logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 elektronik -problem z czujnikiem imp., brak iskry

zenek334 15 Cze 2005 17:55 10652 5
REKLAMA
  • #1 1580217
    zenek334
    Poziom 11  
    Witam!

Mam problem z iskrą w simsonie s51 elektroniku. Od razu zaznaczam ze moduł i świeca są w 100% sprawne. 2. Podejrzewam juz "czujnik impulsów tyrystora" (nazwa ze schematu), odpowiedzialny za impulsy do modułu zapłonowego. Zauważyłem że po podgrzaniu go lutownicą (przelutowując kable) zaczął działać [iskierka była super], ale dzisiaj znów nie ma iskry.

Wcześniej też zdarzało się sporadycznie, że simek nie chciał odpalić (nieważne czy był zimny czy ciepły). Doszło nawet do tego że podłączyłem nowy moduł i nową cewkę, lecz niepotrzebnie - sim dalej nie palił (wróciłem więc do starej cewki [12V], moduł pozostał nowy). Dopiero pogrzebałem troszkę w okolicach tego czujnika (dokręcenie kabelka) i simek zapalił. I działał całkiem dobrze cały sezon. W tym roku sytuacja się powtarza.

Nie wiem czy można w ogóle kupić taki czujnik (nie wiem czy to tak się nazywa dokładnie, może to "tachometr").

Wykluczam raczej niesprawność kabli, wszystko wskazuje właśnie na ten element, lecz może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i podzieli się ze mną radą. Może ktoś wie czy można kupić i ile kosztuje taki czujnik (cały iskrownik do elektronika kosztuje 135 zl, wiec raczej nie ma sensu go kupowac gdy cewki sa sprawne).

Wiem już, że nie można kupić samego czujnika, trzeba kupić podstawę z czujnikiem - koszt ok. 85 zł). Może jest gdzieś taniej?

Da się jakoś naprawić ten czujnik? Czy to się opłaca? z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 1703204
    haker305
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Wydaje mi się, że nie trzeba niczego wymieniać. Zwróć uwagę, czy elementy elektroniczne nie są zalane benzyną z olejem. Ja miałem taki przypadek. Benzyna pochodziła z otworu znajdującego się w gaźniku i służącego do odprowadzania nadmiaru paliwa. Elementy elektroniki wymyłem czystą benzyną , wysuszyłem. Na otwór w gaźniku założyłem wężyk odprowadzający ewentualny nadmiar benzyny poza silnik (tak , aby nie kapało na elektronikę). Teraz wszystko jest OK i bez kosztów.[/code]
  • REKLAMA
  • #3 1962848
    zenek334
    Poziom 11  
    w moim przypadku konieczny okazal sie zakup nowego czujnka, nie pomogly rozne "czary" ze starym, ktory nadaje sie chyba tylko do wyrzucenia.

Węzyk odprowadzajacy nadmiar paliwa jest caly czas sprawny.

Mysle, ze temat mozna zamknac. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2417844
    sumarum
    Poziom 1  
    ja miałem inny problem bo przy zmianie elektryki tzn. zamiana z mechanicznego układu zapłonowoego na elektryczny, nie chce działać. Ale problem polega na tym, że działa, ale nie ma w ogóle mocy. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #5 2418680
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    myśle że masz problem z ustawieniem zapłonu chyba jest nieprawidłowe a co do zmiany na elektronika to mam nadzieje że wiesz że przy zapłonie elektronicznym idzie inna cewka zapłonowa specjalna do elektronika
  • #6 3985987
    bajorek
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Ja hciał bym sie zapytac czy czujnik impulsów tyrystora moze byc 12v i 6v
    bo w czoraj kupilem czujnik do simsona s51 i nie ma iskry a wczesniej była
REKLAMA