logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG HT-F6500 - Wyłącza się co kilkanascie minut

pszczolap 14 Sty 2016 21:29 6603 18
REKLAMA
  • #1 15335181
    pszczolap
    Poziom 12  
    Ocena: 64
    Posiadam DVD SAMSUNG HT-F6500. Było już 2 razy na serwisie i wróciło z opinią, że: Sprzęt podczas wielogodzinnych testów działał poprawnie.
    Co może być przyczyną takiego całkowitego wyłączania się. W jaki sposób skutecznie zareklamowac produkt, który w serwisie spędził ponad 2 miesiące i lipa?
  • REKLAMA
  • #2 15335462
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Jeśli jesteś pewny usterki sprzętu ( nie powoduje tego utrata zasilania w gniazdku ani okablowanie i urządzenia zewnętrzne ) to pisz pismo i do sklepu gdzie nabyłeś że problem nie został rozwiązany i jesteś mocno niezadowolony.
    Musisz też mieć świadomość, że złośliwość rzeczy martwych bywa tak nieprawdopodobna iż pomimo wielogodzinnych testów usterka na serwisie nie ujawnia się . Spotkałem się z tym kilkanaście razy w trakcie kilkunastu lat pracy prowadząc serwis że klient zgłaszał problem i wiele godzin sprzęt grał dobrze. Taka złośliwość materii że boi się serwisu i nie chce się zepsuć ;)
  • #3 15335596
    pszczolap
    Poziom 12  
    Do DVD podłączone są jego własne głośniki, TV przez kabel HDMI oraz przez światłowód. Przez 2 lata nic nie było z tym robione. Głośniki działają poprawnie, odtwarzanie programów również tylko to wyłączanie!
    Co może zrobić sklep z moim mega niezadowoleniem? Duży sklep Internetowy.
  • REKLAMA
  • #4 15335822
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Zakupy internetowe to inna kwestia bo trudniej zareklamować gdy nie możesz zawieść sprzętu jak do zwyczajnego sklepu i przedstawić co nie gra i czego żądasz itd.
    Rzecznik praw konsumenta ...
  • REKLAMA
  • #5 15387935
    pszczolap
    Poziom 12  
    Tak więc moje kino domowe było już 2 razy na serwisie i nie stwierdzono problemu. Postanowiłem jednak dokładnie przyjrzeć się temu problemowi:
    Zanim moje kino domowe- DVD się wyłączy wyświetla się napis: "FAN NG".
    jak się pogogluje to jest to dość częsty problem.
    Tak więc moje Kino ponownie jedzie do serwisu!
  • Pomocny post
    #6 15389261
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    FAN NOT GOOD - czyli coś z wentylatorem. Teraz podając ten błąd żądaj informacji co zostało zrobione przez serwis bo samo sprawdzenie nie będzie skuteczne.
  • #7 15400282
    pszczolap
    Poziom 12  
    Jeszcze podstawowe pytanie- czy okres gwarancji przedłuża się o okres jaki sprzęt spędził na serwisie gwarancyjnym. Moje DVD naprawiane było około 2 miesiące!
  • #8 15400310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15400512
    pszczolap
    Poziom 12  
    Więc mamy taka sytuację:
    Sprzęt kupiony w firmie electro.pl w dniu 10.12.2013r.
    Reklamowany w dniu 27.10.2015 - zwrot w dniu 01.12.2015r (TAK ponad 30 dni naprawa)
    Opis: nie stwierdzono usterki
    Reklamowany ponownie w dniu 2.12.2015r- zwrot 08.01.2016 (TAK naprawa 40 dni)
    Opis: podczas wielogodzinnych testów sprzęt działa poprawnie
    Podłączyłem DVD u mnie i po pewnym czasie wyświetla się napis: "FAN NG" i sprzęt robi OFF.
    Oczywiście ponownie zgłosiłem sprawę sprzedawcy jako reklamację ale od paru dni cisza i dziś ponowię
    Czyli co dalej? Jak można zareklamować skutecznie ten SZAJS?
  • #10 15400691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 15403366
    pszczolap
    Poziom 12  
    odpowiedź z serwisu:
    Dzień dobry,
    Niestety nie możemy pozytywnie ustosunkować się do Pana reklamacji.
    Okres odpowiedzialności Sprzedawcy jak i Producenta wynosi 2 lata i upłynął z dniem 11.12.2015r.

