logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toros El viento 125,156 fmi - Podwyższone obroty jałowe po rozgrzaniu silnika

krzysieg 29 Gru 2015 19:16 3036 9
REKLAMA
  • #1 15280310
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    witam

Motocykl mam od nowości , przebieg 1100km .
    Silnik 156fmi Ohv , gaźnik Keihin pz 26 .
    Świeca podmieniana na Denso - bez zmian .

Od nowości jest mały problem :

Włączam ssanie , odpalam , przełączam na pół ssanie , gdy się trochę rozgrzeje silnik ruszam .
    Po przejechaniu 1-3 km wyłączam ssanie .
    Zanim ruszę muszę cały czas pilnować /trzymać manetkę gazu aby nie zgasł
    czy ssanie jest włączone czy nie obroty są za niskie .
    Po wyłączeniu ssania na chwilę się podnoszą i znowu spadają .

Gdy przejadę kilka km silnik się już dobrze rozgrzeje (gdy na tworze jest ciepło )
    zatrzymuję się na światłach a silnik prawidłowo już trzyma obroty 1500 rpm .
    Mogę je zwiększyć regulacją w gaźniku , na zimnym będą prawidłowe ale po rozgrzaniu znowu za wysokie więc bez sensu .

Po za tym silnik pracuje dobrze , tylko te trzymanie manetki irytuje ...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15281397
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 356
    Wyczyść, przedmuchaj spreżonym powietrzem gaźnik, szczególna uwagę zwróć na dysze i ich drożność.
  • #3 15284374
    krzysieg
    Poziom 25  
    Czyściłem , dalej to samo .
    Luz zaworowy mam 0,05mm a powinno być 0,08mm
    ale nie wiem czy to ma aż takie znaczenie .
    Nie mam listka szczelinomierza 0,08 , mam 0,05 i dalej 0,10.
    Zamówiłem dokładniejszy szczelinomierz i zobaczymy .
    Może ten typ tak ma , albo potrzebny jest lepszy gaźnik ?
  • REKLAMA
  • #4 15284447
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Takie luzy zaworowe, to żadne luzy. Przypuszczam, że dałeś o jedno "O" za dużo (po przecinku). Odnośnie obrotów silnika po uruchomieniu, to moim zdaniem należy sprawdzić działanie ssania. Może zacina się cięgło i "odpuszcza" z opóźnieniem.
  • REKLAMA
  • #5 15286373
    krzysieg
    Poziom 25  
    Sprawdze dokładnie ten gaźnik ale nie jest to działanie losowe , zawsze jest tak samo.
    Przełączałem przełącznik ssania obserwując klapke na wlocie powietrza i dobrze działało .
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale przy zerowym przebiegu filtr powietrza gąbkowy nawilżyłem olejem silnikowym i wycisnąłem , takie było zalecenie na obudowie filtra tylko nie napisali jaki to olej .
    Luzy zaworowe się powiększają przy wzroście temperatury więc myślałem że to może być ta przyczyna .
    Faktycznie o jedno 0 się pomyliłem:)
  • #6 15304983
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 356
    "Nie wiem czy to ma znaczenie ale przy zerowym przebiegu filtr powietrza gąbkowy nawilżyłem olejem silnikowym i wycisnąłem , takie było zalecenie na obudowie filtra tylko nie napisali jaki to olej . " Oleje do filtrów sa profesjonalne najczęściej używane w motocyklach typu cross i enduro, Dla skuterów silnikowy albo kazdy inny, chodzi oto żeby kurz, pył itp przylepił się do tłustej, nawilżonej gąbki filtra i nie został zassany przez silnik do jego środka
  • REKLAMA
  • #7 15314244
    krzysieg
    Poziom 25  
    Jeszcze nic nie robiłem przy motorze ,czekałem aż przyjdzie szczelinomierz ...
    Dzisiaj wlałem do baku trochę preparatu przeciw zamarzaniu benzyny kleen flo .
    Później odpaliłem na ssaniu i obroty jakoś nie spadały , gdy silnik był lekko ciepły przełączyłem na pół ssanie i lekko spadły ale nie gasł .

Odpalam zimny silnik tylko naciskając przycisk , silnik pracuje nie gaśnie wstępnie się rozgrzewa a ja w tym czasie zakładam kask zamykam garaż itp - na tym mi zależy ,w tej chwili tak jest ale nie wiem czemu się poprawiło ?

Nigdy nie lałem tego preparatu i nigdy nie odpalałem przy temp. ok 0° C .
  • #8 16915713
    zbigoz
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Wszystkie znane mi chińczyki tak majà.
    Udzielone Tobie porady są co najmniej szkodliwe. Jeżeli jeszcze nie zniszczyłeś moto to daj swojego maila. Napiszę Ci co zrobić.
  • #9 16932008
    zbigoz
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Wszystkie znane mi chińczyki tak majà.
    Udzielone Tobie porady są co najmniej szkodliwe. Jeżeli jeszcze nie zniszczyłeś moto to daj swojego maila. Napiszę Ci co zrobić.
  • #10 18035739
    krzysieg
    Poziom 25  
    Temat stary i zapomniałem o nim , nie wchodziłem tu na forum .
    Motorek mam nadal i ma się bardzo dobrze .
    Ostatnio znalazłem rozwiązanie przypadkowo , jest to banalne .
    Dźwigienka przy gaźniku ustawiona do góry - ssanie (poz.1)
    -||- -||- na środku - pół ssanie (poz.2)
    -||- -||- na dół - ssanie wyłączone , normalna praca (poz.3)

Zimny silnik odpalam na pełnym ssaniu , po odpaleniu przełączam z wyczuciem i słuchając silnika
    lekko w dół czyli pomiędzy pozycje 1 a 2 , mogę się przygotować do jazdy silnik nie gaśnie .
    Po rozgrzaniu obroty jałowe to niecałe 2000 obr. czasami mniej , tak na słuch to nie są za wysokie ale nie są możliwie
    najniższe , jak bym zmniejszył mógłby czasem zgasnąć na światłach i na zimnym siniku także .
    Czasem się uda odpalić na pozycji 3 ale silnik musi być ciepły i dobra pogoda gorąco ,taki jego urok .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Toros El Viento 125, wyposażonym w silnik 156fmi Ohv i gaźnik Keihin pz 26. Po rozgrzaniu silnika obroty jałowe są zbyt niskie, co wymaga ciągłego trzymania manetki gazu, aby uniknąć zgaśnięcia. Użytkownik sprawdził działanie ssania oraz luzy zaworowe, które wynoszą 0,05 mm, co może być niewystarczające. Po zastosowaniu preparatu przeciw zamarzaniu benzyny, obroty nieco się poprawiły. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że odpowiednie ustawienie dźwigienki ssania pozwala na lepsze uruchamianie silnika i stabilizację obrotów po rozgrzaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA