logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz Logitech M185 przestaje działać przy dynamicznym ruchu - co robić?

NortonTheTree 18 Sty 2016 15:26 3831 5
REKLAMA
  • #1 15346336
    NortonTheTree
    Poziom 8  
    Witam.
    Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim temacie.

Wstęp - myszka Logitech M185, ponad dwa lata użytkowania, kilka razy spadła na ziemię i czasami podczas pracy czuję, że w jej wnętrzu coś się przesuwa (wybaczcie laicki sposób opisywania problemu - w ogóle nie znam się komponentach itp)

Problemów było kilka, głównie związanych z kiepską wrażliwością na przesuwanie po biurku. Kłopoty zaczęły się po tym, jak mi kiedyś spadła na podłogę ze znacznej wysokości i przestała działać. Jako prosty chłopak i idiota od urodzenia w końcu zdecydowałem się na debilny krok i ciśnięcie biednym gryzoniem o ziemię. Kuracja pomogła i myszka działała później bez zarzutu.

Obecny problem - jeśli ruszam myszą zbyt dynamicznie, to przestaje ona działać. Nie działa nic - ani przesuwanie kursora, ani przyciski ani nawet scroll. Problem rozwiązuje błyskawicznie tylko jedna czynność - coś na zasadzie "resetu", czyli wyciągnięcie baterii i włożenie jej z powrotem. Po tej "akcji" mysz działa dopóki, dopóty znowu nie poruszam nią zbyt szybko.

Jakieś porady, prócz standardowego "kup pan nową myszkę"? Od razu zaznaczam, że okres gwarancji już minął, po podłączeniu do innego kompa problem jest taki sam i mam odpowiednią powierzchnię/podkładkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15346366
    kolibercio
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Po pierwsze musiał byś rozkręcić i otworzyć ową myszkę. Dopiero po zidentyfikowaniu wnętrza będzie można coś o tym powiedzieć. Kwestia oprogramowania to raczej nie jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15346370
    damianos88
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Może gdzieś luty puściły od blaszek do baterii, i przy energicznym ruszaniu przestaje stykać.
  • REKLAMA
  • #4 15346371
    NortonTheTree
    Poziom 8  
    Dobra, co prawda trochę będzie to wyglądało jak operacja na otwartym sercu przeprowadzona przez pijaka, ale pobawię się i spróbuję ją jakoś otworzyć.
    Jakie informacje będą potrzebne? Cyknąć fotkę?
  • REKLAMA
  • #5 15346457
    kolibercio
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Sądzę że kilka fotek wystarczy. No i sprawdź co tam w środku ci "lata".
  • #6 15346911
    NortonTheTree
    Poziom 8  
    Dobra panowie, zrąbałem sprawę i niepotrzebnie w sumie tutaj spamowałem.
    Jestem noga w tych sprawach, więc znalazłem tutorial otwierania tego modelu -
    https://www.youtube.com/watch?v=1w8kp02dIYw

No i okazało się, że miałem ten sam problem - trzeba było włożyć jeden element na miejsce (gośc pokazuje to na filmiku).

Teraz wszystko chodzi i buczy. Piszę o tym, bo może ktoś będzie miał podobny problem i to mu pomoże.

Wam też dziękuję za sugestie. Może nie dowiedziałem się konkretnie w czym był problem, ale przynajmniej dzięki wam odważyłem się otworzyć mysz. Łapka do góry.
REKLAMA