Witam wszystkich bardzo serdecznie (to mój pierwszy post po 5 latach czytania forum)!
Mam dość duży dylemat związany z zakupem TV do salonu.
Zanim rozpiszę się szerzej na temat moich wyobrażeń i dotychczasowych odkryć:
Cena: elastyczne 4000 (do 5000) zł
Rozdzielczość: FHD
Rozmiar: 55"- 60"
Matryca: min 100 Hz prawdopodobnie VA
Input lag: max 50ms
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,85m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
7. Jaki masz obecnie telewizor? stary LCD ~34"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? odwzorowanie kolorów, mały input lag, szybką matrycę (min 100Hz), szybkie działanie menu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? dekoder Vectra + PC HDMI
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? PC (gry + pokazy zdjęć) + Dekoder Vectra, Wzmacniacz przez Optyka
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Wszystko jedno z przewagą błyszczącej
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? możliwe, że Youtoube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, około 2-3 godzin dziennie kilka razy w tygodniu.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-60 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? wolne działanie menu, mało funkcjonalne piloty i duże przesycenie i mała realność barw.
19. Preferencje co do marki? Samsung, Sony, Lg, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Wszystko jedno, zależy ile trzeba dołożyć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5000
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Tak
Kochani, telewizor ma pełnić rolę wszędobylskiego centrum rozrywki wraz z podłączonym do niego komputerem (stąd na wyjątkowej bogatości systemu np Android TV zupełnie mi nie zależy). Świadomie decyduję się na rozdzielczość FHD, jako, że
a) w oglądaniu filmów stawiam na dźwiek oraz płynność ekranu i odwzorowanie kolorów
b) brak mi materiałów, które mogłyby póki co dać obraz o takiej rozdziałce
c) nie zauważam aż takiej róznicy uzasadniającej podbijanie ceny (kosztem jakości barw na przykład)
Jak wspomniałem do TV będzie podłączony komputer służący nie tylko jako odtwarzacz filmów ale też i gier (głównie symulatory jazdy + RPG).
nie obrażę się jak TV będzie wspierał 3D, ale nie musi.
traktuję ten zakup jako przejściowy, ze świadomością, że za 3-4lata, jak standard VID sie ustali na jakimś poziomie, zakupię bogatszego OLEDA, czy inne cudo techniki. Póki co oszczędzamy i kupujemy dodatkowe kolumny
To co dotychczas wynalazłem:
Sony (acz marka umiera niestety) 55W809C
Samsung UE60J6200
Samsung UE55J6300
Philips 55PFT6550/12
oraz niestety o wyższej rozdzielczości:
LG 55UF850V
Philips 55PUS7150/12
Podziwiałem ostatnio na targach na Stadionie opcję ambient light i muszę przyznać,że bardzo mi się podobała, jednakże, tak jak mówiłem, pierszeństwo ma jakość obrazu, kolory i magiczna "rozdzielczość dynamiczna" jako, że przy ścigałkach, jest to dość istotne...
Dziękuję z góry za pomoc i porady - bardzo chętnie zmienię swoją koncepcję, jeślitylko macie ku temu propozycje/argumenty.
pozdrawiam
Maciek
Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:
A może jednak lepiej poczekać jeszcze miesiąc, kiedy ogłoszone zostaną ceny nowych modeli 2016 po tegorocznych targach ISE i CES 2016... ? ceny zeszłorozcznych powinny jeszcze bardziej zanurkować.
Co uważacie?
Mam dość duży dylemat związany z zakupem TV do salonu.
Zanim rozpiszę się szerzej na temat moich wyobrażeń i dotychczasowych odkryć:
Cena: elastyczne 4000 (do 5000) zł
Rozdzielczość: FHD
Rozmiar: 55"- 60"
Matryca: min 100 Hz prawdopodobnie VA
Input lag: max 50ms
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,85m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
7. Jaki masz obecnie telewizor? stary LCD ~34"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? odwzorowanie kolorów, mały input lag, szybką matrycę (min 100Hz), szybkie działanie menu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? dekoder Vectra + PC HDMI
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? PC (gry + pokazy zdjęć) + Dekoder Vectra, Wzmacniacz przez Optyka
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Wszystko jedno z przewagą błyszczącej
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? możliwe, że Youtoube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, około 2-3 godzin dziennie kilka razy w tygodniu.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-60 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? wolne działanie menu, mało funkcjonalne piloty i duże przesycenie i mała realność barw.
19. Preferencje co do marki? Samsung, Sony, Lg, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Wszystko jedno, zależy ile trzeba dołożyć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5000
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Tak
Kochani, telewizor ma pełnić rolę wszędobylskiego centrum rozrywki wraz z podłączonym do niego komputerem (stąd na wyjątkowej bogatości systemu np Android TV zupełnie mi nie zależy). Świadomie decyduję się na rozdzielczość FHD, jako, że
a) w oglądaniu filmów stawiam na dźwiek oraz płynność ekranu i odwzorowanie kolorów
b) brak mi materiałów, które mogłyby póki co dać obraz o takiej rozdziałce
c) nie zauważam aż takiej róznicy uzasadniającej podbijanie ceny (kosztem jakości barw na przykład)
Jak wspomniałem do TV będzie podłączony komputer służący nie tylko jako odtwarzacz filmów ale też i gier (głównie symulatory jazdy + RPG).
nie obrażę się jak TV będzie wspierał 3D, ale nie musi.
traktuję ten zakup jako przejściowy, ze świadomością, że za 3-4lata, jak standard VID sie ustali na jakimś poziomie, zakupię bogatszego OLEDA, czy inne cudo techniki. Póki co oszczędzamy i kupujemy dodatkowe kolumny
To co dotychczas wynalazłem:
Sony (acz marka umiera niestety) 55W809C
Samsung UE60J6200
Samsung UE55J6300
Philips 55PFT6550/12
oraz niestety o wyższej rozdzielczości:
LG 55UF850V
Philips 55PUS7150/12
Podziwiałem ostatnio na targach na Stadionie opcję ambient light i muszę przyznać,że bardzo mi się podobała, jednakże, tak jak mówiłem, pierszeństwo ma jakość obrazu, kolory i magiczna "rozdzielczość dynamiczna" jako, że przy ścigałkach, jest to dość istotne...
Dziękuję z góry za pomoc i porady - bardzo chętnie zmienię swoją koncepcję, jeślitylko macie ku temu propozycje/argumenty.
pozdrawiam
Maciek
Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:
A może jednak lepiej poczekać jeszcze miesiąc, kiedy ogłoszone zostaną ceny nowych modeli 2016 po tegorocznych targach ISE i CES 2016... ? ceny zeszłorozcznych powinny jeszcze bardziej zanurkować.
Co uważacie?