logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić presety i trasę bez klawiatury PTZ w kamerze IP ?.

Onek27 01 Sty 2016 17:50 8325 8
  • #1 15288571
    Onek27
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.

Posiadam rejestrator Smart N410 oraz kamerę Omega-21P22-12. Całość jest skonfigurowana w internecie.

Chciałbym teraz ustawić presety i trasę lecz gdy robię to z poziomu rejestratora to kamera reaguje na ustawioną trasę raczej chaotycznie tzn. nie porusza się między punktami ustawionymi w presetach lecz robi jakieś swoje tam ruchy.

Z poziomu przeglądarki internetowej też nie potrafię ustawić trasy.

Czy do ustawienia trasy jest wymagane połączenie przez RS 485 ?.

Czy do ustawienia trasy wymagana jest klawiatura PTZ czy istnieje jeszcze jakiś inny sposób ?.

Czy ktoś zna jakiś program do ustawiania tras poprzez internet ?.

Pozdrawiam.
  • #2 15289662
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Onek27 napisał:
    Z poziomu przeglądarki internetowej też nie potrafię ustawić trasy.
    Opisz, proszę, w jaki sposób próbowałeś zaprogramować te funkcje.

Nie znam tej kamery, jednak zerknąłem do jej instrukcji obsługi w wersji angielskiej (wersja polska jest "przeładowana" nadmiarem informacji - dokładnie i precyzyjnie, krok po kroku, o niczym nie instruuje... Mistrzostwo Świata dla dystrybutora w kategorii "Najlepsza instrukcja w języku polskim roku 2015" :!:).

W części 4.3.7 instrukcji angielskiej znajdują się informacje na ten temat. O ile na temat presetów można sie domyślić, co należy kliknąć (przecież instrukcja nie jest po to, aby instruować, ale po to, aby była), to w przypadku pozostałych funkcji nawet domysły nie pomogą (Mistrzostwo Świata dla fabryki w tej samej kategorii co powyżej :!:) - poza przyciskiem "Call" nie ma możliwości wykonania żadnej operacji (w każdym bądź razie na podstawie instrukcji).

Szkoda, że nie można skorzystać z instrukcji w języku chińskim - ta zapewne pozwoliłaby naszemu autorowi wątku rozwiać wątpliwości.

Proponuję skontaktować się z dystrybutorem kamery - być może on będzie znał tajemną metodę zaprogramowania podstawowych funkcji PTZ kamery :?:
  • #3 15289738
    Onek27
    Poziom 10  
    W ustawieniach kamery w zakładce preset ustawiłem sobie preset nr.1 , kamera była ustawiona w punkcie z którego chciałem rozpocząć trasę. Wcisnąłem SET.

Następnie podjechałem kamerą w miejsce docelowe, ustawiłem preset nr 2 i wcisnąłem SET.

Następnie w zakładce Viewing dla Tour nr.1 ustawiłem preset nr.1 później SET, później preset nr.2 i SET.

Następnie przy opcji Tour 1 wcisnąłem CALL.

Coś tam ruszyło lecz niestety nie trasa. Kamera ruszyła na kilka sekund, jakieś 10% trasy która mnie interesuje.

Jednym słowem, coś robię źle.
  • #4 15289748
    treborsz
    Najpierw sprawdź, czy presety się poprawnie zaprogramowały. Spróbuj zaprogramować i przetestować presety o innych numerach.

Onek27 napisał:
    W ustawieniach kamery w zakładce preset ustawiłem sobie preset nr.1 , kamera była ustawiona w punkcie z którego chciałem rozpocząć trasę. Wcisnąłem SET.
    Następnie podjechałem kamerą w miejsce docelowe, ustawiłem preset nr 2 i wcisnąłem SET.

Następnie w zakładce Viewing dla Tour nr.1 ustawiłem preset nr.1 później SET, później preset nr.2 i SET.
    Na zdrowy chłopski rozum pojawia się pytanie: czy presety programuje się w zakładce "Setting", a turę programuje się w zakładce "Viewing"?
  • #5 15289758
    Onek27
    Poziom 10  
    Problem jest tego typu że jak zaprogramuję jakikolwiek preset i wcisnę CALL to kamera nie wraca w to samo miejsce. Tak jakby coś jej przeszkadzało wrócić w to miejsce. Nie wiem czy to ma związek z mechaniką w kamerze czy programowo.
  • #6 15289787
    treborsz
    Zapewne to klątwa roku 2015...
    Jeśli jakieś urządzenie nie pracuje tak, jak go zaprogramowałeś - to rozwiązanie jest domyślne tylko jedno. Jeśli kamera jest na gwarancji - skontaktuj się niezwłocznie (któż pamięta jeszcze dzisiaj właściwy sens tego słowa) ze sprzedawcą tego urządzenia celem omówienia dalszego postępowania.
  • #7 15289817
    Onek27
    Poziom 10  
    To są wszystkie ustawienia jakie są możliwe dla PTZ.

Dodano po 1 [minuty]:

Będę dzwonił w poniedziałek. Kamera zakupiona tydzień temu, może wadliwy egzemplarz nie daj Boże cały zapas na magazynie.
  • #8 15289855
    treborsz
    W ustawieniach funkcji "Auto tour" każdy wnikliwy obserwator może zapoznać się z nowatorskim podejściem producenta kamery.

Onek27 napisał:
    Kamera zakupiona tydzień temu, może wadliwy egzemplarz nie daj Boże cały zapas na magazynie.
    Także trzymam kciuki.
  • #9 15306950
    Onek27
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany.

Problem był po stronie zasilania. Zasilacz znajdował się 40 metrów od kamery. Po zmierzeniu napięcia oraz prądu pobieranego przez kamerę okazało się że przekrój przewodu (2x0,5 mm2) jest zbyt mały do obsłużenia wszystkich funkcji kamery.

Rozwiązaniem było dociągnięcie zasilania 230V do kamery i podłączenie zasilacza bezpośrednio przy kamerze.

Teraz wszystkie funkcje działają poprawnie. Presety działają prawidłowo, trasa wyświetlana jest prawidłowo.

Sterowanie PTZ przez przeglądarkę teraz wydaje się proste, jest raczej intuicyjne chociaż nazwy niektórych przycisków zmieniłbym na takie jakie powinny wg mnie być. Przykładem jest przycisk MOV który jak myślałem znaczy MOVE a ostatecznie kasuje położenie presetu czyli REMOVE.

Jeśłi ktoś by miał problem z ustawieniem funkcji PTZ kamery Omega-21P22-12 przez przeglądarkę teraz mogę służyć pomocą.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada rejestrator Smart N410 oraz kamerę Omega-21P22-12, które są skonfigurowane w internecie. Napotkał problemy z ustawieniem presetów i trasy kamery, która nie reagowała zgodnie z oczekiwaniami. Po kilku próbach i wskazówkach od innych użytkowników, okazało się, że problem leżał po stronie zasilania. Zasilacz był umiejscowiony 40 metrów od kamery, co powodowało niewłaściwe napięcie i prąd. Po przeniesieniu zasilacza bliżej kamery, wszystkie funkcje, w tym presety i trasa, zaczęły działać poprawnie. Użytkownik zauważył również, że interfejs do sterowania PTZ przez przeglądarkę jest intuicyjny, chociaż niektóre oznaczenia przycisków mogłyby być bardziej adekwatne.
REKLAMA