logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer - Klawiatura nieaktywna przy uruchamianiu systemu Windows XP

Zygmek53 31 Gru 2015 14:48 1032 5
REKLAMA
  • #1 15285780
    Zygmek53
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z uruchomieniem starego komputera. Części leżały ponad pięć lat i w końcu postanowiłem je uruchomić. Były problemy, bo dysk pojemności 80GB miał zaledwie 32GB. Windows XP nie chciał odpalić, więc zainstalowałem z płyty instalacyjnej na nowo. Jakoś dziwnym trafem nie było komendy "w celu startu płyty wciśnij jakikolwiek klawisz" tylko od razu płyta startowała.
    Wiedziałem, że dysk jest uszkodzony, bo na dysku były 3 partycje system widział tylko jedną, ale Windows pracował.
    Chciałem jakoś odzyskać resztę pojemności dysku kombinowałem z płytą ratunkową "Rescue Kit Expess 9.0", tyko zamiast naprawić, to zepsułem, bo po załączeniu wyświetla się ekran m/n załącz system awaryjnie. Problem leży w tym, że klawiatura nie jest aktywna. Można wejść do biosu, w biosie klawiatura jest aktywna.
    Uruchamia się system operacyjny Lucid Puppy 5.2.8 klawiatura aktywna. Próbowałem jeszcze z programem MHDD, płyta odpala, ale klawiatura nie jest aktywna, następnie CD-Linux tu klawiatura jest aktywna, ale nie mogę przejść logowania.
    Zwracam się do Szanownych, może ma ktoś jakiś pomysł na uruchomienie tego sprzętu?
    Kondensatory na płycie sprawdzone, bios płyty zresetowany.

Zasilacz: Deer 400W
    Procesor: AMD SempronTM 64 3300+ cache 128/754
    Pamięć: 512 MB Super RAM KINGMAX DDR 400MHz
    Karta grafiki: GeForce FX 5500 256MB
    Dysk twardy: 80GB 7200 obrotów Samsung
    Płyta główna : ASRock AGP 8X
    Z okazji Nowego Roku życzę wszystkim forumowiczom Szczęśliwego 2016 Roku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15285809
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    W biosie włączone USB Legacy Support?
  • REKLAMA
  • #3 15286007
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zygmek53 napisał:
    Były problemy, bo dysk pojemności 80GB miał zaledwie 32GB.

Zygmek53 napisał:
    Wiedziałem, że dysk jest uszkodzony, bo na dysku były 3 partycje system widział tylko jedną, ale Windows pracował.

A zworki kolega dobrze w nim zamontował?
  • REKLAMA
  • #4 15286161
    Zygmek53
    Poziom 11  
    Włączyłem USB Legacy Support i klawiatura ruszyła. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 15286237
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    swiercm napisał:
    Zygmek53 napisał:
    Były problemy, bo dysk pojemności 80GB miał zaledwie 32GB.

Zygmek53 napisał:

A zworki kolega dobrze w nim zamontował?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1603023.html#7798553
  • #6 15295309
    Zygmek53
    Poziom 11  
    Witam. HDD Capacity Restore nie chce zwiększyć powierzchni, każe wyłączyć Menadżera Urządzenia, a MHDD w ogóle nie widzi dysku HDD. Ale zdjąłem zworkę, która była ustawiona na Slave i ujawniła się cała pojemność dysku.

Temat uważam za zamknięty, chyba że ma ktoś coś do powiedzenia w tym temacie.
    Dziękuję Wszystkim którzy zabrali głos w tej dyskusji i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
    Stary komputer - Klawiatura nieaktywna przy uruchamianiu systemu Windows XP
REKLAMA