardzo rzadko mi się zdarzało żeby układ zadziałał "od strzała" zgodnie z moimi oczekiwaniami.
    Spełnię jednak prośbę Kolegi, schemat przetwornicy jest w EdW 9/2006, zaś falownika w EP 9/2012

Pierwszy schemat trudno jest znaleźć w internecie, więc wyciągnąłem z szafy skaner oraz moje archiwum i przesyłam, drugi jest dostępny w archiwum Elektroniki Praktycznej (na jego podstawie robiłem swoją pracę dyplomową)

Nie sądze aby Kolega zabrał się do budowy przetwornicy bo koszt elementów i włożonej pracy może przekroczyć 200 zł. Wpadł mi do głowy inny pomysł na uproszczenie układu. Falownik o którym pisałem można by zasilić z akumulatora - nie potrzebny był by stabilizator LNK. Tranzystory trzeba by było zmienić na mocniejsze prądowo a na mniejsze napięcie np irf540 czy podobne. Także rezystor R5 trzeba by dobrać do prądu. Można by też zrezygnować z IRów ale wtedy trzeba by zmienić mikrokontroler i program, a czas martwy realizować już w mikrokontrolerze. Na koniec wyjście falownika podłączyć do zwykłego transformatora sieciowego 12V o odpowiedniej mocy - oczywiście jako pierwotne było by uzwojenie 12V. W takim rozwiązaniu nie mielibyśmy stabilizacji napięcia, ale myślę że przy dorywczej pracy pompce nie powinno to bardzo przeszkadzać - norma dopuszcza napięcie w sieci od 207V do 253V. W programie falownika jest zapisanych 116 tablic sinusów - moża by więc zmodyfikować program tak aby mikrokontroler mierzył napięcie zasilania za pomocą przetwornika a/c a następnie zależnie od wyniku zwiększał lub zmniejszał amplitudę sinusoidy - dostalibyśmy wtedy zerowym kosztem elementów kompensację spadku napięcia akumulatora i w pewnym stopniu stabilizację napięcia na wyjściu.
    Załączniki:
    • skan.pdf (4.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15274661
    jacki123456789
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    zgadzam się z kolegą że to nie takie łatwe.
    "Koszt około 200 zł więc to chyba nie krocie"
    Wybacz ale 200zł to też nie małe pieniądze zważając na to że potrzebne jest to raz w miesiącu, kolejna sprawa, ma to też wspomagać lodówkę, a proszę o czysty sinus ponieważ słyszałem że jeśli nie ma czystego sinusa to silnik się nadmiernie nagrzewa i szybciej zużywa. Proszę o schemat gdyż też ogólnie chciałbym zobaczyć jak powstaje czysty sinus, bo jak powstaje prostokąt nie trzeba tłumaczyć, aproksymowany też widziałem. Jeśli to nie byłoby takie trudne to kupiłbym za 30zł taką przetworniczkę 12 -> 230 o mocy 100W i zmodyfikował ją. Bardzo dziękuję za odwołanie do EdW, zaraz poszukam. Temat mogę zamknąć, o to mi głównie chodziło. Bardzo dziękuję za fatygę.
REKLAMA