Szukam biosu do płyty BXi98-ATX (Rev 1.10) na slot 1. Najlepiej z obsługą dużych dysków. Prosiłbym o jakieś działające linki albo o sam plik. Z góry dzięki.
Gustlik
Google Ci sie zepsulo? A co do obslugi dyskow to uzyj Bios Patcher'a to bedziesz mial obsluge duzych dyskow...
Na stronie, ktora dostales juz wczesniej masz dokladna nazwe pliku, ktory potrzebujesz.Czy wpisanie tej nazwy w google sprawia Ci az tak wielka trunosc, ze musisz znowu pytac o to samo?
Chodzi o wersje rev.1.10. A w google to wpisałem i są strony tylko nie moge nic pobrać bo albo nie może znaleźć pliku albo są na e-mila. Już wgrałem update takiego jednego i szystko padło (wersja 1.18m - 30.11.2000 i później wersja 1.17 - 3.10.2000). Wcześniej robiłem update biosu innych płyt i było o.k. ale szukałem tylko nazwy płyty a tutaj jest jeszcze wersji i wpadłem.
To jest bios w wersji 109E, a wiec starszy.Do jakiej dokladnie jest wersji tego nie wiem, ale skoro plyta i tak nie dziala to chyba mozesz sprobowac go wgrac i zobaczyc?
Nie wiem, w jaki sposób go wgram jak nie mogę w ogóle odpalić kompa po wgraniu poprzedniego biosa. A po za tym wysłałem kość do zaprogramowania od nowa. Tylko potrzebny jest odpowiedni bios wersja 1.10 do płyty BXi98-ATX. Na stronie producenta jest tylko do wersji 2.6 i wyżej a po za tym nie można nic pobrać. Nic nigdzie nie ma i jest problem. Chyba, że ktoś gdzieś ma takiego biosa u siebie na dyskietce.
Bios wgrywa sie zazwyczaj programatorem skoro ten juz nie startuje albo na innej plycie.
Mozna tez sprobowac nagrac bios na dyskietke, nazwac go amiboot.rom i podczas startu nacisnac ctrl+home ,jezeli bootblock dziala to bios powinien sie wgrac.
✨ Poszukiwano BIOS-u do płyty głównej BXi98-ATX (Rev 1.10) z obsługą dużych dysków. Dostępne wersje BIOS-u na stronach producenta dotyczą wyłącznie wersji 2.6 i wyższych, co utrudnia znalezienie odpowiedniego pliku dla rev. 1.10. Próby aktualizacji do nowszych wersji BIOS-u (np. 1.17, 1.18m) spowodowały problemy z uruchomieniem płyty. Sugerowano użycie narzędzia BIOS Patcher do dodania obsługi dużych dysków oraz poszukiwanie starszych wersji BIOS-u, takich jak 109E lub 105E, które mogłyby być kompatybilne z rev. 1.10. W przypadku braku możliwości uruchomienia komputera po nieudanej aktualizacji, zalecano programator do wgrania BIOS-u lub próbę odzyskania BIOS-u przez bootblock z dyskietki (plik amiboot.rom). Jednakże, jeśli kość BIOS-u została usunięta, nie ma możliwości samodzielnego wgrania BIOS-u bez programatora. Wskazano również konkretne linki do archiwalnych plików BIOS-u oraz narzędzi do patchowania. Wygenerowane przez model językowy.