logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować metaliczny hałas drum w magnetowidzie Otake?

Kurtion 29 Kwi 2002 23:08 3217 9
REKLAMA
  • #1 13634
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Działa prawodlowo w magnetowidzie Otake, tylko troszkę hałasuje, zastanawiam się czy da się jakoś zlikwidowac ten taki metaliczny przydźwięk, czy tylko nadaje się do wymiany, a przecież nie warto wymieniać jak działa dobrze i oraz jest prawidlowy.
    Proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13636
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Dużo daje rozebranie wyczyszczenie i nasmarowanie łożysk.
  • REKLAMA
  • #3 13648
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    To daje efekt do momentu kiedy smar wypłynie stamtąd, ale jakiś czas to pomaga.
  • #4 13698
    Osiem88
    Poziom 17  
    Nie mówie że trzeba tam zaraz dać całą beczkę smaru !!!
  • REKLAMA
  • #5 14191
    Kurtion
    Poziom 22  
    Rozłożyłem druma wyczyścilem i nasmarowałem łozyska olejem, troszkę czasu mineło po złłożeniu zanim nabrał odpowiednich obrotów, wkońcu się wszystko dotarło i chodzi cicho lecz jest problem.Obraz jest przesunięty w góre, brakuje kawałka górnej treści obrazu, a na dole pod obrazem jest czarno-szary pas jakby niezsynchronizowany. Co to może być ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 14220
    Kurtion
    Poziom 22  
    Zdarza się też, że ten pas czarno-szary przesówa się na sama górę ekranu. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • #7 14228
    Osiem88
    Poziom 17  
    Nie wiem czy u Ciebie to akurat to jest przyczyną ale mi się to zdarzyło tylko raz,mianowicie niedokładnie złorzyłem drum od spodu.Nie wiem jak Ci to dokładnie wytłumaczyć ale musisz jeszcze raz odkręcić od spodu tą śrubę na mały imbus i chwytając bolec na którym jest zamocowany dysk wizyjny ciągnąć go do dołu z umiarkowaną lecz dosyć dużą siłą równocześnie przykręcając mocowanie z tą śrubą na imbus.A najlepiej jak by Ci pomogła w tym druga osoba.Może to trochę chaotycznie wytłumaczyłem ale wróciłem z urodzin i mi się już mylą literki na klawiaturze.
  • #8 14230
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Nie zaznaczyłeś położenia wzajemnego głowicy i rotora silnika w związku z tym przesunął się punkt przełączania głowic. Pozostaje tylko metodą prób ustalić właściwe ich wzajemne położenie.
  • #9 14344
    Kurtion
    Poziom 22  
    Dziękuję koledze Stan miał rację nie zaznaczyłenm położenia, metodą prób doszedłem i już to zrobilem, nie zajęło mi to dużo czasu. Dzięki. Osiem88 podczas gdy dociskałeś ten krążek właśnie go przesunąłeś i dlatego uzyskałeś dobry obraz, nie dlatego że był za słabo dociśnięty, sprawdzilem to.
    Pozdrawiam, jeszcze raz dzięki za cenne podpowiedzi !
  • #10 14446
    Osiem88
    Poziom 17  
    A właśnie u mnie była to wina za słabo dokręconego dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Metaliczny hałas w drumie magnetowidu Otake można zredukować poprzez rozebranie urządzenia, dokładne wyczyszczenie i nasmarowanie łożysk olejem lub smarem. Smarowanie przynosi efekt tymczasowy, ale po dotarciu elementów hałas znacząco się zmniejsza. Po ponownym montażu należy zwrócić uwagę na prawidłowe zaznaczenie i ustawienie wzajemnego położenia głowicy i rotora silnika, ponieważ ich przesunięcie powoduje przesunięcie obrazu i pojawienie się czarno-szarego pasa na ekranie. Problem z obrazem może wynikać także z niedokładnego złożenia druma od spodu lub zbyt słabo dokręconego dysku wizyjnego. Poprawne ustawienie i mocowanie elementów eliminuje zakłócenia obrazu i przywraca prawidłową synchronizację sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA