logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor MEDION MD17727C - zamglony ekran i białe paski, co robić?

monkey 17 Cze 2005 20:52 1724 8
REKLAMA
  • #1 1586189
    monkey
    Poziom 2  
    witam, przybyłem tutaj, aby poradzić się, co mam zrobić z moim monitorem... wiem, że znajdę tutaj wielu specjalistów, którzy może będą w stanie mi pomóc. więc mój problem wygląda tak, że co jakiś czas mój monitor [medion MD17727C] robi się taki 'zamglony'... tzn, na całym ekranie jest taka jakby mgła i poziome ukośne paski białe w odstępach około 2.5 cm. do niedawna trwały takie 'akcje' kilkanaście minut - 2godziny. lecz dzisiaj jak włączyłem komputer rano przed 7, to zrobiła się ta mgła i trwa do teraz :( nie wiem juz co mam zrobić, i chciałbym się poradzić tutejszych specjalistów... czy to samo minie? czym to może być spowodowane, czy da się to naprawić samemu, czy zanieść do naprawy...

z góry dziękuje, za odpowiedź.
    pozdrawiam, Radek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1586222
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Samo raczej nie minie a może doprowadzić prędzej do zgonu monitora. Rozkręć go i posprawdzaj/popraw zimne luty bo coś mi się wydaje, że masz zimne w obwodzie odchylania pionowego, nie zaszkodzi podmienić tam elki - popraw ewentualne niekontakty przy poziomie ( profilaktycznie).
    Napisz czy te czynności zniwelowały ten problem.
    pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 1586232
    monkey
    Poziom 2  
    dzięki za wskazówki.. ja sam tego raczej nie zrobie, może zapytam szwagra bo ja sam to nie jest obeznany w monitorach :/

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze jedno pytanie. na srodku ekranu mam małego kleksika czarnego... taka mała plamka [okolo 5mm wysoka, 2 mm szeroka] nie wie ktoś może od czego to ? zrobiło się to jakieś 3 miesiące temu
  • REKLAMA
  • #4 1586521
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    hmm plamka na srodku kineskopu - może to świadczyć o problemach z wygaszaniem - tzn myślę, że jest to efekt problemów z wygaszaniem - czyli wypalony luminofor. Czy nie zauważyłeś wcześniej podczas wyłanczania monitora jasnego punktu na środku kinola? Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy - te powroty widoczne na ekranie i "zamglony" obraz może być tez powodowany brakiem bądź zanikaniem zasilania na wzmacniaczu końcowym wizji na PK a jeśli tak jest to może i problem z wygaszaniem ( czyli z tą plamką która w efekcie złego wygaszania powstała na bańce) rozbija się o zimne luty na PK. To wszystko do sprawdzenia i ew poprawienia. Ale ta wyjarana plamka to reaczej juz zostanie:(
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 1587083
    monkey
    Poziom 2  
    zawsze na ekranie na srodku byla jednopixelowa plamka czarna, z której właśnie się zrobiła taka większa plamka :( wczoraj dałem sobie spokój z monitorem, miałem nadzieję, że się samo poprawi, ale dzisiaj jest dalej tak samo, więc popołudniu chyba zawioze go do szwagra żeby do niego zajrzał... jeszcze raz dzięki za wskazówki :D
  • Pomocny post
    #6 1587182
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Musisz wymienić kondensator elektrolityczny (ok. 10µF/200 lub 250V ) w obwodzie G1. Znajduje się w okolicy trafopowielacza i ma "plus" na masie.
  • #7 1587254
    monkey
    Poziom 2  
    dzięki :D

Dodano po 12 [minuty]:

a teraz jest dziwna rzecz, bo puknąłem lekko w monitor i znikneła mgła :| ale na jak długo to może być normalnie... :/
  • #8 1588108
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Zimne luty w obwodzie G1.
    "Czarna plamka" niestety nie zniknie - wypalony luminofor.
  • #9 1792261
    raf1al
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam takie coś jak Relisys 518B obraz jest ale ciut nie wyraźny leciutka mgiełka w każdej części ekrany (raczej nie zimne luty bo cały czas jest tak samo (pukanie , otwieranie))moje pytanie czy to już bliski koniec czy nie .Regulacja ostrości w Tr. WN jest ale lepiej nic nie idzie ustawić.(ma jakieś 7 lat i z 5 godzin dziennej pracy)
    ..::Pozdrawiam::..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor MEDION MD17727C wykazuje problem z zamglonym obrazem i poziomymi, ukośnymi białymi paskami pojawiającymi się co jakiś czas, a obecnie utrzymującymi się stale. Dodatkowo na środku ekranu pojawiła się czarna plamka, która powiększyła się z pojedynczego piksela i jest prawdopodobnie efektem wypalenia luminoforu, co jest nieodwracalne. Przyczyną zamglenia i pasków mogą być zimne luty w obwodzie odchylania pionowego oraz w obwodzie G1, a także uszkodzony kondensator elektrolityczny (około 10µF/200-250V) w okolicy trafopowielacza z plusem na masie. Zaleca się rozkręcenie monitora i sprawdzenie oraz poprawienie zimnych lutów, ewentualną wymianę kondensatora oraz kontrolę elementów wzmacniacza końcowego wizji na płytce PK. Uderzenie w obudowę chwilowo usuwa efekt mgły, co wskazuje na problem z połączeniami lutowanymi. Czarna plamka jest trwałym uszkodzeniem kineskopu. W przypadku braku doświadczenia zaleca się oddanie monitora do serwisu lub osoby znającej się na naprawach CRT. Podobne symptomy występują w modelu Relisys 518B, gdzie mgiełka jest stała i regulacja ostrości nie przynosi poprawy, co może wskazywać na zbliżający się koniec żywotności monitora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA