Mają obowiazek, jak nie to sąd. Zglaszaj sprawę do rzecznika praw konsumenta i przez niego zalatwiaj.
EDIT: Możesz ich dodatkowo uświadomić, że okres rękojmi wynosi rok od momentu zauważenia wady (datę podałem wcześniej), a gwarancja producenta przedłużana jest o czas który sprzęt spędził w serwisie, a oni celowo wprowadzają cię w błąd gdyż mają obowiązek to wiedzieć i w ten sposób to podpad pod :
Kodek Karny
Cytat: „Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8"
i tak im pisz, szybko zmięknął.
Walnij im takiego maila:
Szanowni Państwo,
Piszę w sprawie [opisz sprawę].
Zostałem poinformowany przez Państwa firmę, iż okres gwarancji upłynął, co jest niezgodne z przepisami prawa, gdyż zgodnie z nimi okres gwarancji nie płynie przez czas, przez który nie mogę korzystać ze sprzętu, a sprzęt spędził w serwisie [podaj daty]. Czuję się wprowadzony w błąd i jako, że przedsiębiorca ma obowiązek znać prawo, to podpada to Art. 286. § 1. Kodeksu Karnego "Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8".
Sprawę zgłaszam do rzecznika praw konsumenta, UOKiK, a także do gwaranta, czyli firmy Samsung.
Dodam tylko, iż sprzęt przez cały czas jest nieprawny (gdyż nie zostały podjęte żadne czynności w celu jego naprawy), więc teoretycznie wada nie została usunięta, została zgłoszona już dawno temu, a niesprawność sprzętu stwierdzi każdy biegły (wyświetlany przez urządzenie komunikat błędu), więc przynajmniej sprawa sądowa nie powinna się przeciągać.
Ze swojej strony bardzo dziękuję za jakąkolwiek dalszą współpracę.
Z niecierpliwością czekam na Państwa decyzje dotyczącą zasadności mojego roszczenia
Z wyrazami szacunku,
[xxx]