Reklamacja zostaje zamknięta i uznana za niezasadną.

W przypadku odpowiedzi prosimy o zachowanie ciągłości korespondencji.

Czyli co robić dalej??
  • #12 15403838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 15404487
    pszczolap
    Poziom 12  
    Już poszedł mail taki jak poniżej:
    Witam Serdecznie
    owszem sprzęt został kupiony 10.12.2013 - jednak międzyczasie był w naprawie:
    Każda z napraw trwała ponad 14 dni i każda z nich kończyła się dopiero gdy to ja upomniałem się po ponad 30 dniach, co dzieje się z moim DVD.
    Reklamowany w dniu 27.10.2015 - zwrot w dniu 01.12.2015r
    Reklamowany ponownie w dniu 2.12.2015r- zwrot 08.01.2016
    Razem w naprawie był 71 dni.
    Naprawa w tym czasie nie została wykonana i problem nadal istnieje.
    Zatem: okres trwania gwarancji wydłuża się o czas, przez który konsument nie mógł korzystać z towaru w związku ze złożoną reklamacją.
    Ponadtow Gwarant musi wykonać swoje obowiązki (np. naprawić lub wymienić towar) w terminie wskazanym w oświadczeniu gwarancyjnym. Jeżeli nie określono tego czasu, powinien uczynić to niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia dostarczenia mu rzeczy przez konsumenta.

Prosze zatem o wyjaśnienie powyższej sprawy.
    Informuję również, że sprawa zostaje zgłoszona do Rzecznika Spraw Konsumenta oraz do UOKiK.

Pozdrawiam
  • #14 15404562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 15405755
    pszczolap
    Poziom 12  
    Oto odpowiedź od sprzedawcy:
    Dzień dobry,
    Reklamacje były składane z tytułu gwarancji czyli odpowiedzialności Producenta.
    W takim wypadku Producent decyduje o formie zakończenia reklamacji.
    Zgłaszane przez Pana usterki nie zostały potwierdzone w Autoryzowanym Serwisie.
    Reklamacja zostaje uznana za niezasadną.
  • REKLAMA
  • #16 15405971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 15446510
    pszczolap
    Poziom 12  
    Niestety nie zdążyłem wybrać się do rzecznika!
    Po tygodniu przemyśleń dostałem taką oto odpowiedź ze sklepu:
    "Dzień dobry,
    W związku z reklamacją, proszę o odesłanie produktu kurierem DHL na adres siedziby:
    Kurier po odbiór powinien pojawić się 15.02.2016 r....:

Tak też się stało - kurier paczkę odebrał.
    Dziś odebrałem telefon z firmy kurierskiej... Zaginęła Pana paczka - trwają jej poszukiwania - proszę opisać jak ona wyglądała, będziemy się z Panem kontaktować jak coś ustalimy
    Sprawdziłem paczkę po numerze nadania i kurier dostarczył ją do oddziału i znikła :D
  • #18 15704331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 15829878
    pszczolap
    Poziom 12  
    Tak więc ostatecznie naprawiona w ramach gwarancji- werdykt to: uszkodzony wentylator!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem DVD SAMSUNG HT-F6500, który wyłącza się co kilkanaście minut, mimo że był dwukrotnie w serwisie, gdzie nie stwierdzono usterki. Po dalszym badaniu, użytkownik zauważył komunikat "FAN NG", co sugeruje problem z wentylatorem. W odpowiedziach podano, że problem może wynikać z niewłaściwego chłodzenia, a także zasugerowano, aby użytkownik skontaktował się z rzecznikiem praw konsumenta w celu skutecznej reklamacji. Użytkownik podjął działania, wysyłając reklamację do sprzedawcy, a także informując o czasie, przez który sprzęt był w serwisie, co powinno wydłużyć okres gwarancji. Ostatecznie, po dalszych próbach, problem został rozwiązany poprzez naprawę wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA