logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer TravelMate 5742ZG - Mikroprzycięcia w Windows 10 podczas oglądania filmów

CamilloS91 29 Gru 2015 17:00 1137 6
REKLAMA
  • #1 15279840
    CamilloS91
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Raz na jakiś czas mam coś na zasadzie laga - mikroprzycięcie na jakieś 0,5s. Widać to po interfejsie a najbardziej widoczne i uciążliwe jest to w filmach (YT/flash, dysk - wszystkich) - stopklatka 0,5s i błyskawiczne przewinięcie. Na początku obstawiałem sterownik kontrolera Intel 5 Series AHCI, bo w zależności od wersji miałem większą i mniejsza ilość lagów + buzzer (brzęczenie dźwięku), ale na sterowniku standardowym lagi też się zdarzały. Przy wersji sterownika wyższej od 11.5.0.1184 nawala mi też hibernacja tzn. komputer odłącza prąd przy próbie wybudzenia. Teraz obstawiam sterownik graficzny. Na Windows 8.1 wszystko było ok. Problem występował zarówno na instalacji updatowanej jak i czystej. Na Linux Mincie zainstalowanym obok Win 10 wszystko ok, wiec problem sprzetowy raczej odpada. Windows 10 build 10586, Laptop Acer TravelMate 5742ZG, Intel Core i5 460M, NVIDIA GEFORCE 540M, SSD Samsung Evo 850, 4GB RAM.
    Z góry dzięki za pomoc! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15281435
    DollarMan
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Czy problem występuje również w trybie awaryjnym?
  • REKLAMA
  • #3 15283429
    CamilloS91
    Poziom 10  
    Sprawdzałem w trybie awaryjnym i nie zaobserwowałem problemów. Odinstalowałem sterowniki grafiki NVidia i sprawdzałem na podstawowym sterowniku - również nie zauważyłem lagów. Wychodzi na to, że to tutaj jest źródło problemu. Pytanie czy z poziomu użytkownika można z tym coś zrobić?
  • Pomocny post
    #4 15283457
    DollarMan
    Poziom 26  
    Proponowałbym na początek wykonać ponowną, czystą instalację sterowników grafiki, tj:
    1. Odinstalować obecne sterowniki.
    2. Wyczyścić pozostałości po nich (polecam Display Driver Uninstallera).
    3. Zainstalować najnowsze sterowniki ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • #5 15284438
    CamilloS91
    Poziom 10  
    Próbowałem już ponownej czystej instalacji sterowników grafiki zarówno najstarszych dostępnych wersji jak i najbardziej aktualnej -> problem dalej występuje :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15284730
    DollarMan
    Poziom 26  
    W internecie piszą, że reinstalacja sterowników Realteka od karty dźwiękowej może pomóc, i tak proponowałbym zrobić. Odinstalować sterownik, który pobrało sobie Windows Update i zainstalować najnowszą wersję z oficjalnej strony.

Wygląda na to, że nie jesteś sam z takim problemem z Win 10 (1, 2).

EDIT:
    Ktoś inny pisze, że mikro lagi spowodowane są przez funkcję SuperFetch i powinny zniknąć kiedy system skończy się "usadawiać" na twoim sprzęcie. Dawno zainstalowałeś "dziesiątkę" na swoim pececie?
  • #7 15285400
    CamilloS91
    Poziom 10  
    OK, odinstalowałem sterownik Realtek HD Audio i zainstalowałem ponownie, teraz obserwuję sytuację.

Usługę odpowiedzialną za SuperFetch miałem wyłączoną zgodnie z zaleceniem Samsung Magician (programu od dysku SSD) przy ustawieniu na maksymalną wydajność.

Windows 10 instalowałem na czysto 30.10.2015, ale 28.11.2015 system zaktualizował mi się do nowego buildu 10586 (November update), więc raczej tę datę należny traktować jako datę instalacji.

EDIT:
    Po reinstalacji sterownika Realtek dalej to samo :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer TravelMate 5742ZG zgłasza problem z mikroprzycięciami w Windows 10 podczas odtwarzania filmów, które występują co około 0,5 sekundy. Problemy te nie występują w trybie awaryjnym ani na systemie Linux Mint, co sugeruje, że nie jest to problem sprzętowy. Użytkownik podejrzewa sterowniki graficzne NVIDIA oraz sterownik kontrolera Intel AHCI. Po odinstalowaniu i ponownej instalacji sterowników graficznych oraz dźwiękowych Realtek, problem nadal występuje. Użytkownik wyłączył usługę SuperFetch, co również nie przyniosło poprawy.
REKLAMA