logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS R500D - kolorowe paski po wznowieniu ekranu i przegrzewanie się laptopa

Batop 13 Lut 2016 15:44 1173 9
REKLAMA
  • #1 15431949
    Batop
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,
    niedawno do mojego Asusa R500D wgrałem windows 8,1 i od tego czasu gdy laptop jest przez jakiś czas nieuzywany to wygasa ekran ( to normalne jest), ale po wznowieniu go ekran ma kolor jak na załączniku. Dodatkowo laptop się mocno grzeje, a nie gram w żadne gry. Przez cały czas wydmuchuje ciepłe powietrze, przy zwykłym surfowaniu po internecie.
    Pozdrawiam
    ASUS R500D - kolorowe paski po wznowieniu ekranu i przegrzewanie się laptopa
  • REKLAMA
  • #2 15432074
    cross099
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    W sumie też tak miałem i sądziłem ze to jakieś problemy z strony hardware. U mnie takie objawy były po zamknięciu pokrywy i ponownym jej otwarciu ale nie zawsze tylko co jakiś czas. I sądziłem ze to kwestia taśmy która może jakoś źle styka do matrycy. Masz tak za każdym razem?
  • REKLAMA
  • #3 15432113
    Batop
    Poziom 11  
    Tak, za kazdym
  • #4 15432132
    cross099
    Poziom 11  
    Jeśli to stało się po przejściu na windowsa 8.1 można jeszcze spróbować zmieniać sterowniki i sposób zarządzania energią ale raczej kwestia wygląda na taśmę albo co gorsza na matrycę...
  • #5 15433007
    tomasz520
    Poziom 10  
    Miałem kiedyś podobną sytuację, pomogła wymiana taśmy ;)
  • REKLAMA
  • #6 15433012
    cross099
    Poziom 11  
    No dlatego twierdzę ze albo taśma a w gorszej wersji problem z matrycą :)
  • #7 15433026
    tomasz520
    Poziom 10  
    Dokładniej miałem to w Toshiba A300D, taśma była do wymiany, a i także się grzał. Ekran działał, grzanie nie poprawiło się ... Odbiegam od tematu, ale A300D niewypał, napchane wszystkiego w laptopa, a chłodzenie ... beznadziejne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15433033
    cross099
    Poziom 11  
    Do autora tematu można zalecić jesli jeszcze tego nie zrobił przeczyszczenie sprężonym powietrzem układu chłoadzącego lub kompresorem :) Chyba zę to już robil wtedy mozna pomysleć o pastach jeśli nie były zmienniane :)
  • #9 15433135
    Batop
    Poziom 11  
    mógłby mi ktoś podać link jak się wymienia taśme i pasty nakłada?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa ASUS R500D zgłasza problemy z kolorowymi paskami na ekranie po wznowieniu z trybu uśpienia oraz przegrzewaniem się urządzenia, mimo braku intensywnego użytkowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problemy mogą być związane z uszkodzoną taśmą łączącą matrycę z płytą główną lub samą matrycą. Rekomendowane są również działania takie jak przeczyszczenie układu chłodzenia oraz wymiana pasty termoprzewodzącej. Użytkownik prosi o linki do instrukcji wymiany taśmy i pasty, które zostają mu dostarczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA