logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER 7279g - Zniekształcenie obrazu na lewej stronie monitora

picia22 20 Cze 2005 19:42 1188 9
  • #1 1593393
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    poczytałem troche na forum o tych monitorkach ale nieznalazłem nic co by tyczyło się mojego problemu ,
    mam monitor wyżej wymieniony i powstal pewien problem działał nienagannie az do wczoraj, powstało zniekształeceni lewej strony góra i dól pofałdowana , niebardzo wiem od czego , sprawdzałem napiecia i są ok , prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • #2 1593534
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    jak to wygląda na kracie? Czy obraz jest od góry do dołu pofałdowany na lewej stronie? Miałem podobny przypadek dwa razy w IBM G70 - tam winowajcą był pr-ek na zespole umieszczonym na szyjce kineskopu - zaśniedział!!
    Pozdro.
  • #3 1593581
    picia22
    Poziom 27  
    tak od gory do dołu lewa strona ,może korekcja i kondzie wysuszsone
    sam niewiem

a to jest rysunek troche badziewie ale ma pomóc w opisie usterki dokladnie jak jest zniekształcony obraz
    Załączniki:
    • obraz.doc (23.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1593838
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    to acer wiec zakladam ze to wina lotow.sprawdz dokladnie lacznie z zasilaczem.
  • #5 1593909
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Podstaw jeszcze pamięć z binem może tu coś siedzi.
  • #6 1594194
    picia22
    Poziom 27  
    ten monitor w srodku wyglada jakby nigdy niedziałał i niema zimnych lutw
    ale dla penosci przelutowałem cała przetworke i wysokie wogóle wszytsko wokół trafa i nic

zauwarzyłem jeszcze że przy zminie rożdzielczości z 800/600 na 1024/768 obrazalbo odkształca sie do góry albo nadól panowie gdzie szukac przyczyny przy trafie koło
    2sc5584 czy koło TDA8351 zasilacz przelutowałem jeszcze raz i jest ok,,ale dlaczego tylko jedna stronajest pofałdowana prosze o pomoc ]
  • #7 1594608
    Alpalich
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Your problem is with misconvergence.
  • #8 1596205
    picia22
    Poziom 27  
    ja wie że usterka jest trudnaw dniagnozie ale niema zeczy niemozliwej
    chyba jest nato jakis sposób, niestac mnie na wymiane wszytskich elementow , niechodzi mi aby ktos powiedział co mam wymienic ale chociasz gdzie szukac i jak sie zato zabrac
    pozdrawiam]
  • #9 1597232
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    przelutuj połączenia na płytce na cewkach zespołu odchylającego .to tak na początek.
    zwłaszcza jeżeli pada tam i zbieżność. po za tym ciekawi mnie czy efekt zmienia się w czasie i czy wygląda inaczej na innych rozdzielczościach.
    przydałby się oscyloskop do obserwacji przebiegu odchylania pionowego.
    być moze to tylko jakiś suchy kondensator na wyjściu pionu (coś do gaszenia wzbudzeń) ew zimny lut.
    pozdrawiam.
    ps. no i jakość zasilania pionu...
  • #10 1599137
    picia22
    Poziom 27  
    gdkj napisał:
    przelutuj połączenia na płytce na cewkach zespołu odchylającego .to tak na początek.
    zwłaszcza jeżeli pada tam i zbieżność. po za tym ciekawi mnie czy efekt zmienia się w czasie i czy wygląda inaczej na innych rozdzielczościach.
    przydałby się oscyloskop do obserwacji przebiegu odchylania pionowego.
    być moze to tylko jakiś suchy kondensator na wyjściu pionu (coś do gaszenia wzbudzeń) ew zimny lut.
    pozdrawiam.
    ps. no i jakość zasilania pionu...

przelutowałem i to porzadnie nawet poczestowałem płytke lutownica na powietrze , oscyloskop napewno by sie przydał ,kondensator ale jaki elektrolit czy inny
    raczej widze że bedzie zabawa w kotka i myszke jak znajde to zrobie jakie nieznajde to niezrobie ,raczej wole monitor jak wogóle nieżyje widamomo zaco sie zabrac a tu masakra

Podsumowanie tematu

✨ Monitor ACER 7279g wykazuje zniekształcenia obrazu na lewej stronie, od góry do dołu, objawiające się pofałdowaniem. Problem pojawił się nagle po okresie prawidłowej pracy. Sprawdzono napięcia i przelutowano całą przetwornicę oraz elementy wokół transformatora, jednak usterka pozostała. Zauważono, że zmiana rozdzielczości (800x600 na 1024x768) wpływa na charakter zniekształcenia, które może przesuwać się w górę lub w dół. Podejrzewane są zimne luty, kondensatory (elektrolityczne lub inne) oraz elementy układu odchylania pionowego, w tym cewki i zespół odchylający. Wskazano na możliwą przyczynę w postaci misconvergencji obrazu. Zalecane jest przelutowanie połączeń na płytce odchylania, szczególnie wokół cewek i elementów tłumiących wzbudzenia. Do diagnozy przydatny byłby oscyloskop do obserwacji przebiegów odchylania pionowego. Wspomniano także o konieczności sprawdzenia jakości zasilania pionu oraz ewentualnej wymianie kondensatorów. Problem jest trudny do zdiagnozowania bez specjalistycznego sprzętu, a wymiana wszystkich elementów jest kosztowna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA