logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop Samaung NP550P5C-S04PL nie reaguje na podłączenie zasilania.

kumdzio 20 Lut 2016 01:41 1479 5
REKLAMA
  • #1 15452698
    kumdzio
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem z ładowaniem w laptopie. Z początku myślałem, że to wina wyrobionego gniazda na zasilacz, bo pomagało wyginanie wtyczki. Później trzeba było ją wyginać coraz bardziej, aż przestało to pomagać. Po rozebraniu laptopa i dokladnej inspekcji dostrzegłem przepalony tranzystor (jesli taki mały prostopadłościan to tranzystor) w okolicy gniazda ladowania. Tutaj moje pytanie: czy naprawiać to samemu czy nie? Dodam, że z lutownicą miałem trochę wspólnego lecz w trochę większej skali. Jeśli chciałbym spróbować to skąd dowiedzieć się jaki element kupić? (schematy nie dają takiej informacji lub sie po prostu nie znam, a na płycie nie ma żadnych napisów. Na tranzystorze chyba też nie było, bo obok jest taki sam i na nim nic nie ma)
    Czy może oddanie do serwisu będzie mnie mniej kosztowało niż samodzielne kombinowanie?

Specyfikacja płyty:
    Rev: 1.2
    model: mclaren
    BA41-01898A PTC

Na zdjęciu widać spalony element.

Laptop Samaung NP550P5C-S04PL nie reaguje na podłączenie zasilania.

Z góry dzięki za pomoc :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15452854
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    kumdzio napisał:
    dostrzegłem przepalony tranzystor

To co pokazałeś na zdjęciu, to nie jest żaden tranzystor, jest to kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 15453605
    kumdzio
    Poziom 10  
    Napisalem, że nie mam pewności. Da się jakoś w prosty sposób dowiedzieć jaki to kondensator?
    Orientuje się ktoś ile by kosztowała naprawa w serwisie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15459262
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    sprawdź najpierw wtyczkę zasilania, czy daje napiecie
  • REKLAMA
  • #5 15459639
    kumdzio
    Poziom 10  
    Może to być wina gniazda mimo wyraźnie spalonego elementu widocznego na zdjeciu?
  • #6 21706905
    kumdzio
    Poziom 10  
    Serwis wymienił spalony element.
    Okazało się, że był to rezystor 0 Ω.
REKLAMA