logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa grafiki na ATmega8A/ATmega16 z OpenGL - czy to możliwe?

lasek0110 05 Sty 2016 23:54 1479 9
REKLAMA
  • #1 15304959
    lasek0110
    Poziom 11  
    Witam! Chciałbym poruszyć zagadnienie obsługi grafiki za pomocą mikrokontrolerów AVR, konkretnie ATmega8A lub ATmega16. Zamierzam zbudować układ złożony z dwóch kontrolerów połączonych na zasadzie master - slave. Kontroler "master" ma odpowiadać za przetwarzanie poleceń i generowanie odpowiednich przerwań, które z kolei obsługiwane są za pomocą drugiego kontrolera, a ten - za pomocą układów 74HC595 oraz PCF8574 - obsługuje wyświetlacz LCD. Czy takie rozwiązanie będzie w miarę wydajne, przy zastosowaniu zewnętrznego kwarcu 16 MHz? Czy też raczej pobawić się w dedykowane kontrolery? Poruszyłem temat OpenGL, gdyż jest to biblioteka niskopoziomowa. W związku z tym zastanawiam się, czy warto napisać port do tej biblioteki (przystosować ją do pracy na AVR), czy też zastosować własne rozwiązanie. A może istnieje już coś gotowego? W końcu po co wyważać otwarte drzwi. Przekopałem nieco forum i poczytałem na temat samych AVR-ów i biblioteki OpenGL, ale nawet na anglojęzycznych forach nie udało mi się znaleźć kogoś, kto już to robił. To ja słabo szukam, czy też nikt się jeszcze nie pochwalił?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15304985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 15305094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15305840
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Można się bawić w STMy i kombinowanie z grafiką, można kupić np. FT80x lub FT81x i mieć za parenaście złotych gotowy akcelerator graficzny, który realizuje wysokopoziomowe polecenia graficzne, w efekcie nawet 8-bitowy MCU będzie generował grafikę lepszą niż STM32Fxx...
    Oczywiście OpenGL jest poza zasięgiem nie tylko 8-bitowców, ale nawet wspomnianych STM32, krytyczny nie jest tu brak dzielenia, czy FPU, ale operacji wspierających obróbkę grafiki. Do tego przydają się operacje na macierzach, pakowania/rozpakowywania różnych formatów kodowania kolorów itd. Dla przykładu - jedna z prostszych operacji - alfablending, na 8-bitowcu i 32-bitowcu będzie wymagała tej samej liczby instrukcji, jedyna różnica będzie więc w szybkości zegara. Ale 180 MHz vs. 32 MHz nie czyni istotnej różnicy przy ilości operacji jakie są wymagane nawet dla rozdzielczości QVGA. Niektóre STMy mają pewne wsparcie w asemblerze, ale nie przebiją dedykowanych chipów typu FT8xx, czy nawet RA8875.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15305897
    jnk0le
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Bardzo uproszczony rendering 3d na atmedze jest możliwy ale nie będzie to miało nic wspólnego z OpenGL'em czy tym bardziej glutem lub glfw.

http://crawlingrobotfortress.blogspot.com/2015/12/better-3d-graphics-engine-on-arduino.html
    + coś takiego "bo arduino"
    https://hackaday.io/project/6038-pdqgfx-optimzed-avr-lcd-graphics
  • #6 15306331
    lasek0110
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za odpowiedzi! Nie spodziewałem się, że OpenGL może mieć aż tak duże wymagania. Czyli nie ma co się bawić w wymyślania koła od nowa, dobrze zrozumiałem? W sumie można spróbować zintegrować jakiś dedykowany układ z mikrokontrolerem. Tylko przytoczone STM'y bazują na architekturze ARM, nie będzie więc jakichś problemów z "dogadywaniem się" układów? Odnośnie wspomnianego "generowania przerwań" - miałem na myśli rozwiązanie rodem z DOSa - coś a'la 10h. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 15306406
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Rozwiązanie na dwóch MCU, a tym bardziej AVR i ARM jest bez sensu. Nie napisałeś jaką matrycą chcesz sterować. Ja bym polecał FT80x lub FT81x - to są dedykowane koprocesory graficzne. Przejrzyj ich specyfikację, działają na zasadzie, że wysyłasz im listę poleceń i tyle., A polecenie to np. wyświetl obraz jpg z zadaną przezroczystością, wyświetl napis, odtwórz filmik itd. O tyle fajne, że nie trzeba własnoręcznie implementować niskopoziomowych funkcji graficznych.
  • #8 15308250
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Wygląda na to, że dla chcącego nic trudnego. Ktoś uruchomił Ubuntu na ATMega128, więc i OpenGLa się da :)

http://hackaday.com/2012/03/28/building-the-worst-linux-pc-ever/

System uruchamia się "tylko" kilka godzin (ale podobno jak już wstanie, to można pracować!)

Jeśli chodzi o bardziej praktyczne rozwiązania: zamiast jakichś dziwnych pseudo-układów GPU (FT8xx), może po prostu użyj Raspberry Pi albo podobnego modułu - np. RPi0 ma wyjście HDMI, obsługuje OpenGL ES, współpracuje też z graficznymi ekranami via SPI. I do tego kosztuje (podobno) 5 dolarów.

TWl
  • #9 15308880
    lasek0110
    Poziom 11  
    W zasadzie nie chodzi mi o proste rozwiązanie ;) Cały myk polega na tym, żeby jak najwięcej wiedzy nałykać przy próbie (może i szalonej i bez szans powodzenia) zbudowania takiego układziku. Bo przecież nie chodzi o to, żeby zajączka złapać ;)
  • #10 15308920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości obsługi grafiki na mikrokontrolerach AVR, takich jak ATmega8A i ATmega16, w kontekście wykorzystania biblioteki OpenGL. Użytkownicy podkreślają, że ze względu na ograniczenia sprzętowe tych mikrokontrolerów, w tym brak jednostki zmiennoprzecinkowej (FPU) oraz sprzętowego dzielenia, realizacja grafiki 3D w standardzie OpenGL jest praktycznie niemożliwa. Zamiast tego, sugerowane są alternatywne rozwiązania, takie jak użycie dedykowanych układów graficznych FT80x lub FT81x, które umożliwiają łatwiejsze generowanie grafiki. Inne propozycje obejmują zastosowanie mikrokontrolerów STM32, które oferują lepsze wsparcie dla grafiki, lub użycie Raspberry Pi, które obsługuje OpenGL ES. Użytkownicy zwracają uwagę na wartość edukacyjną eksperymentowania z mikrokontrolerami, mimo że praktyczne rozwiązania mogą być bardziej efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA