logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp Pavilion g7 - brak karty graficznej w Dxdiag i właściwościach ekranu

tomas800 06 Lut 2016 21:10 1617 12
REKLAMA
  • #1 15410648
    tomas800
    Poziom 9  
    Witam
    Mam laptop Hp Pavilion g7 z procesorem i3. Oryginalny system operacyjny jaki był na początku to Windows7 Home. Po zmianie systemu na Windows 7 Ultimate, karta graficzna Intel HD graphics generuje błąd z plikiem atikmpag.sys. Przy starcie systemu ekran zamienia się w mozaikę uniemożliwiając wejście do systemu. Druga karta graficzna w tym laptopie to ATI Radeon HD 6470M, która mimo tego że jest zainstalowana poprawnie to system jej nie używa, mianowicie wchodząc w Dxdiag wszystkie przyspieszenia 3D, directdraw i agp są niedostępne, nazwa karty itp. parametry n/d. Na właściwościach ekranu również nie ma nic oprócz nazwy VgaSave. Normalnie w takim problemie wystarczy pobrać sterowniki karty graficznej, ale to nic nie pomaga. W menedżerze urządzeń widnieje ATI Radeon 6470M i że działa prawidłowo, natomiast w dxdiag i właściwościach ekranu nie ma nic oprócz VgaSave. Kartę pierwszą Intel HD graphics muszę mieć wyłączoną w menedżerze urządzeń bo inaczej nie wszedł bym nawet do systemu. Co mam robić?
  • REKLAMA
  • #2 15410972
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Nie rozumiem po co Ci system Ultimate jeśli miałeś oryginalny system Home?

Rozumiem, że Ultimate też masz oryginalny? Dlaczego nie zostałeś przy Home?
  • REKLAMA
  • #4 15411909
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Jeśli masz recovery - przywróć system.
    Jeśli nie to postaw na nowo system i zainstaluj sterowniki we właściwej kolejności. Najpierw chipset, potem grafika intela i dopiero dedykowana. Kolejność w tym przypadku jest kluczowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15413139
    tomas800
    Poziom 9  
    Czy jest mozliwe inne rozwiazanie? Wlasnie tak robilem w tej kolejnosci. Potem zmienilem sterowniki na starsze ze strony hp i tez nic. To samo. Probowalem tez sterownikow za pomoca programu drver genius pro, efekt taki sam. W menedzerze urzadzen karta radeon jest widoczna natomiast w dxdiag nie ma jej, a intel hd graphics musze miec wylaczona poniewaz wyskakuje bsod atikmpag.sys i po restarcie systemu ekran jest zamazany na kolorowo. W trybie awaryjnym rowniez dxdiag nie pokazuje karty radeon
  • #6 15413231
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    tomas800 napisał:
    ale zmienilem na Ultimate poniewaz podobno jest bardziej wydajny jesli chodzi o gry itp

Guzik prawda. To jest to samo co Home tylko ma kilka opcji więcej np szyfrowanie dysku czego nie ma Home.
    Czy przełączanie grafik masz włączone w biosie? Teraz będziesz musiał się użerać z nieoficjalnymi sterownikami żeby przywrócić tę kartę do używalności. Wcześniej były dostępne fixy na forum guru3d.com sterowników AMD pod mobilne układy. Nie wiem czy teraz jeszcze dalej są.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 15413309
    wariato
    Poziom 43  
    Laptop z dwoma GPU musi mieć opcję Switchable graphics mode, Pawulony G7 też to mają.
  • #9 15413324
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie wszystkie maja taką opcję w biosie.
    Najprościej byłoby użyć recovery i przywrócić system do stanu jak z fabryki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 15413405
    wariato
    Poziom 43  
    tomas800 napisał:
    a gdybym zainstalowal z poworotem Win7 home z plyty ze sterownikami producenta?

Zainstaluj, zobaczymy. Podejrzewam że będzie to samo acz...
  • #12 15413448
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeśli to jest recovery - HP czasem takie daje lub może masz jeszcze takie na dysku - to powinno pomóc. Jak wejść w revovery sprawdź sobie w google. Być może trzeba je włączyć w biosie - wtedy od razu klawisz może być podany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP Pavilion g7 z procesorem i3 zgłasza problem z kartą graficzną. Po aktualizacji systemu z Windows 7 Home na Windows 7 Ultimate, występuje błąd związany z plikiem atikmpag.sys, a karta graficzna ATI Radeon HD 6470M nie jest wykrywana w Dxdiag, mimo że jest zainstalowana. Użytkownik próbował różnych sterowników, w tym starszych wersji, ale problem nadal występuje. W menedżerze urządzeń karta Radeon jest widoczna, jednak w Dxdiag i właściwościach ekranu wyświetla się tylko VgaSave. Użytkownik nie ma opcji recovery, a BIOS nie oferuje możliwości przełączania grafik. Sugerowane rozwiązania obejmują przywrócenie systemu do stanu fabrycznego lub ponowną instalację Windows 7 Home z odpowiednimi sterownikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA