logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Philips VR685 - Kaseta nie ustawia się poprawnie, ramiona nieruchome, silniczek działa

pineska1985 16 Sty 2016 22:41 1761 4
REKLAMA
  • #1 15341541
    pineska1985
    Poziom 2  
    Witam!

Otóż mój problem z magnetowidem Philips VR685 polega na tym, iż po włożeniu kasety nie wyciąga taśmy na bęben. Ramiona są nieruchome. Po wsunięciu kasety zaczyna nią poruszać góra/dół jakby nie mógł jej poprawnie ustawić. Silniczek się kręci. Czy te ramiona mają jakiś inny napęd czy cały mechanizm jest poruszany tym jednym silniczkiem?
    P.S. Magnetowid nie wysuwa również kasety - trzeba to robić ręcznie - zachowuje się tak jakby nie miał siły tego zrobić. Proszę o wskazówki i pozdrawiam.

Załączam filmik przedstawiający pracę magnetowidu:
    youtu.be/ovH30fGSjw0
  • REKLAMA
  • #2 15341974
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    Uszkodzona jest najprawdopodobniej tzw. duża torpeda. Jest to wałek przenoszący napęd z silnika ładowania na koło krzywkowe. Z jednej strony ma koło pasowe współpracujące z silnikiem (to większe białe koło widoczne przy zfilmowanym silniku), zaś na drugim końcu znajduje się małe koło zębate, które jest pęknięte.
    Drugą opcją może być uszkodzenie małej torpedy. Zazębia się ona z dużą torpedą i poprzez przekładnię ślimakową napędza koło krzywkowe.
    Przez niedostępność tych części, rozsądną opcją jest kupienie na aukcji taniego magnetowidu ze sprawną mechaniką i przełożenie torpedy.

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15344867
    pineska1985
    Poziom 2  
    Chyba diagnoza Karola1996 była trafna - okazało się że mała zębatka na końcu długiej torpedy się nie trzyma, tj. jest zupełnie luźna i kręci w kółko. Póki co przykleiłem ja kropelką do ośki i jutro zrobię test.
    Jednak nadal jestem ciekaw czy to jest jedyny silniczek w magnetowidzie? To z niego jest przekazywana moc na wszystkie elementy, m. in. ramiona od naciągów taśmy?
  • #5 15345064
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    pineska1985 napisał:
    Jednak nadal jestem ciekaw czy to jest jedyny silniczek w magnetowidzie? To z niego jest przekazywana moc na wszystkie elementy, m. in. ramiona od naciągów taśmy?

Jeśli chodzi o poruszanie mechanizmem, to tak. Jest to jedyny silnik. Koło krzywkowe kręcąc się, przesuwa elementy całego mechanizmu. Jeszcze jest jeden silnik do napędu taśmy (capstan) oraz do napędu bębna wizyjnego (drum motor).
    pineska1985 napisał:
    Póki co przykleiłem ja kropelką do ośki i jutro zrobię test.

Takie rozwiązanie nie wytrzyma za długo :( Tam jednak przekazywane są duuże siły.
    Jedyną opcją na przeprowadzenie skutecznej naprawy jest wymiana tej torpedy.
    Można kupić ten zestaw z linku Kol. gostunio, no ale cena...
    Taniej będzie znaleźć używany magnetowid (moim zdaniem).
    Jednocześnie Koledze gostunio zwracam honor. Szukając przeoczyłem tę aukcję.
    Moją wypowiedź bazowałem na tym, że w North`cie te ośi się zkończyły. Jednak ja się okazuje, czasem ktoś (najprawdopodobniej z rozbiórki) ma to do sprzedania.

Pozdrawiam,
    Karol
REKLAMA