logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za urządzenie w instalacji CO z piecem gazowym i kominkiem?

mlewan 29 Gru 2015 19:25 1008 5
REKLAMA
  • #1 15280337
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Co to za urządzenie w instalacji CO z piecem gazowym i kominkiem?

Cześć,

staram się rozgryźć zasadę działania instalacji centralnego ogrzewania w moim domu (nie budowałem go). Pokrótce co wiem:

- źródło ciepła to piec gazowy jednofunkcyjny i kominek z płaszczem wodnym
    - ogrzewanie podłogowe + kaloryfery
    - woda ogrzewana jest bojlerze

Pytanie numer 1 dotyczy urządzenia zaznaczonego na zdjęciu. Co to jest i do czego służy? Widoczne są jakieś złącza, ale są one nie wykorzystane. Zawór widoczny na zdjęciu w widocznej pozycji jest zamknięty, choć położenie dźwigni wskazuje coś innego.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15280377
    seiko.36
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Powyżej zaworu tego ręcznego jest jak myślę zawór z siłownikiem elektrycznym , który może aktualnie zamykać przepływ .
    Nie jestem hydraulikiem , ale tak to wygląda i jak są kable , to pewnie tak jest .
    A czym jest to sterowane , to już nie wiem .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15280620
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Jest to siłownik zamontowany na zaworze trójdrogowym. Służy do przełączania pomiędzy grzaniem zasobnika c.w.u. (bojlera) a grzaniem instalacji c.o.
  • REKLAMA
  • #4 15283139
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Dziękuję za odpowiedzi. Zawór nie jest i nigdy nie był podłączony do zasilania (a przynajmniej od 5-ciu lat, od kiedy mieszkam w tym domu). Czy w takim razie jeśli piec grzeje jednocześnie wodę w bojlerze i służącą do ogrzewania należy przyjąć, że jest on stale otwarty? Do czego służyć może zawór ręczny z lewej strony? Po jego otworzeniu słychać przepływ wody nie skutkuje on jednak zmianą wskazania manometru na piecu. Czy może on służyć do dolewania wody do elementu ogrzewającego wodę w bojlerze?
  • REKLAMA
  • #5 15283413
    seiko.36
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Niestety na tym zdjęciu nie widać gdzie prowadzą wąż i rury , więc nikt na 100 % nie odpowie do czego służył ten zawór .
  • #6 15283738
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Dokładnie jest to zewnętrzny zawór trójdrogowy z siłownikiem - w niektórych (starszych) modelach kotłów gazowych były montowane pod kotłem (teraz są "zabudowane" w kotłach). Służył do przełączania grzania pomiędzy wężownicą zasobnika, a c.o. Najczęściej sygnał poprzez okablowanie przychodził z kotła. Teoretycznie siłownik przestawiał zawór albo na ładowanie zasobnika, albo na grzanie c.o. i nie zatrzymywał się w pozycji pośredniej. Sprawny tego typu zawór z siłownikiem powinien pracować w skrajnych położeniach - czy albo zasobnik albo c.o.
    Ze zdjęcia nie można jednoznacznie określić w jakiej pozycji jest ustawione "serce" zaworu.
REKLAMA